
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 0,6 dl espressa
- 2 žlički bučnega pireja
- 2 dl mleka
- ščepec cimeta
- ščepec muškatnega oreška
Sirup
- 0,6 dl vode
- 30 g sladkorja
- 1⁄2 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
ko postrežemo
- spenjeno mleko

Sladica v kozarcu? To je portovec
Portovec oziroma porto je prav posebno vino, sila znano po vsem svetu. Priljubljeno je zato, ker je sladko, bogato in zaokroženo. Odlično se poda ob čokoladnih sladicah.

Tri izvirne ideje za raznoliko jesensko kuhinjo
Jesenska kuhinja ni le buče in gobe – razvajajte se z rižoto s peso, pito s porom in slanino ali pestom iz brokolija.

Slovenska chefinja z zeleno Michellinovo zvezdico
Ksenija Mahorčič je ena redkih dam v slovenski vrhunski kulinariki se lahko pohvali z zeleno Michelinovo zvezdico. Ustvarja v vasici Rodik med Brkini in Krasom.
Sestavine
- 0,6 dl espressa
- 2 žlički bučnega pireja
- 2 dl mleka
- ščepec cimeta
- ščepec muškatnega oreška
Sirup
- 0,6 dl vode
- 30 g sladkorja
- 1⁄2 žličke vaniljevega izvlečka ali arome
ko postrežemo
- spenjeno mleko
Postopek
Vse sestavine za sirup damo v lonček in mešanico pustimo vreti, da se sladkor stopi. V skodelico nalijemo 0,2 dl sirupa in dodamo espresso.
V vrčku (lahko tudi v penilniku mleka) zmešamo vroče mleko, začimbe in bučni pire, ki mora biti povsem gladek. Bučno mleko prilijemo espressu in sirupu. Dodamo še spenjeno mleko, se poigramo z vzorci in postrežemo.
Nasvet
Nasvet Za 2 žlički se bučnega pireja ne izplača pripravljati, lahko pa damo na stran nekaj koščkov buče pri drugih receptih, na primer pri juhi, testeninah ali pri bučni piti, in iz njih naredimo pire.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Snežene kepe s kakijevo kremo
Snežene kepe bomo tokrat za spremembo popestrili z okusnimi in barvitimi kakiji.
Kolač z marmelado iz črnega ribeza
Solata s toplim krompirjem, tunino in pestovim prelivom
Solata, ki se odlično prileže na piknikih.