© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Piščanec s pivom

Pivo in žar sta klasična kombinacija, žar in piščanec sta klasična kombinacija. Torej ...

Piščanec s pivom

Pivo in žar sta klasična kombinacija, žar in piščanec sta klasična kombinacija. Torej ...

Čas priprave 1 h 10 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Piščanec s pivom

Sestavine

  • 1 piščanec, težak pribl. 1,2 kg
  • 0,6 dl oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 2 vejici rožmarina
  • 5 dl piva

začimbna pasta

  • 10 g mletih gorčičnih zrn
  • 25 g suhe pražene čebule
  • 25 g mlete paprike
  • 10 g soli
  • 10 g drobno sesekljanega česna
  • 10 g kumina (orientalske kumine)
  • 10 g sveže mletega črnega popra
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 1 piščanec, težak pribl. 1,2 kg
  • 0,6 dl oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 2 vejici rožmarina
  • 5 dl piva

začimbna pasta

  • 10 g mletih gorčičnih zrn
  • 25 g suhe pražene čebule
  • 25 g mlete paprike
  • 10 g soli
  • 10 g drobno sesekljanega česna
  • 10 g kumina (orientalske kumine)
  • 10 g sveže mletega črnega popra

Postopek

1

Vse sestavine za začimbno pasto zmešamo v skledici.

2

Piščanca premažemo z oljem, nato ga zunaj in znotraj natremo z začimbno pasto. V vdolbino stojala za perutnino nalijemo pivo in nanj namestimo piščanca. Česen stisnemo z rokami in ga skupaj z rožmarinom priložimo v posodo.

3

Na indirektni vročini piščanca pečemo 1 uro na pokritem žaru.

Cel puran na žaru

Na žaru je odličen tudi cel puran, pri pripravi pa velja upoštevati, da je njegovo meso precej pusto, zato ga je treba pred peko pripraviti, na primer en dan prej nasoliti. Pri peki je treba ohranjati primerno temperaturo, zato je pomembno, da smo vešči vzdrževanja žerjavice, če se odločimo za peko na žaru na oglje. Meso na prsnem delu se speče hitreje kot bedra, zato jih moramo zaščititi, da upočasnimo njihovo peko. Purana vzamemo z žara, čim notranja temperatura mesa doseže 75 °C, kar preverimo s termometrom za meso. Preveč pečeno puranje meso je namreč hitro presuho. Ko je puran pečen, pa ga pred postrežbo pustimo nekaj časa počivati, da se sokovi razporedijo po mesu.

Priljubljeni recepti

Kolač s suhim sadjem

Kakor nalašč za čajanko

1 h 15 min
Enostavno

Umazani martini

Hm, le kako je ta koktajl umazan?

5 min
Enostavno

Jagodni kolač s cimetom

1 h 30 min
Enostavno

Ohrovtova juha s kruhovimi kockami

Ohrovt je odličen za zelenjavno juho.

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.