Kaj boste skuhali danes?
Piščanec s pivom
Pivo in žar sta klasična kombinacija, žar in piščanec sta klasična kombinacija. Torej ...
Piščanec s pivom
Pivo in žar sta klasična kombinacija, žar in piščanec sta klasična kombinacija. Torej ...
Sestavine
- 1 piščanec, težak pribl. 1,2 kg
- 0,6 dl oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 2 vejici rožmarina
- 5 dl piva
začimbna pasta
- 10 g mletih gorčičnih zrn
- 25 g suhe pražene čebule
- 25 g mlete paprike
- 10 g soli
- 10 g drobno sesekljanega česna
- 10 g kumina (orientalske kumine)
- 10 g sveže mletega črnega popra
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 1 piščanec, težak pribl. 1,2 kg
- 0,6 dl oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 2 vejici rožmarina
- 5 dl piva
začimbna pasta
- 10 g mletih gorčičnih zrn
- 25 g suhe pražene čebule
- 25 g mlete paprike
- 10 g soli
- 10 g drobno sesekljanega česna
- 10 g kumina (orientalske kumine)
- 10 g sveže mletega črnega popra
Postopek
Vse sestavine za začimbno pasto zmešamo v skledici.
Piščanca premažemo z oljem, nato ga zunaj in znotraj natremo z začimbno pasto. V vdolbino stojala za perutnino nalijemo pivo in nanj namestimo piščanca. Česen stisnemo z rokami in ga skupaj z rožmarinom priložimo v posodo.
Na indirektni vročini piščanca pečemo 1 uro na pokritem žaru.
Cel puran na žaru
Na žaru je odličen tudi cel puran, pri pripravi pa velja upoštevati, da je njegovo meso precej pusto, zato ga je treba pred peko pripraviti, na primer en dan prej nasoliti. Pri peki je treba ohranjati primerno temperaturo, zato je pomembno, da smo vešči vzdrževanja žerjavice, če se odločimo za peko na žaru na oglje. Meso na prsnem delu se speče hitreje kot bedra, zato jih moramo zaščititi, da upočasnimo njihovo peko. Purana vzamemo z žara, čim notranja temperatura mesa doseže 75 °C, kar preverimo s termometrom za meso. Preveč pečeno puranje meso je namreč hitro presuho. Ko je puran pečen, pa ga pred postrežbo pustimo nekaj časa počivati, da se sokovi razporedijo po mesu.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečena cvetača s paradižnikom (alla pizzaiola)
Kavni kolač z ganašem iz bele čokolade in kave
Kavni kolač, ki se druži z masleno kremo in prelivom iz bele čokolade s kavo, je ena boljših sladic za kavoljube.
Nadevana jajčka s pašteto iz piščančjih jeter
Pirhe, ki so po velikonočnem zajtrku ostali v košarici, lahko uporabite za ta fin prigrizek