Kaj boste skuhali danes?
Slivova pita z marcipanom
Slive in marcipan poskrbijo za nepozaben jesenski okus
Slivova pita z marcipanom
Slive in marcipan poskrbijo za nepozaben jesenski okus
Sestavine
- 1 kg sliv
- 100 g rjavega sladkorja
- 2 žlički jedilnega škroba
- 1 količina sladkega krhkega testa (glej opombo)
- 1 žlica mletih mandljev ali fino mletega koruznega zdroba
- 1 žlička mandljeve arome
- 200 g marcipana
- rjavi sladkor za posipanje
- beljak za premaz testa
- smetana ali sladoled, ko postrežemo
Iskanja je konec: to je najboljši recept za razpokančke
Razpokančki so piškoti, ki so se krepko zasidrali med klasikami praznične peke. Ko poskusimo enega, se kar težko ustavimo.
Parmezan pod drobnogledom: razlike med parmigiano reggiano in grano padano
Dva najbolj znana italijanska trda sira, ki ju kar povprek označujemo za parmezan, se v resnici precej razlikujeta.
Ideja za nostalgično vikend kosilo: krpice z zeljem in mrežna pečenka
Zbrali smo nasvete za preprosto poceni jed, ki je med tednom lahko samostojen obrok, ob koncu tedna pa priloga slastni mrežni pečenki. Prav prijetno nostalgično kosilo!
Sestavine
- 1 kg sliv
- 100 g rjavega sladkorja
- 2 žlički jedilnega škroba
- 1 količina sladkega krhkega testa (glej opombo)
- 1 žlica mletih mandljev ali fino mletega koruznega zdroba
- 1 žlička mandljeve arome
- 200 g marcipana
- rjavi sladkor za posipanje
- beljak za premaz testa
- smetana ali sladoled, ko postrežemo
Postopek
Slive razpolovimo, izkoščičimo in vsako polovico še enkrat razpolovimo. Skupaj s sladkorjem in jedilnim škrobom jih stresemo v večjo kozico in dobro premešamo. Narahlo naj vrejo 3 do 5 minut, medtem jih občasno pomešamo. Prav ko se začnejo slive mehčati, jih pretresemo na cedilo nad veliko skledo. Pustimo jih, da se odcejajo pol ure do uro; na 10 minut jih premešamo, tako da se ves sok zbere v skledi.
Testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na dva dela; eden naj bo malce večji od drugega. Manjši kos spet zavijemo v folijo in položimo na stran. Večji kos razdelimo na toliko kosov, kolikor želimo speči pit, oziroma pustimo celega, če bomo spekli eno samo veliko. Na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo 2 do 3 mm na debelo oziroma dokler ni dovolj veliko, da bomo z njim lahko obložili dno modla, malo pa ga bo še viselo čez rob. Navijemo ga na valjar, položimo v model in ga ob robu dna do- bro pritisnemo ob model. Testo po dnu posujemo s finim koruznim zdrobom ali mletimi mandlji.
Marcipan narežemo na kocke s stranico 1,5 cm. V slive vmešamo 2 žlici slivovega soka in mandljevo aromo. Nadevamo pito; med plasti sliv potikamo koščke marcipana. Pečico segrejemo na 190 °C in namestimo rešetko na srednjo višino.
Iz prihranjenega testa oblikujemo trakove za mrežo. Ko prekrijemo nadev, stepemo beljak in z njim premažemo gornjo plast. Potresemo z nekaj dodatnega sladkorja, postavimo v pečico in pečemo 45 minut. Površina mora biti zlato rumena, nadev rahlo brbota. Počakamo, da se pita 10 minut ohlaja, nato jo postrežemo s smetano ali sladoledom.
Da testo ne bo razmočeno
Za nadev slive na kratko pokuhamo, da spustijo tekočino, ki jo precedimo in potem postrežemo ob piti. Tako se spodnja plast testa ne bo razmočila.
Recept za sladko krhko testo
Recept za sladko krhko testo poiščite na tej povezavi, v pomoč pa vam bodo tudi ti nasveti.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Svinjski kotleti z balzamičnim kisom in vodno krešo
Takole iz preprostih kotletov naredimo vznemirljivo jed.