© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Tako naredite popolno krhko testo za pite


Meta Vražič
3. 8. 2025, 05.42
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pita je ena tistih dobrot, ki s svojo preprostostjo in rustikalnim šarmom vedno znova navduši. A pod nadevom se skriva pomembna skrivnost: popolno krhko testo.

breskova-pita-z-mandlji_1115x560_acf_cropped_1115x560_acf_cropped
Dober tek
.

Krhko testo je osnova mnogih priljubljenih pit – od sadnih do slanih, od klasičnih do mini pit, napolnjenih s kremo ali sadjem. Čeprav deluje preprosto, skriva priprava popolnega testa veliko trikov. A ko enkrat razumemo osnovna pravila in postopke, postane priprava krhkega testa čisti užitek.

Osnova je prava tehnika

Za krhko testo vedno uporabimo hladne sestavine – hladno maslo, hladno vodo in po potrebi celo ohlajeno moko. Moko presejemo v večjo skledo, dodamo ščepec soli in kocke hladnega masla. S konicami prstov maslo hitro vgnetemo v moko in sladkor, da nastane zračna, drobtinasta masa. 

Nato dodamo nekaj žlic hladne vode in maso na hitro zgnetemo v gladko testo. Nikoli ga ne gnetemo predolgo, saj bi se sicer začel razvijati gluten in testo bi postalo trdo. Testo oblikujemo v kroglo, jo zavijemo v folijo in damo v hladilnik vsaj za eno uro, lahko pa tudi do dva dni vnaprej.

pita, krhko-testo
Unsplash
Sestavine za testo naj bodo hladne.

Razvaljanje in priprava za peko

Ko je testo ohlajeno, ga na pomokani površini razvaljamo v krog, ki naj bo nekaj centimetrov večji od modla. S pomočjo valjarja ga prenesemo v pekač in postavimo še za nekaj časa v hladilnik – to prepreči krčenje med peko.

Za večino pit testo pripravimo s postopkom, imenovanim slepa peka. To pomeni, da na testo položimo papir za peko, ga obtežimo s suhim fižolom ali keramičnimi utežmi in pečemo v vnaprej ogreti pečici (najpogosteje na 190 °C). Po približno 10 do 15 minutah papir in uteži odstranimo ter pečemo še nekaj minut, da testo dobi rahlo zlato barvo.

Pita s hruškami in robidnicami
Dober tek
Pito lahko okrasimo tudi z značilno mrežo iz krhkega testa

Sladke in slane različice

Osnovno testo lahko prilagodimo okusu, za sladke pite dodamo nekaj žlic sladkorja, za slane pa ga izpustimo. Dodamo lahko tudi različne dodatke: pinjenec ali kislo smetano za bolj mehko teksturo, jajce za bolj povezano testo ali mlete oreščke za dodatno aromo.

Karamelna pita z orehi
Dober tek
Za mehko maso lahko dodamo pinjenec

Preprost trik za uspeh

Pri pripravi testa velja preprost trik: maslo naj ostane vidno tudi po gnetenju. To pomeni, da so v testu še vidni drobni koščki masla, ki se med peko stopijo in ustvarijo plastenje, zaradi katere je testo tako krhko.

lososova-pita-s-krompirjem-in-porom
Dober tek
Pite so čudovito vsestranske, saj lahko pripravimo sladke ali slane

Nasvet za serviranje

Krhko testo lahko spečemo tudi v obliki posameznih pitic – majhne modelčke obložimo s testom, obtežimo in spečemo enako kot večje pite. Ko se ohladijo, jih napolnimo s kremo, sadjem, čokolado ali oreščki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.