Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 400 g sliv
 - 1 limeta
 - 2,5 dl rdečega grozdnega soka
 - ½ cimetove skorjice
 - 1 zavitek vaniljevega sladkorja
 - 100 g ovsenih kosmičev
 - 3 žlice kristalnega sladkorja
 - 250 g skute (10 % maščobe)
 - 3 beljaki
 - maslo in naribani lešniki za model
 
cimetova pena
- 1,5 dl mleka
 - ½ žličke cimeta
 - 2 jajci
 - 50 g medu
 
        
            
            Tako se skuha prava domača jota po starem receptu
Jota je prima jed na žlico, ki še posebno tekne pozimi. In čeprav ji pravimo enolončnica, jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
        
            
            Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
        
            
            Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
Sestavine
- 400 g sliv
 - 1 limeta
 - 2,5 dl rdečega grozdnega soka
 - ½ cimetove skorjice
 - 1 zavitek vaniljevega sladkorja
 - 100 g ovsenih kosmičev
 - 3 žlice kristalnega sladkorja
 - 250 g skute (10 % maščobe)
 - 3 beljaki
 - maslo in naribani lešniki za model
 
cimetova pena
- 1,5 dl mleka
 - ½ žličke cimeta
 - 2 jajci
 - 50 g medu
 
Postopek
Slive operemo, razpolovimo in jim odstranimo koščice. Limeto operemo, osušimo in lupino drobno ostrgamo. Nato sadež razpolovimo in iztisnemo sok.
V kozici zavremo grozdni sok s cimetovo skorjico in vaniljevim sladkorjem. Dodamo slive, jih kuhljamo 3 minute, nato jih poberemo iz kozice. Prevretku dodamo limetin sok in vse skupaj povremo do polovice. Prevretek precedimo, ponovno stresemo vanj slive in damo na hladno.
Skuto zmešamo z ovsenimi kosmiči in dvema žlicama sladkorja. Beljak stepemo z limetino lupinico in žlico kristalnega sladkorja v čvrst sneg.
Modelčke namažemo z maslom in potresemo z naribanimi lešniki. Sneg vmešamo v skutno zmes, nato pa maso izmenično s slivami napolnimo v modelčke. Narastek pečemo v prej ogreti ventilatorski pečici pri 160 °C približno 15 minut.
Medtem pripravimo cimetovo peno. Mleko zavremo s cimetom in odstavimo. Dodamo jajca in med ter spenimo s paličnim mešalnikom. Slivov narastek vzamemo iz pečice in ponudimo s cimetovo peno.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Balzamična dušena govedina s sirovo polento
Če ste siti 'zimzelene' govedine s pirejem, jo pripravite s sirovo polento in kančkom balzamičnega kisa. Uspeh zagotovljen!
Piščanec v omaki pod zapečenim krompirjem
Piščanec in krompir skupaj tvorita izvrstno jed.
Zelenjavna pica
Grahova juha z jabolčnikom in meto ter hrustljavimi krutoni s panceto
Popestritev nedeljskega kosila, malica v službi ali odlična večerja.