Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 400 g sliv
- 1 limeta
- 2,5 dl rdečega grozdnega soka
- ½ cimetove skorjice
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 100 g ovsenih kosmičev
- 3 žlice kristalnega sladkorja
- 250 g skute (10 % maščobe)
- 3 beljaki
- maslo in naribani lešniki za model
cimetova pena
- 1,5 dl mleka
- ½ žličke cimeta
- 2 jajci
- 50 g medu
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 400 g sliv
- 1 limeta
- 2,5 dl rdečega grozdnega soka
- ½ cimetove skorjice
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 100 g ovsenih kosmičev
- 3 žlice kristalnega sladkorja
- 250 g skute (10 % maščobe)
- 3 beljaki
- maslo in naribani lešniki za model
cimetova pena
- 1,5 dl mleka
- ½ žličke cimeta
- 2 jajci
- 50 g medu
Postopek
Slive operemo, razpolovimo in jim odstranimo koščice. Limeto operemo, osušimo in lupino drobno ostrgamo. Nato sadež razpolovimo in iztisnemo sok.
V kozici zavremo grozdni sok s cimetovo skorjico in vaniljevim sladkorjem. Dodamo slive, jih kuhljamo 3 minute, nato jih poberemo iz kozice. Prevretku dodamo limetin sok in vse skupaj povremo do polovice. Prevretek precedimo, ponovno stresemo vanj slive in damo na hladno.
Skuto zmešamo z ovsenimi kosmiči in dvema žlicama sladkorja. Beljak stepemo z limetino lupinico in žlico kristalnega sladkorja v čvrst sneg.
Modelčke namažemo z maslom in potresemo z naribanimi lešniki. Sneg vmešamo v skutno zmes, nato pa maso izmenično s slivami napolnimo v modelčke. Narastek pečemo v prej ogreti ventilatorski pečici pri 160 °C približno 15 minut.
Medtem pripravimo cimetovo peno. Mleko zavremo s cimetom in odstavimo. Dodamo jajca in med ter spenimo s paličnim mešalnikom. Slivov narastek vzamemo iz pečice in ponudimo s cimetovo peno.