
Sladki prepečenec s praženimi jabolki in rozinami
Sladki prepečenec s praženimi jabolki in rozinami

Sestavine
- jabolka
- malce olja
- malo sladkorja
- nekaj kapljic limonovega soka
- zlate rozine
- sladki prepečenec

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- jabolka
- malce olja
- malo sladkorja
- nekaj kapljic limonovega soka
- zlate rozine
- sladki prepečenec
Postopek
Jabolka olupimo, odstranimo peščišča in jih narežemo na tanke rezine. Rezine nato narežemo na majhne koščke. V ponvici segrejemo malce olja in dodamo jabolka. Dodamo tudi sladkor (količina sladkorja je odvisna od kislosti jabolk in naših želja) in nekaj kapljic limonovega soka. Jabolka na hitro prepražimo, dodamo rozine in še malce prepražimo, da se rozine in jabolka zmehčajo. S pripravljenimi jabolki – toplimi ali ohlajenimi – obložimo sladki prepečenec in ponudimo.
Nasvet
Prepečenec se zelo dolgo obdrži v naši kuhinjski omarici, sploh kadar je tesno zaprt in mu vlaga ne more do živega. Zaradi izjemne praktičnosti so tanko narezane in sušene rezine kruha cenili že v daljni zgodovini – prepečenec so na svoja dolga potovanja nosili rimski vojaki, na plovbah okoli sveta so ga jedli mornarji in z njim so si visoko v gorah tešili lakoto pastirji. A današnji prepečenec je precej okusnejši in tako lepo hrustljav! Zato velikokrat zamenja kruh, čeprav je ta na voljo.