
Torta s prepečencem in jabolčno čežano
Prepečenec kot del sladice? Zakaj pa ne!
Torta s prepečencem in jabolčno čežano
Prepečenec kot del sladice? Zakaj pa ne!

Sestavine
- 200 g prepečenca
- jabolko za okras
nadev
- 4 listi želatine
- 200 g skute
- 250 g jabolčne čežane (pripravimo sami, glej nasvet, ali kupimo)
- 2 žlički sladkorja
- 2,5 dl sladke smetane

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
- 200 g prepečenca
- jabolko za okras
nadev
- 4 listi želatine
- 200 g skute
- 250 g jabolčne čežane (pripravimo sami, glej nasvet, ali kupimo)
- 2 žlički sladkorja
- 2,5 dl sladke smetane
Postopek
Dno in obod tortnega modla premera 26 cm obložimo s prepečencem, potem pa pripravimo nadev. Želatino namočimo v hladni vodi. Skuto gladko zmešamo z jabolčno čežano. Sladko smetano, ki smo ji dodali sladkor, čvrsto stepemo in vmešamo v skutno maso. Želatino dobro ožmemo, raztopimo v vodni kopeli in prav tako vmešamo v maso.
Skutni nadev napolnimo v pripravljen tortni model, površino lepo zgladimo in torto postavimo, najbolje kar čez noč, v hladilnik.
Lepo strjeno torto previdno vzamemo iz modla in poljubno okrasimo s tankimi jabolčnimi krhlji.
Nasvet
Če delamo jabolčno čežano sami, olupimo 300 g jabolk. Narežemo jih na rezine in odstranimo peščišča. Krhlje pokapamo z limonovim sokom, z malo vode do mehkega skuhamo, potem pa zmešamo s paličnim mešalnikom. Čežani lahko po želji dodamo ščepec cimeta ali jo posladkamo z javorovim sirupom ali sladkorjem.