
Torta s prepečencem in jabolčno čežano
Prepečenec kot del sladice? Zakaj pa ne!
Torta s prepečencem in jabolčno čežano
Prepečenec kot del sladice? Zakaj pa ne!

Sestavine
- 200 g prepečenca
- jabolko za okras
nadev
- 4 listi želatine
- 200 g skute
- 250 g jabolčne čežane (pripravimo sami, glej nasvet, ali kupimo)
- 2 žlički sladkorja
- 2,5 dl sladke smetane

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 200 g prepečenca
- jabolko za okras
nadev
- 4 listi želatine
- 200 g skute
- 250 g jabolčne čežane (pripravimo sami, glej nasvet, ali kupimo)
- 2 žlički sladkorja
- 2,5 dl sladke smetane
Postopek
Dno in obod tortnega modla premera 26 cm obložimo s prepečencem, potem pa pripravimo nadev. Želatino namočimo v hladni vodi. Skuto gladko zmešamo z jabolčno čežano. Sladko smetano, ki smo ji dodali sladkor, čvrsto stepemo in vmešamo v skutno maso. Želatino dobro ožmemo, raztopimo v vodni kopeli in prav tako vmešamo v maso.
Skutni nadev napolnimo v pripravljen tortni model, površino lepo zgladimo in torto postavimo, najbolje kar čez noč, v hladilnik.
Lepo strjeno torto previdno vzamemo iz modla in poljubno okrasimo s tankimi jabolčnimi krhlji.
Nasvet
Če delamo jabolčno čežano sami, olupimo 300 g jabolk. Narežemo jih na rezine in odstranimo peščišča. Krhlje pokapamo z limonovim sokom, z malo vode do mehkega skuhamo, potem pa zmešamo s paličnim mešalnikom. Čežani lahko po želji dodamo ščepec cimeta ali jo posladkamo z javorovim sirupom ali sladkorjem.