
Skutni njoki z zbrincem in pečenimi bučkami
Iz rubrike Otroci kuhamo
Skutni njoki z zbrincem in pečenimi bučkami
Iz rubrike Otroci kuhamo

Tokrat sta kuhala petletna Ajda in osemletni Aljaž, z veliko zavzetostjo pa je sodelovala še štiriletna Ema, ki zase pravi, da ni Ema, ampak Pika Nogavička. Vse nas je zabavala s svojimi domislicami! Ker sta bila recepta za njihovo starost kar zahtevna, je tokrat – malo več, kot smo si sprva zamislili – sodeloval tudi naš kuhar Uroš, kar pozornemu očesu ne bo ušlo. Doma boste jed okrasili povsem po svojem okusu in zagotovo bo najlepša!
Sestavine
njoki
- 500 g skute
- 100 g sira zbrinc
- 100 g moke
- 2 jajci
sirova omaka
- sol
- 5 dl sladke smetane
- 150 g sira zbrinc
- poper
- peteršilj
- 2 bučki
- oljčno olje
- sesekljan česen

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.
Sestavine
njoki
- 500 g skute
- 100 g sira zbrinc
- 100 g moke
- 2 jajci
sirova omaka
- sol
- 5 dl sladke smetane
- 150 g sira zbrinc
- poper
- peteršilj
- 2 bučki
- oljčno olje
- sesekljan česen
Postopek
Sir drobno nastrgamo. V skledi gladko razmešamo skuto, nastrgan sir, jajci in sol. Dodamo moko in vgnetemo testo.

Iz skutinega testa z rokami oblikujemo dolge svaljke, ki jih narežemo.

V veliki posodi zavremo vodo za kuhanje njokov in jo posolimo. Njoke pretresemo v vrelo vodo in počasi kuhamo približno 10 minut. Kuhani so, ko priplavajo na površje.

Sladko smetano zavremo, dodamo nastrgan sir, povremo, malo solimo in popramo. Ko se sir raztopi, dodamo peteršilj in omako prelijemo čez njoke. Bučke narežemo na tanke rezine in jih opečemo na oljčnem olju. Lahko dodamo tudi sesekljan česen.
