Kaj boste skuhali danes?
Krepka grahova juha
Okusna grahova juha, ki jo lahko pripravite tudi iz zamrznjenega graha
Krepka grahova juha
Okusna grahova juha, ki jo lahko pripravite tudi iz zamrznjenega graha
Najboljše je, kadar je dobro tudi zdravo, to pa nedvomno drži za to okusno juho iz stročnic in bazilike.
Sestavine
- 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- 5 šalotk
- 1 srce stebelne zelene
- 3 stroki česna
- 3 pori
- 400 g zamrznjenega graha
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 3 pesti bazilikinih listov
- sol
- poper
- malo ekstra deviškega oljčnega olja in mladi grahovi poganjki (po želji), ko postrežemo
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sezona citrusov: sveže ideje za kolače
Sezona citrusov s seboj prinaša čudovite arome in svežino – ujemimo jo v slastnih kolačih.
Sestavine
- 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- 5 šalotk
- 1 srce stebelne zelene
- 3 stroki česna
- 3 pori
- 400 g zamrznjenega graha
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 3 pesti bazilikinih listov
- sol
- poper
- malo ekstra deviškega oljčnega olja in mladi grahovi poganjki (po želji), ko postrežemo
Postopek
Šalotke olupimo, razpolovimo in narežemo na rezine. Stebelno zeleno tudi narežemo na rezine. Česen olupimo in sesekljamo. Por očistimo, razpolovimo, dobro operemo pod tekočo vodo in narežemo na tanke rezine.
V veliki kozici na srednjem ognju segrejemo oljčno olje in pražimo šalotko, zeleno in česen 4 do 5 minut, da se zelenjava zmehča. Med praženjem zelenjavo pogosto premešamo. Dodamo por, solimo, popramo in pražimo še 4 do 5 minut. Nato vmešamo grah, prilijemo osnovo in zavremo. Kuhamo toliko časa, da se grah skuha (7 do 10 minut).
Pol juhe preložimo v drugo posodo, dodamo baziliko in zelenjavo s paličnim mešalnikom zmešamo v grob pire. Vrnemo jo v kozico in zmešamo z drugo polovico juhe. Na krožnikih grahovo juho pokapljamo z nekaj kapljicami ekstra deviškega oljčnega olja, jo okrasimo z mladim grahovim poganjkom (če je sezona rasti graha) in postrežemo s hrustljavim kruhom.