Kaj boste skuhali danes?
Krepka grahova juha
Okusna grahova juha, ki jo lahko pripravite tudi iz zamrznjenega graha
Krepka grahova juha
Okusna grahova juha, ki jo lahko pripravite tudi iz zamrznjenega graha
Najboljše je, kadar je dobro tudi zdravo, to pa nedvomno drži za to okusno juho iz stročnic in bazilike.
Sestavine
- 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- 5 šalotk
- 1 srce stebelne zelene
- 3 stroki česna
- 3 pori
- 400 g zamrznjenega graha
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 3 pesti bazilikinih listov
- sol
- poper
- malo ekstra deviškega oljčnega olja in mladi grahovi poganjki (po želji), ko postrežemo
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- 5 šalotk
- 1 srce stebelne zelene
- 3 stroki česna
- 3 pori
- 400 g zamrznjenega graha
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 3 pesti bazilikinih listov
- sol
- poper
- malo ekstra deviškega oljčnega olja in mladi grahovi poganjki (po želji), ko postrežemo
Postopek
Šalotke olupimo, razpolovimo in narežemo na rezine. Stebelno zeleno tudi narežemo na rezine. Česen olupimo in sesekljamo. Por očistimo, razpolovimo, dobro operemo pod tekočo vodo in narežemo na tanke rezine.
V veliki kozici na srednjem ognju segrejemo oljčno olje in pražimo šalotko, zeleno in česen 4 do 5 minut, da se zelenjava zmehča. Med praženjem zelenjavo pogosto premešamo. Dodamo por, solimo, popramo in pražimo še 4 do 5 minut. Nato vmešamo grah, prilijemo osnovo in zavremo. Kuhamo toliko časa, da se grah skuha (7 do 10 minut).
Pol juhe preložimo v drugo posodo, dodamo baziliko in zelenjavo s paličnim mešalnikom zmešamo v grob pire. Vrnemo jo v kozico in zmešamo z drugo polovico juhe. Na krožnikih grahovo juho pokapljamo z nekaj kapljicami ekstra deviškega oljčnega olja, jo okrasimo z mladim grahovim poganjkom (če je sezona rasti graha) in postrežemo s hrustljavim kruhom.
Priljubljeni recepti
Losos na topli čičerki s pečeno papriko in špinačo
Hranilna jed pripravljena v manj kot pol ure
Ajdova torta z brusnično kremo
Turški sataraš
Turki imajo svojo različico sataraša, ki mu pravijo "menemen" in ga še raje jedo za zajtrk kot za kosilo