Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
krhko testo
- 225 g moke
- 150 g hladnega masla (koščki)
- 125 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- ščepec cimeta
skutna masa
- 10 g vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
- 125 g masla
- drobno nastrgana lupinica 1 limone
- 500 g skute (z 20 % maščobe)
- 2 rumenjaka
- 2 beljaka
- 100 g kristalnega sladkorja
- 60 g moke
- 50 g suhih fig (drobno narezane)
- 30 g naribanih mandljev
obloga
- 8 svežih fig (olupljene, brez pecljev in razpolovljene)
- pribl. 3 dl sadnega želeja
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
krhko testo
- 225 g moke
- 150 g hladnega masla (koščki)
- 125 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- ščepec cimeta
skutna masa
- 10 g vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
- 125 g masla
- drobno nastrgana lupinica 1 limone
- 500 g skute (z 20 % maščobe)
- 2 rumenjaka
- 2 beljaka
- 100 g kristalnega sladkorja
- 60 g moke
- 50 g suhih fig (drobno narezane)
- 30 g naribanih mandljev
obloga
- 8 svežih fig (olupljene, brez pecljev in razpolovljene)
- pribl. 3 dl sadnega želeja
Postopek
Sestavine za krhko testo damo v skledo in jih hitro pregnetemo. Testo oblikujemo v kepo, zavijemo v folijo in damo za eno uro v hladilnik.
Po globokem pekaču velikosti 30 x 45 cm porazdelimo naribane mandlje. Testo razvaljamo na pomokani delovni površini približno 2,5 mm debelo, ga položimo na pekač, večkrat prebodemo z vilicami in pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C do svetlo rjave barve. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.
Medtem pripravimo skutno maso. Maslo, vaniljev sladkor, sol, limonovo lupinico in skuto penasto zmešamo; vmešamo še oba rumenjaka. Beljak stepemo s kristalnim sladkorjem v trd sneg in vanj vmešamo najprej penasto skutno maso, nato pa moko in fige.
Maso enakomerno namažemo na testo in po njej porazdelimo razpolovljene fige. Pečemo v prej ogreti pečici na 180 °C približno 45 minut. Ko se pecivo ohladi, ga tanko prevlečemo s sadnim želejem in narežemo na kvadratne rezine.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!
Divjačinska pečenka Wellington z divjimi gobami
Imenitna glavna jed za slavnostno kosilo ali večerjo
Dvonadstropna čokoladna torta z jagodičjem
Impresivna torta za poroke in druge velike priložnosti