
Škarpina s krompirjem
Škarpina in krompir iz pečice za spomin na počitnice ob morju
Škarpina s krompirjem
Škarpina in krompir iz pečice za spomin na počitnice ob morju

Sestavine
- 4 škarpine (lahko zamrznjene)
- sok 1 limone
- 1–1,2 kg mladega krompirja
- oljčno olje za pekač
preliv
- sol
- 1,5 dl belega vina
- 1,5 dl vode
- 1,5 dl oljčnega olja
- 1 manjša vejica rožmarina
- 1 lovorov list
- 5 zrn popra
- 4 ali 5 strokov česna

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.
Sestavine
- 4 škarpine (lahko zamrznjene)
- sok 1 limone
- 1–1,2 kg mladega krompirja
- oljčno olje za pekač
preliv
- sol
- 1,5 dl belega vina
- 1,5 dl vode
- 1,5 dl oljčnega olja
- 1 manjša vejica rožmarina
- 1 lovorov list
- 5 zrn popra
- 4 ali 5 strokov česna
Postopek
Če imamo zamrznjene škarpine, jih odtajamo, potopimo v slano vodo, odstranimo luske, drobovino in notranjo črno opno ter splaknemo. Ribe osušimo, solimo in pokapamo z limonovim sokom.
Krompir temeljito operemo in narežemo na rezine. Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač namažemo z oljem in vanj zložimo krompir. Pečemo ga 10 minut, nato dodamo ribe in pečemo še 15 minut.
Medtem pripravimo preliv. Vse sestavine zmešamo in zavremo. Po 25 minutah peke ribe in krompir prelijemo z vročim prelivom in pečemo še 15 minut.