© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Rosti iz pečice

Najslavnejši švicarski krompir

Rosti iz pečice

Najslavnejši švicarski krompir

Čas priprave 1 h 50 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 6–8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
/m/loader/final_group_loader/GFO1209/GFO_1209_p59-62_Spuds10/

Sestavine

  • 1,5 kg olupljenega krompirja
  • 100 g slanine
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 1 manjša čebula
  • 70 g masla
  • sol
  • maslo za pekač
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 1,5 kg olupljenega krompirja
  • 100 g slanine
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 1 manjša čebula
  • 70 g masla
  • sol
  • maslo za pekač

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C. Slanino narežemo na koščke in jo v ponvi brez maščobe hrustljavo popražimo. Krompir 5 minut kuhamo v vreli vodi, nato ga odcedimo in stresemo v skledo s hladno vodo.

2

Ko se dovolj ohladi, da ga lahko primemo, ga posušimo in grobo naribamo. Prelijemo ga z oljem in premešamo, da se ne zlepi. Grobo naribamo tudi olupljeno čebulo in jo dodamo krompirju. Dodamo še prepraženo slanino, solimo in premešamo.

3

Namastimo okrogel pekač premera 23 cm in vanj s tresemo krompir. Malo poravnamo, vendar pazimo, da krompirja ne potlačimo. Na vrh damo koščke masla, pekač postavimo v segreto pečico in pečemo približno 1 uro in 25 minut.

Rosti

Rosti (nem. rösti) je švicarska krompirjeva jed. Prejšnji dan skuhan krompir grobo naribajo, dajo v ponev na segreto maslo, potlačijo in pokritega brez mešanja in obračanja pražijo pol ure. Potem ga pokrijejo s plitvim krožnikom, zvrnejo in postrežejo z zapečeno stranjo navzgor. Obstajajo številne različice: dodajajo mu slanino, sir, čebulo in druge dodatke, pripravljajo pa ga tudi s surovim krompirjem. Ponujamo vam recept za rosti, pripravljen v pečici.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.