© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Fižolovi piškoti

Težko bi verjeli, da so to piškoti s fižolom ...

Fižolovi piškoti

Težko bi verjeli, da so to piškoti s fižolom ...

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina približno 16 kolačkov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Fižolovi piškoti

Sestavine

  • 250 g ovsenih kosmičev
  • 130 g polnozrnate pirine moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • naribana lupinica 1 limone
  • ½ žličke fine morske soli
  • 250 g kuhanega belega fižola
  • 70 ml oljčnega olja
  • 160 g nerafiniranega trsnega sladkorja (ali rjavega sladkorja)
  • 1 veliko jajce
  • 70 g nasekljanih datljev
  • sezam za povaljanje
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 250 g ovsenih kosmičev
  • 130 g polnozrnate pirine moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • naribana lupinica 1 limone
  • ½ žličke fine morske soli
  • 250 g kuhanega belega fižola
  • 70 ml oljčnega olja
  • 160 g nerafiniranega trsnega sladkorja (ali rjavega sladkorja)
  • 1 veliko jajce
  • 70 g nasekljanih datljev
  • sezam za povaljanje

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Velik pekač obložimo s papirjem za peko. Ovsene kosmiče v multipraktiku zmeljemo v grobo moko. Zmlete kosmiče v veliki skledi zmešamo s pirino moko, pecilnim praškom, sodo, limonovo lupinico in soljo.

2

Fižol skupaj z oljčnim oljem v multipraktiku gladko zmeljemo. Dodamo sladkor, jajce in vaniljevo aromo in spet zmiksamo v gladko maso. Fižolovo zmes prelijemo na suho mešanico in mešamo, da se sestavine malo povežejo. Po vrhu potresemo datlje in zmešamo

3

Sezam stresemo v skledico. Za kolačke zajemamo veliko žlico testa, ki ga oblikujemo v kroglico in povaljamo v sezamu. Položimo jo na pekač in malo sploščimo z dlanjo. Ponovimo s preostalim testom. Med kolački na pekaču naj bo vsaj 2 cm prostora, ker bodo narasli. Pečemo jih 15 do 20 minut, da se sezam ob robovih zlato obarva. Ohladimo in jemo kot zdrav posladek ali za malico.

Priljubljeni recepti

Čebulni ocvrtki (bhaji) in raita z meto in česnom

Pripravite si svoje, še boljše čebulne ocvrtke.

Srednje zahtevno

Daube provençale

Goveja enolončnica po provansalsko

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.