
Kaj boste skuhali danes?
Fižolovi piškoti
Težko bi verjeli, da so to piškoti s fižolom ...
Fižolovi piškoti
Težko bi verjeli, da so to piškoti s fižolom ...

Sestavine
- 250 g ovsenih kosmičev
- 130 g polnozrnate pirine moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- naribana lupinica 1 limone
- ½ žličke fine morske soli
- 250 g kuhanega belega fižola
- 70 ml oljčnega olja
- 160 g nerafiniranega trsnega sladkorja (ali rjavega sladkorja)
- 1 veliko jajce
- 70 g nasekljanih datljev
- sezam za povaljanje

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 250 g ovsenih kosmičev
- 130 g polnozrnate pirine moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- naribana lupinica 1 limone
- ½ žličke fine morske soli
- 250 g kuhanega belega fižola
- 70 ml oljčnega olja
- 160 g nerafiniranega trsnega sladkorja (ali rjavega sladkorja)
- 1 veliko jajce
- 70 g nasekljanih datljev
- sezam za povaljanje
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Velik pekač obložimo s papirjem za peko. Ovsene kosmiče v multipraktiku zmeljemo v grobo moko. Zmlete kosmiče v veliki skledi zmešamo s pirino moko, pecilnim praškom, sodo, limonovo lupinico in soljo.
Fižol skupaj z oljčnim oljem v multipraktiku gladko zmeljemo. Dodamo sladkor, jajce in vaniljevo aromo in spet zmiksamo v gladko maso. Fižolovo zmes prelijemo na suho mešanico in mešamo, da se sestavine malo povežejo. Po vrhu potresemo datlje in zmešamo
Sezam stresemo v skledico. Za kolačke zajemamo veliko žlico testa, ki ga oblikujemo v kroglico in povaljamo v sezamu. Položimo jo na pekač in malo sploščimo z dlanjo. Ponovimo s preostalim testom. Med kolački na pekaču naj bo vsaj 2 cm prostora, ker bodo narasli. Pečemo jih 15 do 20 minut, da se sezam ob robovih zlato obarva. Ohladimo in jemo kot zdrav posladek ali za malico.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Na žaru pečena paprika s kaprami in peteršiljem
Kosmuljev kolač iz polnovredne moke
Čebulni ocvrtki (bhaji) in raita z meto in česnom
Pripravite si svoje, še boljše čebulne ocvrtke.