Spodbuja spolni nagon in delovanje želodca
Bazilika ni zgolj aromatična rastlina, ki jo uporabljamo kot dodatek k hrani, temveč je izjemno zdravilna in odpravi številne težave.

Bazilika spada med starejše začimbe, saj jo pridelujemo in gojimo že več kot 3000 let. Izvira iz tropskih predelov Azije, a je danes razširjena po vsem svetu. Spoznamo jo po gladkih, nežnih listih na dotik, ki že ob rahlem trenju sprostijo močno aromo. Vonj je svež in morda celo nekoliko eksotičen, kot bi pomešali vonj klinčkov in mete.
Okusi od limone do popra
Okus bazilike se od sorte do sorte razlikuje. Navadna bazilika ima sladkasto pikantno aromo, s pridihom po klinčkih in janežu. Nekatere druge sorte imajo limonast okus, nekatere celo poprast. Pri tretjih boste zaznali okus po meti in janežu.
V svežih listih največ spojin
Pri baziliki najpogosteje uporabljamo liste. Sveži imajo največ eteričnih olj in spojin, sicer pa so odlični tudi zamrznjeni, nekoliko manj posušeni. Uporabni so tudi cvetni popki in cvetke. Uporabljamo jih večinoma pri solatah ali za okraševanje jedi, precej manj pa za pripravo omak ali v zdravilne namene.

Obvezna v sredozemski kuhinji
Gotovo velja za nepogrešljivo predvsem v sredozemski kuhinji. Odlična je v omakah in je običajno spremljevalka paradižnika. Z njo bomo izboljšali okus piščanca, masla in morskih sadežev (predvsem školjk in rakovičjega mesa). Ne pozabite nanjo pri pripravi testeninskih jedi in jagnjetine. Toda pri njeni uporabi bodite previdni.
Zavedati se morate, da med kuhanjem hitro izgubi aromo, zato jo na začetku dodajte le za okus. Da bo jed pravilno zadišala, pa dodajte baziliko tik pred koncem. Kuharji jo po navadi natrgajo, lahko jo tudi sesekljate ali narežete na trakove, a se pri tem zavedajte, da bo hitro potemnela. Ne pozabite je dodati jedem iz bučk, krompirja, mlade koruze, stročnic, pri serviranju predvsem mehkih sirov, paradižnika, pri solatah, picah, rižu …
Številne koristi
Nepogrešljiva je za ljudi, ki jih pestijo želodčne in prebavne težave. Pomaga pri odpravljanju napenjanja, zato naj ne manjka pri pripravi stročnic. Pa tudi sicer jo dodajte jedem, ki so težke za prebavo, saj spodbuja delovanje želodca. Bazilika med drugim krepi tek, preprečuje črevesne krče, pomaga ljudem z blagimi depresijami in nervozami ter je odličen afrodiziak. Z njeno pomočjo zdravimo tudi glavobole in prehladna stanja ter afte v ustih.
Afrodizijak
Bazilika je odličen afrodiziak, saj spodbuja spolni nagon. Priporočajo jo tistim s slabšo potenco. Najbolje bo, če jo uživajo surovo. Za enak učinek bo poskrbel tudi čaj.

Pljučna obolenja
Bazilika velja za odlično zdravilo proti astmi, bronhitisu in drugim pljučnim obolenjem. Bolniki naj jo uživajo čim več v hrani. Surovo dodajte k solatam. Strokovnjaki priporočajo tudi, da dnevno spijejo liter čaja, s katerim bodo pomirili vnete bronhije.
Izločanje mleka
Ljudski zdravilci baziliko priporočajo tudi ob dojenju. Bazilika poskrbi za močnejše izločanje mleka pri doječih materah, pri dojenčkih pa odpravlja krče in trebušne težave.
Dezinficira
Bazilika je lahko tudi prva pomoč pri površinskih ranah, saj njeni listi delujejo izjemno razkuževalno. Nekoliko jih strite med prsti, nato pa položite na rano ali prasko in preprečite vnetje.
Kožni lišaji
V veliko pomoč bo tudi ljudem, ki trpijo za luskavico in drugimi kožnimi boleznimi. Odlično čisti in odpravlja lišaje ter izpuščaje. Njeno uporabo svetujejo tudi pri vneti in razdraženi koži.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se