© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sirov kolač s kavnim likerjem

Sirov kolač s kavnim likerjem

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 16 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
sirov kolac s kavnim likerjem

Sestavine

piškotna podlaga

  • 85 g vročega stopljenega masla
  • 14 čokoladnih piškotov
  • maslo za model

nadev

  • 900 g polnomastnega kremnega sira
  • 200 g svetlo rjavega sladkorja
  • 4 žlice moke
  • 2 žlički vaniljeve arome
  • 2 žlici kavnega likerja, npr. tia maria
  • 3 velika jajca
  • 2,8 dl kisle smetane

preliv in okras

  • 1,5 dl kisle smetane
  • 2 žlici kavnega likerja
  • kakav za potresanje
  • 8 čokoladnih kroglic z lešniki
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

piškotna podlaga

  • 85 g vročega stopljenega masla
  • 14 čokoladnih piškotov
  • maslo za model

nadev

  • 900 g polnomastnega kremnega sira
  • 200 g svetlo rjavega sladkorja
  • 4 žlice moke
  • 2 žlički vaniljeve arome
  • 2 žlici kavnega likerja, npr. tia maria
  • 3 velika jajca
  • 2,8 dl kisle smetane

preliv in okras

  • 1,5 dl kisle smetane
  • 2 žlici kavnega likerja
  • kakav za potresanje
  • 8 čokoladnih kroglic z lešniki

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. S papirjem za peko obložimo dno tortnega modla z ločljivim obodom in premerom 25 cm. Piškote v multipraktiku zmeljemo v fine drobtine, ki jim nato primešamo maslo. Mešanico v enakomerno debeli plasti pritisnemo ob dno modla, pečemo 10 minut in počakamo, da se ohladi.

2

Temperaturo pečice zvišamo na 240 °C. Z električnim mešalnikom gladko razmešamo sir in sladkor; nato vmešamo moko, vaniljo, 2 žlici kavnega likerja, jajca in 2,8 dl kisle smetane.

3

Z maslom premažemo obod modla. Vanj zlijemo nadev in ga po vrhu poravnamo. Pečemo 10 minut, nato znižamo temperaturo pečice na 110 °C in pečemo še 25 minut. Pečico izklopimo, odpremo vrata pečice in pustimo, da se kolač 2 uri ohlaja v njej. Nič zato, če je po vrhu malce razpokan.

4

Zmešamo 1,5 dl kisle smetane in kavni liker ter z mešanico premažemo kolač po vrhu. Postavimo ga v hladilnik.

Nasvet

Kako postrežemo

Kolač vzamemo iz modla in ga pazljivo preložimo na krožnik. Skozi cedilo ga po vsej vrhnji površni potresemo s kakavom. Čokoladne kroglice odvijemo. Z nožem narahlo zarišemo črte, po katerih bomo kolač razrezali na kose, in na vsako drugo položimo čokoladno kroglico.

Zamrzovanje

Model s kolačem najprej prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, nato še z aluminijasto. Kolač zamrznemo za največ 6 tednov. Preden postrežemo, naj se 8 ur taja v hladilniku.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.