
Kaj boste skuhali danes?
Sirov kolač s kavnim likerjem
Sirov kolač s kavnim likerjem

Sestavine
piškotna podlaga
- 85 g vročega stopljenega masla
- 14 čokoladnih piškotov
- maslo za model
nadev
- 900 g polnomastnega kremnega sira
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 žlice moke
- 2 žlički vaniljeve arome
- 2 žlici kavnega likerja, npr. tia maria
- 3 velika jajca
- 2,8 dl kisle smetane
preliv in okras
- 1,5 dl kisle smetane
- 2 žlici kavnega likerja
- kakav za potresanje
- 8 čokoladnih kroglic z lešniki

Popoln domači pomfri: skrivnost je v tem preprostem triku
Spoznajte skrivnost popolnega domačega ocvrtega krompirja. Hrustljav, zlato zapečen in nikoli masten, s tem trikom vam bo vedno uspel.

Obožujete cmoke? Potem morate poskusiti ta knedl kolač
Preizkusite recept za slastni knedla kolač, ki je navdušil splet. Sočna kombinacija sliv, vaniljeve kreme in zlatorjavega posipa iz drobtin vas bo navdušila.

Trije posebni recepti s hruškami, ki bodo popestrili vašo ozimnico
Trije posebni recepti, ki bodo popestrili vašo ozimnico - hruškov kompot z ingverjem in cimetom, hruškova marmelada z vaniljo in drzni hruškov čatni.
Sestavine
piškotna podlaga
- 85 g vročega stopljenega masla
- 14 čokoladnih piškotov
- maslo za model
nadev
- 900 g polnomastnega kremnega sira
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 žlice moke
- 2 žlički vaniljeve arome
- 2 žlici kavnega likerja, npr. tia maria
- 3 velika jajca
- 2,8 dl kisle smetane
preliv in okras
- 1,5 dl kisle smetane
- 2 žlici kavnega likerja
- kakav za potresanje
- 8 čokoladnih kroglic z lešniki
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. S papirjem za peko obložimo dno tortnega modla z ločljivim obodom in premerom 25 cm. Piškote v multipraktiku zmeljemo v fine drobtine, ki jim nato primešamo maslo. Mešanico v enakomerno debeli plasti pritisnemo ob dno modla, pečemo 10 minut in počakamo, da se ohladi.
Temperaturo pečice zvišamo na 240 °C. Z električnim mešalnikom gladko razmešamo sir in sladkor; nato vmešamo moko, vaniljo, 2 žlici kavnega likerja, jajca in 2,8 dl kisle smetane.
Z maslom premažemo obod modla. Vanj zlijemo nadev in ga po vrhu poravnamo. Pečemo 10 minut, nato znižamo temperaturo pečice na 110 °C in pečemo še 25 minut. Pečico izklopimo, odpremo vrata pečice in pustimo, da se kolač 2 uri ohlaja v njej. Nič zato, če je po vrhu malce razpokan.
Zmešamo 1,5 dl kisle smetane in kavni liker ter z mešanico premažemo kolač po vrhu. Postavimo ga v hladilnik.
Nasvet
Kako postrežemo
Kolač vzamemo iz modla in ga pazljivo preložimo na krožnik. Skozi cedilo ga po vsej vrhnji površni potresemo s kakavom. Čokoladne kroglice odvijemo. Z nožem narahlo zarišemo črte, po katerih bomo kolač razrezali na kose, in na vsako drugo položimo čokoladno kroglico.
Zamrzovanje
Model s kolačem najprej prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, nato še z aluminijasto. Kolač zamrznemo za največ 6 tednov. Preden postrežemo, naj se 8 ur taja v hladilniku.