Kaj boste skuhali danes?
Sirov kolač s kavnim likerjem
Sirov kolač s kavnim likerjem
Sestavine
piškotna podlaga
- 85 g vročega stopljenega masla
- 14 čokoladnih piškotov
- maslo za model
nadev
- 900 g polnomastnega kremnega sira
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 žlice moke
- 2 žlički vaniljeve arome
- 2 žlici kavnega likerja, npr. tia maria
- 3 velika jajca
- 2,8 dl kisle smetane
preliv in okras
- 1,5 dl kisle smetane
- 2 žlici kavnega likerja
- kakav za potresanje
- 8 čokoladnih kroglic z lešniki
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Do popolnosti izpiljeni recepti: Preprosto, a jedci prosijo za repete
Najlepše jedi niso zapletene, ampak pristne. Cvetača, rižota ali kos mesa – če jih pripravimo z občutkom, postanejo prava čarovnija okusa.
Preženite sivino s tem hecnim otroškim prigrizkom
Sivi, mrzli in temni popoldnevi bodo minili hitreje, če se bomo znali pohecati – tudi v kuhinji. Pripravite ta pisan otroški prigrizek.
Sestavine
piškotna podlaga
- 85 g vročega stopljenega masla
- 14 čokoladnih piškotov
- maslo za model
nadev
- 900 g polnomastnega kremnega sira
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
- 4 žlice moke
- 2 žlički vaniljeve arome
- 2 žlici kavnega likerja, npr. tia maria
- 3 velika jajca
- 2,8 dl kisle smetane
preliv in okras
- 1,5 dl kisle smetane
- 2 žlici kavnega likerja
- kakav za potresanje
- 8 čokoladnih kroglic z lešniki
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. S papirjem za peko obložimo dno tortnega modla z ločljivim obodom in premerom 25 cm. Piškote v multipraktiku zmeljemo v fine drobtine, ki jim nato primešamo maslo. Mešanico v enakomerno debeli plasti pritisnemo ob dno modla, pečemo 10 minut in počakamo, da se ohladi.
Temperaturo pečice zvišamo na 240 °C. Z električnim mešalnikom gladko razmešamo sir in sladkor; nato vmešamo moko, vaniljo, 2 žlici kavnega likerja, jajca in 2,8 dl kisle smetane.
Z maslom premažemo obod modla. Vanj zlijemo nadev in ga po vrhu poravnamo. Pečemo 10 minut, nato znižamo temperaturo pečice na 110 °C in pečemo še 25 minut. Pečico izklopimo, odpremo vrata pečice in pustimo, da se kolač 2 uri ohlaja v njej. Nič zato, če je po vrhu malce razpokan.
Zmešamo 1,5 dl kisle smetane in kavni liker ter z mešanico premažemo kolač po vrhu. Postavimo ga v hladilnik.
Nasvet
Kako postrežemo
Kolač vzamemo iz modla in ga pazljivo preložimo na krožnik. Skozi cedilo ga po vsej vrhnji površni potresemo s kakavom. Čokoladne kroglice odvijemo. Z nožem narahlo zarišemo črte, po katerih bomo kolač razrezali na kose, in na vsako drugo položimo čokoladno kroglico.
Zamrzovanje
Model s kolačem najprej prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, nato še z aluminijasto. Kolač zamrznemo za največ 6 tednov. Preden postrežemo, naj se 8 ur taja v hladilniku.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Vaniljeva jajčna krema
Sladka okusna krema, ki jo lahko kombinirate različnim sladicam.
Grozdni cmoki iz pirine in polnovredne pšenične moke
Brezglutensko testo za pico
Številni, ki imajo intoleranco na gluten, od vseh jedi najbolj pogrešajo pico, ki bi bila prav takšna kot iz picerije. Imamo recept!