
Čokoladni cheesecake brez peke
Čokoladni cheesecake bo zvezda prazničnega omizja
Čokoladni cheesecake brez peke
Čokoladni cheesecake bo zvezda prazničnega omizja

Sestavine
- 130 g stopljenega masla in še malo za model
- 300 g čokoladnih piškotov
- 150 g mlečne čokolade
- 150 g temne čokolade
- 250 g maskarponeja
- 300 g polnomastnega kremnega sira
- 50 g sladkorja v prahu
- 25 g instantne žitne kave
- 25 g vroče čokolade v prahu
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 3 dl sladke smetane
- 150 g hrustljavih čokoladnih kroglic (100 g jih nasekljamo, 50 g jih pustimo celih)
- 100 g grobo nasekljanih čokoladnih kapljic
- pest hrustljavih čokoladnih kroglic za okras

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.
Sestavine
- 130 g stopljenega masla in še malo za model
- 300 g čokoladnih piškotov
- 150 g mlečne čokolade
- 150 g temne čokolade
- 250 g maskarponeja
- 300 g polnomastnega kremnega sira
- 50 g sladkorja v prahu
- 25 g instantne žitne kave
- 25 g vroče čokolade v prahu
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 3 dl sladke smetane
- 150 g hrustljavih čokoladnih kroglic (100 g jih nasekljamo, 50 g jih pustimo celih)
- 100 g grobo nasekljanih čokoladnih kapljic
- pest hrustljavih čokoladnih kroglic za okras
Postopek
Model za torte premera 23 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Piškote v multipraktiku zmeljemo v fine drobtine, dodamo stopljeno maslo in spet zmeljemo. Piškotno zmes stresemo v model in jo enakomerno in čvrsto pritisnemo od dno s hrbtno stranjo žlice. Postavimo v hladilnik.
V ločenih skledah v vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici stopimo mlečno in temno čokolado. Postavimo na stran, da se čokoladi ohladita.
Z metlico za stepanje zmešamo maskarpone, kremni sir, sladkor v prahu, žitno kavo, vročo čokolado v prahu in vaniljo. V drugi skledi stepemo smetano in jo narahlo vmešamo v maskarponejevo maso. Vsaki stopljeni čokoladi doda mo pol maskarponejeve mase in dobro zmešamo. Polovico nasekljanih in celih kroglic ter čokoladnih kapljic vmešamo v maso z mlečno čokolado, drugo polovico pa v maso s temno čokolado.
Na piškotno osnovo v modelu naložimo maso s temno čokolado. Nanjo naložimo maso z mlečno čokolado in zgladimo površino. Čez noč postavimo v hladilnik. Preden postrežemo, okrasimo z kroglicami.