
Sir za žar na nabodalih s kutinovim želejem
Nabodala za žar, ki že dišijo po jeseni ...
Sir za žar na nabodalih s kutinovim želejem
Nabodala za žar, ki že dišijo po jeseni ...

Sestavine
- 100 g kutinovega želeja (sira) ali marmelade
- 3 žlice suhega šerija
- 500 g sira za žar
- rastlinsko olje za peko

Najboljša kombinacija polnjene poletne zelenjave
Barvita poletna zelenjavna jed brez mesa, ki jo lahko postrežete toplo ali hladno. Popolna za hitro, zdravo in okusno kosilo.

Ribe, ki si zaslužijo mesto na naših krožnikih
Čeprav Slovenci vse bolj raznoliko sestavljamo svoj jedilnik, ribe še vedno ne dobijo mesta, ki si ga zaslužijo.

Pisana in slastna paella brez mesa
Številni ob besedi paella najprej pomislimo na morske sadeže in piščanca, a tudi brez teh sestavin lahko na mizo postavimo slastno paello.
Sestavine
- 100 g kutinovega želeja (sira) ali marmelade
- 3 žlice suhega šerija
- 500 g sira za žar
- rastlinsko olje za peko
Postopek
Kutinov žele in šeri pri nizki temperaturi razpustimo v majhni kozici. Nastala bo sirupu podobna mešanica, nato jo pustimo, da se malo ohladi.
Sir za žar narežemo na kose, velike približno 2 x 6 cm in debele približno 1 cm. Nataknemo jih na nabodala in obilno premažemo s kutinovo glazuro.
Rešetko žara namažemo z oljem, nato žar zakurimo, počakamo, da plameni pojenjajo in nastane siva žerjavica (ali pa razgrejemo naoljeno rebrasto ponev). Nabodala pečemo 1 do 2 minuti na vsaki strani, da se sir zlato rjavo zapeče in dobi ožgane proge. Nabodala obrnemo šele, ko se sir sam odlepi od žara, za obračanje pa uporabimo prijemalke. Pečen sir pokapamo z malo limone ali šerijevega kisa in postrežemo.