
Sir za žar na nabodalih s kutinovim želejem
Nabodala za žar, ki že dišijo po jeseni ...
Sir za žar na nabodalih s kutinovim želejem
Nabodala za žar, ki že dišijo po jeseni ...

Sestavine
- 100 g kutinovega želeja (sira) ali marmelade
- 3 žlice suhega šerija
- 500 g sira za žar
- rastlinsko olje za peko

Naj trgatev ne mine brez te klasične sladice
Klopotci bodo vsak čas potihnili, saj se v teh dneh vrstijo trgatve. Kot vsak pomemben praznik pa mora trgatev spremljati pestra izbira dobrot, med katerimi naj bo tudi potica.

Sladko svetovno prvenstvo: se boste prijavili?
V Trevisu, rojstnem kraju tiramisuja, bo kmalu potekalo svetovno prvenstvo v tiramisuju, na katerem se bodo za naslov prvaka potegovali slaščičarji z vsega sveta.

Kuhinja revnih ima še kako bogate okuse
Cucina povera, ki se prevaja kot "kuhinja revnih", se nanaša na tradicionalne kuharske tehnike in recepte, ki izvirajo iz italijanskega podeželskega prebivalstva.
Sestavine
- 100 g kutinovega želeja (sira) ali marmelade
- 3 žlice suhega šerija
- 500 g sira za žar
- rastlinsko olje za peko
Postopek
Kutinov žele in šeri pri nizki temperaturi razpustimo v majhni kozici. Nastala bo sirupu podobna mešanica, nato jo pustimo, da se malo ohladi.
Sir za žar narežemo na kose, velike približno 2 x 6 cm in debele približno 1 cm. Nataknemo jih na nabodala in obilno premažemo s kutinovo glazuro.
Rešetko žara namažemo z oljem, nato žar zakurimo, počakamo, da plameni pojenjajo in nastane siva žerjavica (ali pa razgrejemo naoljeno rebrasto ponev). Nabodala pečemo 1 do 2 minuti na vsaki strani, da se sir zlato rjavo zapeče in dobi ožgane proge. Nabodala obrnemo šele, ko se sir sam odlepi od žara, za obračanje pa uporabimo prijemalke. Pečen sir pokapamo z malo limone ali šerijevega kisa in postrežemo.