
Kaj boste skuhali danes?
Sardele v parmezanovi skorjici z omako iz svežega paradižnika
Način kako pripraviti hrustljave sardele.
Sardele v parmezanovi skorjici z omako iz svežega paradižnika
Način kako pripraviti hrustljave sardele.

Sestavine
- 20 filejev sardel brez kosti
- moka za povaljanje
- 1 jajce
- 2 žlici mleka
- 70 g krušnih drobtin
- 60 g grobo naribanega parmezana
- olje za cvrenje
- lističi sveže bazilike za okras
paradižnikova omaka
- sol
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 5 srednje velikih paradižnikov
- 2 žlički sladkorja
- 0,8 dl suhega belega vina
- 2 žlici tanko narezanih lističev bazilike

Hit med retro sladicami: Pijana nevesta po starem receptu
Pijana nevesta je ena tistih retro sladic, ki nas v hipu popeljejo nazaj v otroštvo. Mehka, opojna in kremasta; klasika, ki nikoli ne gre iz mode.

Jesenske solate, ki nas nasitijo
Jesenske solate z bučo, rdečo peso, jabolki, oreščki žiti in drugimi jesenskimi dobrotami za hitre, krepke obroke, polne sezonskih okusov in topline.

Hrustljave palačinke s slanino in piščancem: kot kaneloni, a boljše
Kaj hitro se lahko zgodi, da bo naš recept za hrustljave palačinke zamenjal vašega za kanelone.
Sestavine
- 20 filejev sardel brez kosti
- moka za povaljanje
- 1 jajce
- 2 žlici mleka
- 70 g krušnih drobtin
- 60 g grobo naribanega parmezana
- olje za cvrenje
- lističi sveže bazilike za okras
paradižnikova omaka
- sol
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 5 srednje velikih paradižnikov
- 2 žlički sladkorja
- 0,8 dl suhega belega vina
- 2 žlici tanko narezanih lističev bazilike
Postopek
V posodici pomešamo jajce in mleko. V drugi posodici pomešamo parmezan in krušne drobtine. Očiščene sardele rahlo solimo, povaljamo v moki in jih otresemo, da višek moke odpade, nato jih pomočimo v jajčno mešanico in nazadnje povaljamo v mešanici parmezana in drobtin. Zložimo jih na krožnik, pokrijemo in hladimo v hladilniku približno 30 minut.
Nato v ponvi dobro segrejemo olje in v njem sardele ocvremo v manjših količinah. Ko postanejo zlato rjave, jih prenesemo na papirnato kuhinjsko brisačo, da se odvečno olje vpije.
Za paradižnikovo omako čebulo in česen olupimo in na drobno nasekljamo. Paradižnik operemo, mu odstranimo semenje in ga narežemo na večje kocke. V večji kozici segrejemo oljčno olje in ob mešanju popražimo česen in čebulo. Dodamo paradižnik, sladkor in vino ter na nizkem ognju nepokrito kuhamo 20 minut, da se omaka zgosti. Dodamo na tanke trakove narezano svežo baziliko.
Ocvrte sardele v parmezanovi skorjici ponudimo z omako iz svežega paradižnika in okrasimo z lističi bazilike.
Nasvet
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Piščanec po lovsko s testeninskim rižkom
Piščanec se rad druži s testeninami in paradižnikom, v harmoniji pa je tudi z rdečim vinom in oljkami.
Lubenična »pica«
Sladka, osvežilna in tako vsestranska – to je lubenica, ki jo lahko z malo domišljije spremenimo v čudovite poletne jedi.