© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Telečje kroglice z aromatično paradižnikovo omako

Telečji "čufti" s paradižnikovo omako

Telečje kroglice z aromatično paradižnikovo omako

Telečji "čufti" s paradižnikovo omako

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
telecje-kroglice-z-omako-1_558x620_acf_cropped

Sestavine

mesne kroglice

  • 1 čebula
  • 1 lovorov list
  • 1 nageljnova žbica
  • 2 l telečje jušne osnove (lahko jo nadomestimo s piščančjo ali zelenjavno)
  • 1 strok rdečega čilija
  • 1 žlica suhih gob
  • 100 g toasta
  • 5 žlic mleka
  • 5 vloženih filejev sardonov (inčunov)
  • 500 g mlete teletine
  • 2 jajci
  • 1 žlička ostre gorčice
  • ½ žličke naribane limonove lupinice
  • 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
  • muškatni orešek

omaka

  • sol
  • 10 srednje debelih paradižnikov
  • 1 dl sladke smetane
  • 1 strok česna (tanke rezinice)
  • 2 žlici jedilnega škroba
  • kanček limonovega soka
  • 2 žlici grobo narezanih pehtranovih lističev
  • 1 žlica hladnega masla
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

mesne kroglice

  • 1 čebula
  • 1 lovorov list
  • 1 nageljnova žbica
  • 2 l telečje jušne osnove (lahko jo nadomestimo s piščančjo ali zelenjavno)
  • 1 strok rdečega čilija
  • 1 žlica suhih gob
  • 100 g toasta
  • 5 žlic mleka
  • 5 vloženih filejev sardonov (inčunov)
  • 500 g mlete teletine
  • 2 jajci
  • 1 žlička ostre gorčice
  • ½ žličke naribane limonove lupinice
  • 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
  • muškatni orešek

omaka

  • sol
  • 10 srednje debelih paradižnikov
  • 1 dl sladke smetane
  • 1 strok česna (tanke rezinice)
  • 2 žlici jedilnega škroba
  • kanček limonovega soka
  • 2 žlici grobo narezanih pehtranovih lističev
  • 1 žlica hladnega masla

Postopek

1

Najprej pripravimo mesne kroglice. Čebulo olupimo in nanjo položimo lovorov list, ki ga pritrdimo z nageljnovo žbico. V loncu zavremo jušno osnovo in damo vanjo čebulo, očiščen strok čilija (odstranimo semena in bele nitke) in suhe gobe. Jušno osnovo segrevamo 20 minut, ne da bi zavrela.

2

S toasta odstranimo skorjo in ga narežemo na drobne kocke. Damo jih v posodo in prelijemo z mlekom. Fileje sardonov odcedimo, narežemo na koščke, nato pa z mletim mesom in preostalimi sestavinami dodamo k zmehčanemu toastu ter vse skupaj dobro premešamo.

3

Iz mase naredimo z vlažnimi rokami približno 3 cm debele kroglice. Damo jih v vročo jušno osnovo in rahlo kuhljamo slabih 15 minut. Ko so kroglice kuhane, pripravimo še omako. Jušno osnovo (7 do 8 dl) precedimo v kozico, kroglice pa v pokriti posodi na toplem prihranimo v preostali jušni osnovi. Paradižnike blanširamo, razrežemo na četrtine in skozi cedilo pretlačimo v pripravljeno jušno osnovo. Dodamo smetano in česen ter zavremo.

4

Jedilni škrob gladko zmešamo z nekaj hladne vode, med rahlim vretjem vmešamo v omako, da se zgosti. Dodamo sok in pehtranove lističe, posolimo in pustimo stati nekaj minut; na koncu vmešamo hladno maslo in omako po okusu začinimo. Mesne kroglice poberemo s penovko iz jušne osnove. Nadevamo jih v primerne skledice, dolijemo omako in postrežemo s hrustljavim kruhom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.