
Telečje kroglice z aromatično paradižnikovo omako
Telečji "čufti" s paradižnikovo omako
Telečje kroglice z aromatično paradižnikovo omako
Telečji "čufti" s paradižnikovo omako

Sestavine
mesne kroglice
- 1 čebula
- 1 lovorov list
- 1 nageljnova žbica
- 2 l telečje jušne osnove (lahko jo nadomestimo s piščančjo ali zelenjavno)
- 1 strok rdečega čilija
- 1 žlica suhih gob
- 100 g toasta
- 5 žlic mleka
- 5 vloženih filejev sardonov (inčunov)
- 500 g mlete teletine
- 2 jajci
- 1 žlička ostre gorčice
- ½ žličke naribane limonove lupinice
- 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
- muškatni orešek
omaka
- sol
- 10 srednje debelih paradižnikov
- 1 dl sladke smetane
- 1 strok česna (tanke rezinice)
- 2 žlici jedilnega škroba
- kanček limonovega soka
- 2 žlici grobo narezanih pehtranovih lističev
- 1 žlica hladnega masla

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
mesne kroglice
- 1 čebula
- 1 lovorov list
- 1 nageljnova žbica
- 2 l telečje jušne osnove (lahko jo nadomestimo s piščančjo ali zelenjavno)
- 1 strok rdečega čilija
- 1 žlica suhih gob
- 100 g toasta
- 5 žlic mleka
- 5 vloženih filejev sardonov (inčunov)
- 500 g mlete teletine
- 2 jajci
- 1 žlička ostre gorčice
- ½ žličke naribane limonove lupinice
- 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
- muškatni orešek
omaka
- sol
- 10 srednje debelih paradižnikov
- 1 dl sladke smetane
- 1 strok česna (tanke rezinice)
- 2 žlici jedilnega škroba
- kanček limonovega soka
- 2 žlici grobo narezanih pehtranovih lističev
- 1 žlica hladnega masla
Postopek
Najprej pripravimo mesne kroglice. Čebulo olupimo in nanjo položimo lovorov list, ki ga pritrdimo z nageljnovo žbico. V loncu zavremo jušno osnovo in damo vanjo čebulo, očiščen strok čilija (odstranimo semena in bele nitke) in suhe gobe. Jušno osnovo segrevamo 20 minut, ne da bi zavrela.
S toasta odstranimo skorjo in ga narežemo na drobne kocke. Damo jih v posodo in prelijemo z mlekom. Fileje sardonov odcedimo, narežemo na koščke, nato pa z mletim mesom in preostalimi sestavinami dodamo k zmehčanemu toastu ter vse skupaj dobro premešamo.
Iz mase naredimo z vlažnimi rokami približno 3 cm debele kroglice. Damo jih v vročo jušno osnovo in rahlo kuhljamo slabih 15 minut. Ko so kroglice kuhane, pripravimo še omako. Jušno osnovo (7 do 8 dl) precedimo v kozico, kroglice pa v pokriti posodi na toplem prihranimo v preostali jušni osnovi. Paradižnike blanširamo, razrežemo na četrtine in skozi cedilo pretlačimo v pripravljeno jušno osnovo. Dodamo smetano in česen ter zavremo.
Jedilni škrob gladko zmešamo z nekaj hladne vode, med rahlim vretjem vmešamo v omako, da se zgosti. Dodamo sok in pehtranove lističe, posolimo in pustimo stati nekaj minut; na koncu vmešamo hladno maslo in omako po okusu začinimo. Mesne kroglice poberemo s penovko iz jušne osnove. Nadevamo jih v primerne skledice, dolijemo omako in postrežemo s hrustljavim kruhom.