© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kozice z limono in česnom

Zaradi srajčke iz hrustljavih drobtin in zlato zapečenih koščkov česna so tile rakci še posebno mikavni.

Kozice z limono in česnom

Zaradi srajčke iz hrustljavih drobtin in zlato zapečenih koščkov česna so tile rakci še posebno mikavni.

Čas priprave 30 min + 30–60 min mariniranja
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe kot predjed, za 10 oseb kot pozdrav iz kuhinje
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Kozice z limono in česnom

Sestavine

za marinado

  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 žlička drobno naribane lupinice bio limone
  • 2 žlici sveže iztisnjenega limonovega soka
  • 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja z nežnimi stebli
  • 2 žlički suhega origana
  • 1 1⁄2 žličke drobno sesekljanega česna
  • 1⁄2 žličke grobe morske soli
  • 1⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra
  • 1⁄4 žličke zdrobljenega suhega čilija
  • 20 velikih kozic, ki jih olupimo in jim odstranimo črevo, repne plavutke pa pustimo
  • 1 žlica krušnih drobtin
  • 4 srednje velika (25 cm) ali 20 majhnih (10 cm) kovinskih ali lesenih nabodal, lesena za najmanj 30 min namočimo v vodo
benedict, holandsk

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako

Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Sestavine

za marinado

  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 žlička drobno naribane lupinice bio limone
  • 2 žlici sveže iztisnjenega limonovega soka
  • 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja z nežnimi stebli
  • 2 žlički suhega origana
  • 1 1⁄2 žličke drobno sesekljanega česna
  • 1⁄2 žličke grobe morske soli
  • 1⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra
  • 1⁄4 žličke zdrobljenega suhega čilija
  • 20 velikih kozic, ki jih olupimo in jim odstranimo črevo, repne plavutke pa pustimo
  • 1 žlica krušnih drobtin
  • 4 srednje velika (25 cm) ali 20 majhnih (10 cm) kovinskih ali lesenih nabodal, lesena za najmanj 30 min namočimo v vodo

Postopek

1

V skledici zmešamo sestavine za marinado. Rakce damo v vrečko za zamrzovanje z zadrgo in prilijemo marinado. Iz vrečke iztisnemo zrak, jo zapremo in večkrat obrnemo, da se marinada enakomerno razporedi. Vrečko damo v skledo in postavimo v hladilnik za 30 do 60 minut, medtem jo vsake toliko obrnemo.

2

Žar pripravimo za srednjo direktno vročino (175 do 230 °C).

3

Marinado zlijemo iz vrečke. Kozice vzamemo ven in jih nataknemo na nabodala – za pozdrav po 2 na mala nabodala in za predjed po 5 kozic na srednje velika nabodala; kozice upognemo v obliko črke U, da so prebodene dvakrat – pri glavi in pri repu. Po obeh straneh jih enakomerno posujemo z drobtinami.

4

Rešetko žara očistimo s ščetko. Kozice pečemo 4 do 6 minut na srednji direktni vročini z zaprtim pokrovom, da je meso čvrsto na dotik in tudi na sredini ni več prozorno, medtem jih enkrat obrnemo. Poberemo jih z žara in postrežemo tople.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.