
Kaj boste skuhali danes?
Kozice z limono in česnom
Zaradi srajčke iz hrustljavih drobtin in zlato zapečenih koščkov česna so tile rakci še posebno mikavni.
Kozice z limono in česnom
Zaradi srajčke iz hrustljavih drobtin in zlato zapečenih koščkov česna so tile rakci še posebno mikavni.

Sestavine
za marinado
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička drobno naribane lupinice bio limone
- 2 žlici sveže iztisnjenega limonovega soka
- 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja z nežnimi stebli
- 2 žlički suhega origana
- 1 1⁄2 žličke drobno sesekljanega česna
- 1⁄2 žličke grobe morske soli
- 1⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra
- 1⁄4 žličke zdrobljenega suhega čilija
- 20 velikih kozic, ki jih olupimo in jim odstranimo črevo, repne plavutke pa pustimo
- 1 žlica krušnih drobtin
- 4 srednje velika (25 cm) ali 20 majhnih (10 cm) kovinskih ali lesenih nabodal, lesena za najmanj 30 min namočimo v vodo

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
za marinado
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička drobno naribane lupinice bio limone
- 2 žlici sveže iztisnjenega limonovega soka
- 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja z nežnimi stebli
- 2 žlički suhega origana
- 1 1⁄2 žličke drobno sesekljanega česna
- 1⁄2 žličke grobe morske soli
- 1⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra
- 1⁄4 žličke zdrobljenega suhega čilija
- 20 velikih kozic, ki jih olupimo in jim odstranimo črevo, repne plavutke pa pustimo
- 1 žlica krušnih drobtin
- 4 srednje velika (25 cm) ali 20 majhnih (10 cm) kovinskih ali lesenih nabodal, lesena za najmanj 30 min namočimo v vodo
Postopek
V skledici zmešamo sestavine za marinado. Rakce damo v vrečko za zamrzovanje z zadrgo in prilijemo marinado. Iz vrečke iztisnemo zrak, jo zapremo in večkrat obrnemo, da se marinada enakomerno razporedi. Vrečko damo v skledo in postavimo v hladilnik za 30 do 60 minut, medtem jo vsake toliko obrnemo.
Žar pripravimo za srednjo direktno vročino (175 do 230 °C).
Marinado zlijemo iz vrečke. Kozice vzamemo ven in jih nataknemo na nabodala – za pozdrav po 2 na mala nabodala in za predjed po 5 kozic na srednje velika nabodala; kozice upognemo v obliko črke U, da so prebodene dvakrat – pri glavi in pri repu. Po obeh straneh jih enakomerno posujemo z drobtinami.
Rešetko žara očistimo s ščetko. Kozice pečemo 4 do 6 minut na srednji direktni vročini z zaprtim pokrovom, da je meso čvrsto na dotik in tudi na sredini ni več prozorno, medtem jih enkrat obrnemo. Poberemo jih z žara in postrežemo tople.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špageti z žametno morsko omako
Špageti z morskimi sadeži nikoli ne raočarajo
Hotdog s popečenimi rakci po mehiško
Pri pripravi hotdogov lahko pustimo ustvarjalnosti na plano