
Kozice z limono in česnom
Zaradi srajčke iz hrustljavih drobtin in zlato zapečenih koščkov česna so tile rakci še posebno mikavni.
Kozice z limono in česnom
Zaradi srajčke iz hrustljavih drobtin in zlato zapečenih koščkov česna so tile rakci še posebno mikavni.

Sestavine
za marinado
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička drobno naribane lupinice bio limone
- 2 žlici sveže iztisnjenega limonovega soka
- 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja z nežnimi stebli
- 2 žlički suhega origana
- 1 1⁄2 žličke drobno sesekljanega česna
- 1⁄2 žličke grobe morske soli
- 1⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra
- 1⁄4 žličke zdrobljenega suhega čilija
- 20 velikih kozic, ki jih olupimo in jim odstranimo črevo, repne plavutke pa pustimo
- 1 žlica krušnih drobtin
- 4 srednje velika (25 cm) ali 20 majhnih (10 cm) kovinskih ali lesenih nabodal, lesena za najmanj 30 min namočimo v vodo

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Mira Semič: Lahko smo ponosni na slovensko hrano in vina
Izjemna ženska, uživačka po srcu in duši ter vrhunska sommelierka.3., najvišje stopnje.
Sestavine
za marinado
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička drobno naribane lupinice bio limone
- 2 žlici sveže iztisnjenega limonovega soka
- 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja z nežnimi stebli
- 2 žlički suhega origana
- 1 1⁄2 žličke drobno sesekljanega česna
- 1⁄2 žličke grobe morske soli
- 1⁄4 žličke sveže zmletega črnega popra
- 1⁄4 žličke zdrobljenega suhega čilija
- 20 velikih kozic, ki jih olupimo in jim odstranimo črevo, repne plavutke pa pustimo
- 1 žlica krušnih drobtin
- 4 srednje velika (25 cm) ali 20 majhnih (10 cm) kovinskih ali lesenih nabodal, lesena za najmanj 30 min namočimo v vodo
Postopek
V skledici zmešamo sestavine za marinado. Rakce damo v vrečko za zamrzovanje z zadrgo in prilijemo marinado. Iz vrečke iztisnemo zrak, jo zapremo in večkrat obrnemo, da se marinada enakomerno razporedi. Vrečko damo v skledo in postavimo v hladilnik za 30 do 60 minut, medtem jo vsake toliko obrnemo.
Žar pripravimo za srednjo direktno vročino (175 do 230 °C).
Marinado zlijemo iz vrečke. Kozice vzamemo ven in jih nataknemo na nabodala – za pozdrav po 2 na mala nabodala in za predjed po 5 kozic na srednje velika nabodala; kozice upognemo v obliko črke U, da so prebodene dvakrat – pri glavi in pri repu. Po obeh straneh jih enakomerno posujemo z drobtinami.
Rešetko žara očistimo s ščetko. Kozice pečemo 4 do 6 minut na srednji direktni vročini z zaprtim pokrovom, da je meso čvrsto na dotik in tudi na sredini ni več prozorno, medtem jih enkrat obrnemo. Poberemo jih z žara in postrežemo tople.