© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Riž z divjimi gobami, skuto, rožmarinom in timijanom

Rižota z gobami bo odlična tudi s suhimi jurčki

Riž z divjimi gobami, skuto, rožmarinom in timijanom

Rižota z gobami bo odlična tudi s suhimi jurčki

Čas priprave 55 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Riž z divjimi gobami, skuto, rožmarinom in timijanom

Sestavine

  • 15 g suhih jurčkov
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlica zelenjavne jušne osnove v prahu
  • 1 žlica repičnega olja
  • 1 velika čebula
  • 200 g drobnih šampinjonov
  • 1 žlica svežih timijanovih lističev
  • 1 žlička nasekljanega rožmarina
  • 3 stroki česna
  • črni poper
  • 170 g rjavega riža basmati
  • 1 manjši por
  • 50 g rikote
  • 15 g drobno naribanega zorjenega sira (npr. parmezana, ovčjega …)
  • peteršilj, ko postrežemo
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 15 g suhih jurčkov
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlica zelenjavne jušne osnove v prahu
  • 1 žlica repičnega olja
  • 1 velika čebula
  • 200 g drobnih šampinjonov
  • 1 žlica svežih timijanovih lističev
  • 1 žlička nasekljanega rožmarina
  • 3 stroki česna
  • črni poper
  • 170 g rjavega riža basmati
  • 1 manjši por
  • 50 g rikote
  • 15 g drobno naribanega zorjenega sira (npr. parmezana, ovčjega …)
  • peteršilj, ko postrežemo

Postopek

1

Suhe jurčke prelijemo z 8 dl vrele vode. Primešamo balzamični kis in jušno osnovo v prahu ter pustimo, da se namakajo.

2

V velikem voku ali ponvi segrejemo olje in na njem pražimo drobno nasekljano čebulo 8 minut, da se zmehča in zlato rjavo obarva. Dodamo šampinjone, timijan, rožmarin, na rezinice narezan česen in črni poper ter kuhamo 5   minut in medtem občasno pomešamo. Prilijemo suhe jurčke s tekočino vred, nato pa dodamo še riž in por, ki smo ga očistili in narezali na rezine.

3

Pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 30 minut, da riž vsrka tekočino in je mehak, a še vedno oreškast. Odstavimo in vmešamo skuto ter nariban sir. Posujemo s lističi peteršilja in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.