
Kaj boste skuhali danes?
Polnjeni ohrovtovi listi z rižem in kostanjem
Domiselna vegetarijanska jed
Polnjeni ohrovtovi listi z rižem in kostanjem
Domiselna vegetarijanska jed

Sestavine
- 6 večjih listov ohrovta
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 drobno nasekljana čebula
- 2 žlički drobno nasekljanega rožmarina
- 1 nasekljano steblo zelene
- 150 g mešanice riža basmati in divjega riža
- 150 g kuhanega kostanja
- 50 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- 3 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlička medu
- sol
- poper

Recept, ki ne razočara: sočne pečenice s samostansko mešanico
Pečenice so klasika slovenske kuhinje. Odkrijte, kako jih pripraviti s samostansko mešanico in drugimi domačimi prilogami.

Zdrobovi žličniki, ki vedno uspejo
Preprost recept za rahle in mehke zdrobove žličnike, ki vedno uspejo. Odlični kot priloga k juhi, obari ali golažu, priprava pa je hitra in nezgrešljiva.

Odlična jed s krompirjem in sirom, ki jo lahko poskusite čez mejo
Videm (Udine) je čudovito obmejno mestece, vredno obiska – tudi zato, ker lahko tam poskusite italijansko različico frike, tradicionalne dobrote s krompirjem in sirom.
Sestavine
- 6 večjih listov ohrovta
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 drobno nasekljana čebula
- 2 žlički drobno nasekljanega rožmarina
- 1 nasekljano steblo zelene
- 150 g mešanice riža basmati in divjega riža
- 150 g kuhanega kostanja
- 50 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- 3 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlička medu
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Ohrovtovim listom odstranimo trša listna rebra. Večji lonec slane vode zavremo, nato pa v njej minuto ali dve liste blanširamo, da rahlo ovenijo. Odcedimo jih in splaknemo pod tekočo hladno vodo. Spet jih dobro odcedimo in osušimo na kuhinjskih brisačkah.
V ponvi segrejemo olje in na njem 5 minut pražimo čebulo, da rahlo porjavi. Dodamo rožmarin in zeleno ter pražimo še 8 minut. Vmešamo riž, ga pražimo kakšno minuto, da postekleni, nato ponev odstavimo z ognja ter priložimo grobo narezan kostanj in brusnice. Začinimo še s soljo in poprom.
Na vsak list damo malo nadeva, nato pa list na straneh preganemo in zavijemo. Nadevane liste razporedimo drugega poleg drugega v naoljen nepregoren pekač tako, da je zavihana stran lista na dnu posode. Jušno osnovo, kis in med zmešamo in vse skupaj prelijemo po ohrovtu. Pekač tesno pokrijemo z aluminijasto folijo in dušimo 1 uro. Nato folijo odstranimo in dušimo še 15 minut.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zelenjavna osnova
Koromačeva solata z limono in meto
Lahkotna koromačeva solata je odlična izbira za sončne dni
Kostanjev zvitek v slaninskem ovoju
Kostanj in slanina se v tem receptu združita v pravo praznično poslastico