Kaj boste skuhali danes?
Ribji paprikaš
Ribji paprikaš
Sestavine
- za 4- do 5-litrski kotliček:
- 2 kg krapa (2 srednje veliki ribi)
- 1,5 kg čebule
- 1 strok česna
- 1 dl olja
- 100 g sladke mlete rdeče paprike
- 30 g zdrobljene pekoče paprike
- sol
- mleti poper
- poper v zrnu
- 1 lovorov list
- šopek svežega peteršilja
- 5 žlic paradižnikove mezge
- 1 pekoči feferon
- limonov sok
- 2 dl belega vina
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- za 4- do 5-litrski kotliček:
- 2 kg krapa (2 srednje veliki ribi)
- 1,5 kg čebule
- 1 strok česna
- 1 dl olja
- 100 g sladke mlete rdeče paprike
- 30 g zdrobljene pekoče paprike
- sol
- mleti poper
- poper v zrnu
- 1 lovorov list
- šopek svežega peteršilja
- 5 žlic paradižnikove mezge
- 1 pekoči feferon
- limonov sok
- 2 dl belega vina
Postopek
Ribo očistimo, operemo, filiramo in narežemo na kose. Posolimo jih, pokapamo z limonovim sokom in pustimo stati eno uro. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo.
V kotličku na segretem olju pražimo čebulo in česen. Ko čebula oveni, prilijemo malo vode in dušimo tako dolgo, da se čebula popolnoma razkuha. Nato jo zalijemo z vodo in dodamo sladko rdečo mleto papriko, sol, poper v zrnu in paradižnikovo mezgo. Še nekaj minut kuhamo, nato v omako položimo ribo (glave tudi) in kuhamo na zmernem ognju. Pazimo, da ogenj ni premočen, da se riba ne razkuha. Paprikaša ne mešamo s kuhalnico, temveč občasno le zavrtimo ali zamajamo kotliček. Dodamo mleti poper, drobljeno pekočo papriko, pekoč feferon in lovorov list. Na zmernem ognju kuhamo približno pol ure. Čebula mora biti popolnoma razkuhana, da se sploh ne opazi. Malo pred koncem kuhanja prilijemo še belo vino in dodamo sesekljan peteršilj.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čokoladno-pomarančni rjavčki
Sočne čokoladne kocke s pomarančno aromo - obožujemo jih!
Piščančje prsi z rizlingovo omako in stebelno zeleno
Rizlingova omaka je delikatesna vinska omaka, ki izboljša okus piščančjih prsi.
Rižev kolač, odišavljen s pomarančo
Čičerkina juha
Juha, polna stročnic, zelenjave in začimb je odlična in zdrava večerja. Če ostane, bo pa naslednji dan še malica v službi.