
Kaj boste skuhali danes?
Paelja z morskimi sadeži
Paelja z morskimi sadeži

Sestavine
- 10–12 surovih velikih kozic
- 2 žlici oljčnega olja
- 500 g morske žabe
- 1 velika čebula
- 500 g riža za paeljo*
- 4 stroki česna
- 2 žlički dimljene paprike
- 1 žlička kajenskega popra (po želji)
- ščepec žafrana
- 500 g očiščenih klapavic
- 100 g zamrznjenega graha
- 100 g zamrznjenega boba
- prgišče peteršiljevih listov
jušna osnova
- 200 g nasekljanega paradižnika iz pločevinke
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 6 strokov česna
- 1 piščančja jušna kocka

Popoln domači pomfri: skrivnost je v tem preprostem triku
Spoznajte skrivnost popolnega domačega ocvrtega krompirja. Hrustljav, zlato zapečen in nikoli masten, s tem trikom vam bo vedno uspel.

Obožujete cmoke? Potem morate poskusiti ta knedl kolač
Preizkusite recept za slastni knedla kolač, ki je navdušil splet. Sočna kombinacija sliv, vaniljeve kreme in zlatorjavega posipa iz drobtin vas bo navdušila.

Trije posebni recepti s hruškami, ki bodo popestrili vašo ozimnico
Trije posebni recepti, ki bodo popestrili vašo ozimnico - hruškov kompot z ingverjem in cimetom, hruškova marmelada z vaniljo in drzni hruškov čatni.
Sestavine
- 10–12 surovih velikih kozic
- 2 žlici oljčnega olja
- 500 g morske žabe
- 1 velika čebula
- 500 g riža za paeljo*
- 4 stroki česna
- 2 žlički dimljene paprike
- 1 žlička kajenskega popra (po želji)
- ščepec žafrana
- 500 g očiščenih klapavic
- 100 g zamrznjenega graha
- 100 g zamrznjenega boba
- prgišče peteršiljevih listov
jušna osnova
- 200 g nasekljanega paradižnika iz pločevinke
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 6 strokov česna
- 1 piščančja jušna kocka
Postopek
Kozice izluščimo iz oklepa in jih očistimo, glave in oklepe prihranimo. Očiščene kozice damo nazaj v hladilnik.
Skuhamo jušno osnovo. V veliki kozici pri srednji temperaturi segrejemo olje in dodamo grobo nasekljano čebulo in česen, polovico 400-gramske pločevinke paradižnikovih koščkov in prihranjene glave ter oklepe kozic. Pražimo 3 do 4 minute, zalijemo z 2 litroma vode in dodamo jušno kocko. Zavremo in pustimo, da 30 minut narahlo vre. Počakamo, da se nekoliko ohladi, nato po porcijah zmeljemo v mešalniku ali multipraktiku. Precedimo skozi gosto cedilo.
V veliki kozici za paeljo ali zelo veliki ponvi segrejemo olje. Na njem popečemo na kose narezano ribo, da porjavi, na vsaki strani po nekaj minut; nato kose ribe poberemo iz ponve in jih prihranimo. V ponev stresemo drobno sesekljano čebulo in pražimo 4 do 5 minut, da se zmehča.
Čebuli primešamo riž in pražimo 30 sekund. Dodamo tanko narezan česen, papriko, (po želji) kajenski poper in žafran, pražimo še 30 sekund, nato vmešamo drugo polovico pločevinke paradižnikovih koščkov in prilijemo 1,5 litra ribje osnove. Zavremo, nato znižamo temperaturo, da tekočina samo narahlo vre, in med mešanjem kuhamo kakih 10 minut (riž mora biti kuhan na zob). Nato mu dodamo kose popečene morske žabe, kozice, školjke, grah in bob.
Posodo pokrijemo s pokrovko, velikim pekačem ali aluminijasto folijo in pri nizki temperaturi kuhamo še 10 do 15 minut, da se školjke odprejo in kozice skuhajo. Preden paeljo postrežemo, jo potresemo z nasekljanim peteršiljem.
Nasvet
* Riž za paeljo je srednjezrnati riž, ki dobro vpija tekočino in ostane črvst. Če ga ne dobimo, uporabimo drug srednjezrnati riž.