Kaj boste skuhali danes?
Paelja z morskimi sadeži
Paelja z morskimi sadeži
Sestavine
- 10–12 surovih velikih kozic
- 2 žlici oljčnega olja
- 500 g morske žabe
- 1 velika čebula
- 500 g riža za paeljo*
- 4 stroki česna
- 2 žlički dimljene paprike
- 1 žlička kajenskega popra (po želji)
- ščepec žafrana
- 500 g očiščenih klapavic
- 100 g zamrznjenega graha
- 100 g zamrznjenega boba
- prgišče peteršiljevih listov
jušna osnova
- 200 g nasekljanega paradižnika iz pločevinke
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 6 strokov česna
- 1 piščančja jušna kocka
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 10–12 surovih velikih kozic
- 2 žlici oljčnega olja
- 500 g morske žabe
- 1 velika čebula
- 500 g riža za paeljo*
- 4 stroki česna
- 2 žlički dimljene paprike
- 1 žlička kajenskega popra (po želji)
- ščepec žafrana
- 500 g očiščenih klapavic
- 100 g zamrznjenega graha
- 100 g zamrznjenega boba
- prgišče peteršiljevih listov
jušna osnova
- 200 g nasekljanega paradižnika iz pločevinke
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 6 strokov česna
- 1 piščančja jušna kocka
Postopek
Kozice izluščimo iz oklepa in jih očistimo, glave in oklepe prihranimo. Očiščene kozice damo nazaj v hladilnik.
Skuhamo jušno osnovo. V veliki kozici pri srednji temperaturi segrejemo olje in dodamo grobo nasekljano čebulo in česen, polovico 400-gramske pločevinke paradižnikovih koščkov in prihranjene glave ter oklepe kozic. Pražimo 3 do 4 minute, zalijemo z 2 litroma vode in dodamo jušno kocko. Zavremo in pustimo, da 30 minut narahlo vre. Počakamo, da se nekoliko ohladi, nato po porcijah zmeljemo v mešalniku ali multipraktiku. Precedimo skozi gosto cedilo.
V veliki kozici za paeljo ali zelo veliki ponvi segrejemo olje. Na njem popečemo na kose narezano ribo, da porjavi, na vsaki strani po nekaj minut; nato kose ribe poberemo iz ponve in jih prihranimo. V ponev stresemo drobno sesekljano čebulo in pražimo 4 do 5 minut, da se zmehča.
Čebuli primešamo riž in pražimo 30 sekund. Dodamo tanko narezan česen, papriko, (po želji) kajenski poper in žafran, pražimo še 30 sekund, nato vmešamo drugo polovico pločevinke paradižnikovih koščkov in prilijemo 1,5 litra ribje osnove. Zavremo, nato znižamo temperaturo, da tekočina samo narahlo vre, in med mešanjem kuhamo kakih 10 minut (riž mora biti kuhan na zob). Nato mu dodamo kose popečene morske žabe, kozice, školjke, grah in bob.
Posodo pokrijemo s pokrovko, velikim pekačem ali aluminijasto folijo in pri nizki temperaturi kuhamo še 10 do 15 minut, da se školjke odprejo in kozice skuhajo. Preden paeljo postrežemo, jo potresemo z nasekljanim peteršiljem.
Nasvet
* Riž za paeljo je srednjezrnati riž, ki dobro vpija tekočino in ostane črvst. Če ga ne dobimo, uporabimo drug srednjezrnati riž.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kosmiči čez noč z malinami in arašidovim maslom
Kosmiči čez noč vam zvečer vzamejo le nekaj minut, a neznansko polepšajo naslednje jutro.
Jelenja pečenka s hruškami in brusnicami ter cmoki
Šarenka v sladko-kisli čebulni marinadi
Šarenka, kot je še niste jedli. Navdušila vas bo!
Pisana testeninska solatka
Testeninska solata bo navdušila še tako izbirčne šolarje.