Kaj boste skuhali danes?
Ragu iz govejega repa z rezanci
Ragu iz govejega repa z rezanci
Sestavine
- 1 kg govejega repa (rezine)
- sol
- poper
- 2 žlici kuhanega masla ali olja
- maslo
- 2 korenčka
- 100 g stebelne zelene
- 4 šalotke
- 2 stroka česna
- 5 dl rdečega vina
- 2,5 dl goveje juhe
- 1 žlička pehtranove gorčice
- 8 šampinjonov
- 250 g obarvanih rezancev (s korenčkom ali paradižnikom)
- muškatni orešek
- maslo za pretresanje
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 1 kg govejega repa (rezine)
- sol
- poper
- 2 žlici kuhanega masla ali olja
- maslo
- 2 korenčka
- 100 g stebelne zelene
- 4 šalotke
- 2 stroka česna
- 5 dl rdečega vina
- 2,5 dl goveje juhe
- 1 žlička pehtranove gorčice
- 8 šampinjonov
- 250 g obarvanih rezancev (s korenčkom ali paradižnikom)
- muškatni orešek
- maslo za pretresanje
Postopek
Meso začinimo s soljo in poprom, nato ga v primerni kozici vsenaokrog popečemo na kuhanem maslu ali olju. Korenček, zeleno, šalotko in česen olupimo ter narežemo na primerne kose. Zelenjavo dodamo k mesu in zmešamo; dolijemo toliko rdečega vina in goveje juhe, da je meso pokrito s tekočino. V pokriti kozici dušimo tako dolgo, da se meso loči od kosti (približno 2 uri).
Meso poberemo iz kozice, ga ločimo od kosti in narežemo na grižljaj velike kose. Mesni sok pretlačimo skozi gosto cedilo, nato pa povremo do želene količine in primerne gostote.
Šampinjone očistimo in razrežemo na četrtine. Hitro jih spečemo na maslu in pomešamo z mesom in omako; po okusu začinimo.
Obarvane rezance skuhamo do čvrstega v posoljeni vodi in odcedimo. Rezance na maslu pretresemo, začinimo s soljo in muškatnim oreškom ter ponudimo s pripravljenim ragujem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.