
Kaj boste skuhali danes?
Dušeno goveje stegno z zelenjavno omako
Dušeno goveje stegno z zelenjavno omako

Sestavine
- 1 kg govejega notranjega stegna
- 2 veliki mozgovi kosti
- hrenov koren
- velik šopek jušne zelenjave
- nekaj poprovih zrn
- ½ čebule z lupino
- 1 žlica gorčice
- 5 dl goveje juhe
zelenjavna omaka
- 2 korenčka
- 2 čebuli
- debela rezina zelene
- 2 paradižnika
- 1 peteršiljev koren
- ½ dl olja
- 1,25 dl vina
- sol
- sveže zmlet poper
- nariban hren za posip

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 1 kg govejega notranjega stegna
- 2 veliki mozgovi kosti
- hrenov koren
- velik šopek jušne zelenjave
- nekaj poprovih zrn
- ½ čebule z lupino
- 1 žlica gorčice
- 5 dl goveje juhe
zelenjavna omaka
- 2 korenčka
- 2 čebuli
- debela rezina zelene
- 2 paradižnika
- 1 peteršiljev koren
- ½ dl olja
- 1,25 dl vina
- sol
- sveže zmlet poper
- nariban hren za posip
Postopek
Meso natremo s soljo, poprom in gorčico. Jušno zelenjavo očistimo, operemo in narežemo na večje kocke. V kozici segrejemo olje in na njem meso z obeh strani popečemo. K mesu dodamo polovico čebule, jušno zelenjavo, hren, poprova zrna in mozgove kosti ter vse skupaj prepražimo. Zalijemo s pol litra vroče juhe in pokrito do mehkega dušimo približno 1 uro in pol; med dušenjem meso enkrat obrnemo. Po potrebi začinimo s soljo in poprom. Meso in kosti vzamemo iz kozice, sok pa precedimo.
Pripravimo omako. Zelenjavo olupimo in narežemo na kockice, paradižnik pa na krhlje. Na vročem olju prepražimo korenček, čebulo, zeleno in peteršiljev koren; zalijemo z vinom, dodamo paradižnik in mesni sok ter dušimo približno 10 minut; začinimo s soljo in poprom. Meso narežemo na prst debele rezine, jih potresemo s hrenom in ponudimo z zelenjavno omako. Kot priloga najbolj tekne pražen krompir.