
Pršutov toč s polento
Pršutov toč je tradicionalna omaka iz pršuta in vina.
Pršutov toč s polento
Pršutov toč je tradicionalna omaka iz pršuta in vina.

Sestavine
pršutov toč
- 20 tankih rezin pršuta
- 1,8 dl rdečega vina – teran ali refošk
- 1 žlica oljčnega olja
polenta
- 70 g koruzne polente
- sol
- 20 g masla

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Mira Semič: Lahko smo ponosni na slovensko hrano in vina
Izjemna ženska, uživačka po srcu in duši ter vrhunska sommelierka.3., najvišje stopnje.
Sestavine
pršutov toč
- 20 tankih rezin pršuta
- 1,8 dl rdečega vina – teran ali refošk
- 1 žlica oljčnega olja
polenta
- 70 g koruzne polente
- sol
- 20 g masla
Postopek
V lonec natočimo vročo vodo in jo solimo (pri kuhanju je razmerje med polento in vodo 1 : 3). Ko voda rahlo vre, dodamo polento in jo na zmernem ognju kuhamo 3 minute. Ves čas kuhanja polento mešamo z metlico, tako bomo preprečili, da nastanejo grudice. Ko se polenta začne gostiti, dodamo maslo, premešamo in odstavimo.
V večji ponvi na srednji temperaturi segrejemo olje in na hitro popečemo rezine pršuta z obeh strani. Zalijemo z vinom in kuhamo še 1–2 minuti.
Ko postrežemo, na krožnike najprej naložimo rezine pršuta, dolijemo omako (toč) in na sredino dodamo polento.