
Pršutov toč s polento
Pršutov toč je tradicionalna omaka iz pršuta in vina.
Pršutov toč s polento
Pršutov toč je tradicionalna omaka iz pršuta in vina.

Sestavine
pršutov toč
- 20 tankih rezin pršuta
- 1,8 dl rdečega vina – teran ali refošk
- 1 žlica oljčnega olja
polenta
- 70 g koruzne polente
- sol
- 20 g masla

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.
Sestavine
pršutov toč
- 20 tankih rezin pršuta
- 1,8 dl rdečega vina – teran ali refošk
- 1 žlica oljčnega olja
polenta
- 70 g koruzne polente
- sol
- 20 g masla
Postopek
V lonec natočimo vročo vodo in jo solimo (pri kuhanju je razmerje med polento in vodo 1 : 3). Ko voda rahlo vre, dodamo polento in jo na zmernem ognju kuhamo 3 minute. Ves čas kuhanja polento mešamo z metlico, tako bomo preprečili, da nastanejo grudice. Ko se polenta začne gostiti, dodamo maslo, premešamo in odstavimo.
V večji ponvi na srednji temperaturi segrejemo olje in na hitro popečemo rezine pršuta z obeh strani. Zalijemo z vinom in kuhamo še 1–2 minuti.
Ko postrežemo, na krožnike najprej naložimo rezine pršuta, dolijemo omako (toč) in na sredino dodamo polento.