© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pljučna pečenka s hrenom in pršutom

Hren in pršut pečenko naredita še boljšo in slajšo.

Pljučna pečenka s hrenom in pršutom

Hren in pršut pečenko naredita še boljšo in slajšo.

Čas priprave 1 h 20 min + počivanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Beef Fillet with horseradish and prosciutto

Sestavine

  • 50 g masla
  • 900 g govejega fileja (pljučne; odrezane iz sredine, da je enakomerno debela)
  • 400 g podolgovatih šalotk
  • 3 žlice delikatesnega hrena
  • 2 dl rdečega vina
  • 7 dl goveje jušne osnove
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 1 žlica želeja iz rdečega ribeza
  • 10 rezin pršuta
  • 4 žlice drobno nasekljanega peteršilja
  • 1 žlica svežih timijanovih listkov + nekaj listkov za posip (po želji)
  • sol
  • črni poper
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 50 g masla
  • 900 g govejega fileja (pljučne; odrezane iz sredine, da je enakomerno debela)
  • 400 g podolgovatih šalotk
  • 3 žlice delikatesnega hrena
  • 2 dl rdečega vina
  • 7 dl goveje jušne osnove
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 1 žlica želeja iz rdečega ribeza
  • 10 rezin pršuta
  • 4 žlice drobno nasekljanega peteršilja
  • 1 žlica svežih timijanovih listkov + nekaj listkov za posip (po želji)
  • sol
  • črni poper

Postopek

1

V veliki ponvi segrejemo maslo in na njem meso popekamo 5 minut. Vmes ga večkrat obrnemo, da je zapečemo z vseh strani. Meso vzamemo iz ponve in pustimo, da se ohladi. Šalotko razpolovimo in tanko narežemo ter damo v ponev, kjer so še maslo in sokovi od peke mesa. Pražimo, da se zmehča in zlato obarva. Vmes jo večkrat premešamo. Štedilnik ugasnemo in dve tretjini šalotke stresemo v skledo. Dodamo hren in malo črnega popra, nato s paličnim mešalnikom zmeljemo v grob pire.

2

Rdeče vino in jušno osnovo zlijemo v ponev s preostalo šalotko. Koruzni škrob zmešamo s 3 žlicami vode, ga skupaj z želejem damo v ponev in mešamo, da se tekočina zgosti. Začinimo po okusu in kuhamo vsaj 5 minut, da nastane omaka, nato omako ohladimo in vinsko omako shranimo v hladilniku do postrežbe.

3

Osem rezin pršuta položimo v dve vrsti, ki se prekrivata, in ju premažemo s hrenovim pirejem ter enakomerno posujemo z zelišči. Na sredino položimo meso in stranska konca pokrijemo s preostalima dvema rezinama ter meso tesno zavijemo v pršut. Meso postavimo na hladno do peke.

4

Meso vzamemo iz hladilnika vsaj pol ure, preden ga spečemo. Pečico segrejemo na 220 °C. Meso položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in ga pečemo 30 do 40 minut (odvisno, kako zapečeno želimo). Koliko je meso pečeno, lahko preverimo tako, da vanj zapičimo digitalni termometer: 50 °C pomeni rdeče pečeno (rare), 55 °C rožnato (medium-rare), 60 °C srednje pečeno (medium) in 70 °C prepečeno (well done). Pečenko pustimo počivati 10 do 15 minut, nato jo z zelo ostrim nožem skrbno narežemo in postrežemo s segreto vinsko omako. Po želji lahko meso posujemo s timijanom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.