© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pljučna pečenka s hrenom in pršutom

Hren in pršut pečenko naredita še boljšo in slajšo.

Pljučna pečenka s hrenom in pršutom

Hren in pršut pečenko naredita še boljšo in slajšo.

Čas priprave 1 h 20 min + počivanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Beef Fillet with horseradish and prosciutto

Sestavine

  • 50 g masla
  • 900 g govejega fileja (pljučne; odrezane iz sredine, da je enakomerno debela)
  • 400 g podolgovatih šalotk
  • 3 žlice delikatesnega hrena
  • 2 dl rdečega vina
  • 7 dl goveje jušne osnove
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 1 žlica želeja iz rdečega ribeza
  • 10 rezin pršuta
  • 4 žlice drobno nasekljanega peteršilja
  • 1 žlica svežih timijanovih listkov + nekaj listkov za posip (po želji)
  • sol
  • črni poper
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 50 g masla
  • 900 g govejega fileja (pljučne; odrezane iz sredine, da je enakomerno debela)
  • 400 g podolgovatih šalotk
  • 3 žlice delikatesnega hrena
  • 2 dl rdečega vina
  • 7 dl goveje jušne osnove
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 1 žlica želeja iz rdečega ribeza
  • 10 rezin pršuta
  • 4 žlice drobno nasekljanega peteršilja
  • 1 žlica svežih timijanovih listkov + nekaj listkov za posip (po želji)
  • sol
  • črni poper

Postopek

1

V veliki ponvi segrejemo maslo in na njem meso popekamo 5 minut. Vmes ga večkrat obrnemo, da je zapečemo z vseh strani. Meso vzamemo iz ponve in pustimo, da se ohladi. Šalotko razpolovimo in tanko narežemo ter damo v ponev, kjer so še maslo in sokovi od peke mesa. Pražimo, da se zmehča in zlato obarva. Vmes jo večkrat premešamo. Štedilnik ugasnemo in dve tretjini šalotke stresemo v skledo. Dodamo hren in malo črnega popra, nato s paličnim mešalnikom zmeljemo v grob pire.

2

Rdeče vino in jušno osnovo zlijemo v ponev s preostalo šalotko. Koruzni škrob zmešamo s 3 žlicami vode, ga skupaj z želejem damo v ponev in mešamo, da se tekočina zgosti. Začinimo po okusu in kuhamo vsaj 5 minut, da nastane omaka, nato omako ohladimo in vinsko omako shranimo v hladilniku do postrežbe.

3

Osem rezin pršuta položimo v dve vrsti, ki se prekrivata, in ju premažemo s hrenovim pirejem ter enakomerno posujemo z zelišči. Na sredino položimo meso in stranska konca pokrijemo s preostalima dvema rezinama ter meso tesno zavijemo v pršut. Meso postavimo na hladno do peke.

4

Meso vzamemo iz hladilnika vsaj pol ure, preden ga spečemo. Pečico segrejemo na 220 °C. Meso položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in ga pečemo 30 do 40 minut (odvisno, kako zapečeno želimo). Koliko je meso pečeno, lahko preverimo tako, da vanj zapičimo digitalni termometer: 50 °C pomeni rdeče pečeno (rare), 55 °C rožnato (medium-rare), 60 °C srednje pečeno (medium) in 70 °C prepečeno (well done). Pečenko pustimo počivati 10 do 15 minut, nato jo z zelo ostrim nožem skrbno narežemo in postrežemo s segreto vinsko omako. Po želji lahko meso posujemo s timijanom.

Priljubljeni recepti

Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira

Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti

20 min
Enostavno

Omleta s kapucinko

Za uravnavo sladkorja in čvrste kosti

Enostavno

Goveja juha

Goveja juha, kot so jo pripravljale naše babice

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.