© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Požgani ajdovi žganci

Požgani žganci so značilni za Koroško in dele Štajerske, a v vsaki slovenski pokrajini pripravljajo žgance nekoliko drugače.

Požgani ajdovi žganci

Požgani žganci so značilni za Koroško in dele Štajerske, a v vsaki slovenski pokrajini pripravljajo žgance nekoliko drugače.

Čas priprave 25 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 250 g bele moke
  • 250 g ajdove (koruzne, pirine) moke
  • 2 litra osoljene vrele vode
  • 200 g ocvirkov z mastjo
benedict, holandsk

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako

Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Sestavine

  • 250 g bele moke
  • 250 g ajdove (koruzne, pirine) moke
  • 2 litra osoljene vrele vode
  • 200 g ocvirkov z mastjo

Postopek

1

Obe vrsti moke presejemo v večjo kozico in ju dobro premešamo. Na srednji temperaturi moko segrevamo, da zadiši; pri tem ves čas mešamo. Čez približno 15 minut naredimo preizkus: če zašumi, ko žličko moke damo v vrelo vodo, je moka dovolj vroča oziroma 'požgana'.

2

V moko vlijemo približno pol litra vrele vode in z lopatico mešamo, da se moka enakomerno zmoči. Če je moka še suha, postopoma dolijemo dodatno vrelo vodo in mešamo. Dodamo toliko vode, kot nam je všeč – žganci so lahko bolj drobni in suhi ali pa večji in mehkejši. Žgance še malo premešamo, da nastanejo lepe grudice.

3

Ocvirke segrejemo, da se mast stopi, nato jih vmešamo v žgance. Nekaj ocvirkov prihranimo za na vrh in z njimi zabelimo žgance, nato jih postrežemo s kislim mlekom ali drugimi jedmi.

Žganci s kislim mlekom

Kislo mleko pripravimo iz 1 litra nehomogeniziranega mleka in 4–5 žlic kislega mleka (kupljenega). V 4 ali 5 skledic damo po eno žlico kislega mleka. Prelijemo ga z mlekom in dobro premešamo. Pečico segrejemo na 50 °C in vanjo postavimo skledice z mlekom. Nato pečico izklopimo. Skledice z mlekom pustimo v pečici 10–12 ur, najbolje čez noč. V tem času bo mleko fermentiralo in se spremenilo v kislo mleko. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.