© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Požgani ajdovi žganci

Požgani žganci so značilni za Koroško in dele Štajerske, a v vsaki slovenski pokrajini pripravljajo žgance nekoliko drugače.

Požgani ajdovi žganci

Požgani žganci so značilni za Koroško in dele Štajerske, a v vsaki slovenski pokrajini pripravljajo žgance nekoliko drugače.

Čas priprave 25 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 250 g bele moke
  • 250 g ajdove (koruzne, pirine) moke
  • 2 litra osoljene vrele vode
  • 200 g ocvirkov z mastjo

Sestavine

  • 250 g bele moke
  • 250 g ajdove (koruzne, pirine) moke
  • 2 litra osoljene vrele vode
  • 200 g ocvirkov z mastjo

Postopek

1

Obe vrsti moke presejemo v večjo kozico in ju dobro premešamo. Na srednji temperaturi moko segrevamo, da zadiši; pri tem ves čas mešamo. Čez približno 15 minut naredimo preizkus: če zašumi, ko žličko moke damo v vrelo vodo, je moka dovolj vroča oziroma 'požgana'.

2

V moko vlijemo približno pol litra vrele vode in z lopatico mešamo, da se moka enakomerno zmoči. Če je moka še suha, postopoma dolijemo dodatno vrelo vodo in mešamo. Dodamo toliko vode, kot nam je všeč – žganci so lahko bolj drobni in suhi ali pa večji in mehkejši. Žgance še malo premešamo, da nastanejo lepe grudice.

3

Ocvirke segrejemo, da se mast stopi, nato jih vmešamo v žgance. Nekaj ocvirkov prihranimo za na vrh in z njimi zabelimo žgance, nato jih postrežemo s kislim mlekom ali drugimi jedmi.

Žganci s kislim mlekom

Kislo mleko pripravimo iz 1 litra nehomogeniziranega mleka in 4–5 žlic kislega mleka (kupljenega). V 4 ali 5 skledic damo po eno žlico kislega mleka. Prelijemo ga z mlekom in dobro premešamo. Pečico segrejemo na 50 °C in vanjo postavimo skledice z mlekom. Nato pečico izklopimo. Skledice z mlekom pustimo v pečici 10–12 ur, najbolje čez noč. V tem času bo mleko fermentiralo in se spremenilo v kislo mleko. 

Priljubljeni recepti

Ražnjiči z morskimi sadeži, ananasom in kokosom

Rakci in riba na nabodalih s tropskim pridihom

20 min
Enostavno

Cvetačna kremna juha s posipom

Tako bogatega posipa na juhi še niste okusili: hrustljava slanina, popečen kruhek, plemeniti sir in nasekljano jajce!

40 min
Enostavno

Vroča čokolada

Vroča čokolada je pravi odgovor na vsako vprašanje

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.