Kaj boste skuhali danes?
Požgani ajdovi žganci
Požgani žganci so značilni za Koroško in dele Štajerske, a v vsaki slovenski pokrajini pripravljajo žgance nekoliko drugače.
Požgani ajdovi žganci
Požgani žganci so značilni za Koroško in dele Štajerske, a v vsaki slovenski pokrajini pripravljajo žgance nekoliko drugače.
Sestavine
- 250 g bele moke
- 250 g ajdove (koruzne, pirine) moke
- 2 litra osoljene vrele vode
- 200 g ocvirkov z mastjo
Cene mišk na prazničnih sejmih in koliko bi jih za ta denar pripravili doma
Miške ali fritule so ena najbolj priljubljenih slaščic s prazničnih sejmov. A ker so cene zanje poskočile v nebo, smo se raje lotili kar domače priprave.
Vse, kar vas je kadarkoli zanimalo o francoski solati
Nepogrešljiva praznična klasika skriva neizmerno pestro zgodbo. Bi jo morali imenovati ruska, ali ji lahko dodamo jajce in zakaj jo imamo tako radi?
Jaffa sladice, kot jih še ne poznate
Nekoč smo pripravljali jaffa pecivo, danes pa klasični duet čokolade in citrusov raje združujemo v trendne kozarčke in sočne narastke.
Sestavine
- 250 g bele moke
- 250 g ajdove (koruzne, pirine) moke
- 2 litra osoljene vrele vode
- 200 g ocvirkov z mastjo
Postopek
Obe vrsti moke presejemo v večjo kozico in ju dobro premešamo. Na srednji temperaturi moko segrevamo, da zadiši; pri tem ves čas mešamo. Čez približno 15 minut naredimo preizkus: če zašumi, ko žličko moke damo v vrelo vodo, je moka dovolj vroča oziroma 'požgana'.
V moko vlijemo približno pol litra vrele vode in z lopatico mešamo, da se moka enakomerno zmoči. Če je moka še suha, postopoma dolijemo dodatno vrelo vodo in mešamo. Dodamo toliko vode, kot nam je všeč – žganci so lahko bolj drobni in suhi ali pa večji in mehkejši. Žgance še malo premešamo, da nastanejo lepe grudice.
Ocvirke segrejemo, da se mast stopi, nato jih vmešamo v žgance. Nekaj ocvirkov prihranimo za na vrh in z njimi zabelimo žgance, nato jih postrežemo s kislim mlekom ali drugimi jedmi.
Žganci s kislim mlekom
Kislo mleko pripravimo iz 1 litra nehomogeniziranega mleka in 4–5 žlic kislega mleka (kupljenega). V 4 ali 5 skledic damo po eno žlico kislega mleka. Prelijemo ga z mlekom in dobro premešamo. Pečico segrejemo na 50 °C in vanjo postavimo skledice z mlekom. Nato pečico izklopimo. Skledice z mlekom pustimo v pečici 10–12 ur, najbolje čez noč. V tem času bo mleko fermentiralo in se spremenilo v kislo mleko.