
Kaj boste skuhali danes?
Čokoladni kolač z zvezdami
Sočen čokoladni kolač bo zvezda vsakega omizja, čokoholiki pa ga bodo kovali v zvezde!
Čokoladni kolač z zvezdami
Sočen čokoladni kolač bo zvezda vsakega omizja, čokoholiki pa ga bodo kovali v zvezde!

Sestavine
- 140 g temne čokolade (70 % kakava)
- 140 g masla
- 2 žlički instantne kave
- 100 g moke
- ¼ žličke jedilne sode
- ¼ žličke pecilnega praška
- 140 g svetlorjavega sladkorja muskovado
- 140 g kristalnega rjavega sladkorja
- 1,5 žlice kakava
- 2 jajci
- 3 žlice kisle smetane
- zvezdni obodec širine 5,5 cm
zvezde
- 100 g bele čokolade
- 25 g temne čokolade
- 5–6 čokoladnih bombonov
temen čokoladni obliv
- 1 dl sladke smetane
- 2 žlički rjavega kristalnega sladkorja
- 50 g temne čokolade
- 1,5 žlice vrele vode
bela čokoladna krema
- 50 g bele čokolade
- 1 žlica vrele vode

Kralji Jadranskega morja: kvarnerski škampi na tri načine
Kvarnerski škampi veljajo za eno največjih kulinaričnih dobrot Jadranskega morja. Njihovo nežno meso cenijo vrhunski kuharji in ljubitelji morske hrane po vsem svetu.

Recept iz Zasipa pri Bledu: tepke v jedi, ki je ne bi pričakovali
Ste vedeli, da imajo posušene tepke rok trajanja kar osem let in da iz njih lahko pripravljamo tako sladke kot slane jedi?

Popolni rezanci iz samo nekaj sestavin in v 20 minutah
Hiter recept za rezance z maslom in žajbljem, pripravljen v manj kot 20 minutah. Preprosta jed z bogatim okusom, popolna za hitro kosilo ali večerjo.
Sestavine
- 140 g temne čokolade (70 % kakava)
- 140 g masla
- 2 žlički instantne kave
- 100 g moke
- ¼ žličke jedilne sode
- ¼ žličke pecilnega praška
- 140 g svetlorjavega sladkorja muskovado
- 140 g kristalnega rjavega sladkorja
- 1,5 žlice kakava
- 2 jajci
- 3 žlice kisle smetane
- zvezdni obodec širine 5,5 cm
zvezde
- 100 g bele čokolade
- 25 g temne čokolade
- 5–6 čokoladnih bombonov
temen čokoladni obliv
- 1 dl sladke smetane
- 2 žlički rjavega kristalnega sladkorja
- 50 g temne čokolade
- 1,5 žlice vrele vode
bela čokoladna krema
- 50 g bele čokolade
- 1 žlica vrele vode
Postopek
Pečico segrejemo na 160 ° C. Podolgovat model (22 x 11 x 6 cm) obložimo s papirjem za peko. Čokolado za biskvit nalomimo in skupaj z maslom, narezanim na kocke, damo v kozico. Dodamo še kavo, zmešano z 0,5 dl vode, in na nizkem ognju segrevamo, da se sestavine stopijo; pazimo, da mase ne pregrejemo.
V veliki skledi zmešamo moko s pecilnim praškom, sodo, obema vrstama sladkorja in kakavom. Morebitne grudice sladkorja muskovado s prsti zdrobimo. Posebej stepemo jajci in vanju vmešamo kislo smetano. Jajčno zmes in stopljeno čokolado prelijemo po zmesi moke in sladkorja. Vse skupaj zmešamo (masa je kar tekoča) in vlijemo v model ter pečemo uro in pol oziroma toliko časa, da postane testo trdo na otip. Biskvit skoraj do konca ohladimo v modlu, nato ga previdno vzamemo iz modla in na rešetki popolnoma ohladimo.
Pripravimo zvezde. Nizek pekač obložimo s papirjem za peko. Obe čokoladi ločeno stopimo. Belo čokolado zlijemo na papir za peko in tanko razmažemo v pravokotnik. Temno čokolado z žličko v tankem curku zlivamo po beli čokoladi. Pekač postavimo na hladen in suh prostor (ne v hladilnik) ter počakamo, da se čokolada utrdi, ne sme se pa popolnoma strditi. Z zvezdnim obodcem rahlo pritisnemo na čokoladno ploščo in izrežemo zvezdo. Naredimo nekaj več zvezd, kot jih potrebujemo za sladico (za rezervo). Vsakokrat, ko izrežemo zvezdo, obrišemo obodec. Ko se zvezde popolnoma ohladijo, robove z majhnim ostrim nožem še dodatno obrežemo in zvezde odložimo na papir za peko.
Za belo čokoladno kremo segrejemo smetano do vretja, odstavimo z ognja, vanjo stresemo koščke bele čokolade in hitro mešamo, da se čokolada začne topiti. Nato dodamo žlico vrele vode in še naprej mešamo, da se čokolada popolnoma stopi. Kremo preložimo v skledico in postavimo za eno uro v hladilnik, da se ohladi in nekoliko strdi. Nato kremo stepemo. Biskvit obrnemo tako, da je spodnji raven del zgoraj in ga dvakrat prerežemo, da dobimo 3 plasti. Spodnjo plast premažemo s polovico bele čokoladne kreme (ne čisto do robov) in pokrijemo z drugo plastjo biskvita. Tega premažemo s preostalo kremo in pokrijemo s tretjo plastjo biskvita.
Za temen čokoladni obliv segrejemo smetano s sladkorjem do vretja, odstavimo z ognja in vanjo stresemo koščke temne čokolade ter nato vmešamo še vrelo vodo. Sestavljen kolač položimo na rešetko, to pa na pekač, na katerem prestrežemo obliv, ki se scedi. Čez kolač nanesemo čokoladni obliv. Počakamo, da se malo strdi, nato po vrhu kolača razporedimo 5 ali 6 čokoladnih bombonov in nanje naslonimo najlepše zvezde.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pesini rjavčki
Tale različica rjavčkov vsebuje manj maščobe, zato so malo manj pregrešni, a nič manj dobri.
Krepka grahova juha
Okusna grahova juha, ki jo lahko pripravite tudi iz zamrznjenega graha
Ocvrta cvetača in brokoli v pivskem testu
Še tisti, ki ne marajo brokolija, ga bodo vzljubili