© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Ajdov potancelj

Slana pogača iz ajdove moke s skutnim nadevom

Ajdov potancelj

Slana pogača iz ajdove moke s skutnim nadevom

Čas priprave 1 h 10 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6–8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Ajdov-potancelj_558x620_acf_cropped

Sestavine

testo

  • 2,5 dl ajdove moke
  • 2,5 dl ostre bele moke
  • 1 žlička soli
  • 1 l vrele vode
  • 1 žlica olja

nadev

  • 500 g domače skute
  • 2 dl kisle smetane
  • malo soli

premaz

  • 1 jajce
  • 1 dl kisle smetane
  • maščoba za pekač

Sestavine

testo

  • 2,5 dl ajdove moke
  • 2,5 dl ostre bele moke
  • 1 žlička soli
  • 1 l vrele vode
  • 1 žlica olja

nadev

  • 500 g domače skute
  • 2 dl kisle smetane
  • malo soli

premaz

  • 1 jajce
  • 1 dl kisle smetane
  • maščoba za pekač

Postopek

1

V skledi dobro zmešamo obe vrsti moke z žličko soli. Zalijemo z vrelo vodo in hitro mešamo s kuhalnico, da dobimo kepo testa. Pustimo, da se malo ohladi, da jo lahko gnetemo z rokami. Nato dodamo 1 žlico olja in zgnetemo v gladko in voljno testo.

2

Pečico segrejemo na 180 °C do 200 °C, globok pekač namastimo. Vse sestavine za nadev zmešamo. Polovico testa razvaljamo na velikost pekača in ga položimo vanj. Obložimo ga z nadevom in z žlico poravnamo. Drugo polovico testa razvaljamo in jo položimo na nadev. Testo potlačimo (»potancamo«) v pekač in premažemo z zmesjo kisle smetane in jajca.

3

Še surov potancelj razrežemo na kose in pečemo pol ure.

Nasvet

Ajdov potancelj je slana pogača iz ajdove moke z nadevom iz skute. Je tradicionalna jed Posavja, kjer so jo gospodinje pripravljale lačnim delavcem, da bi imeli dovolj moči za delo v vinogradu in na travnikih. Ajdov potancelj so nekoč pekli tudi na postni božični predvečer. Ponudimo ga lahko kot prigrizek ali prilogo mesnim in zelenjavnim jedem, še posebno pa se prileže pri degustaciji vin v vinski kleti.

Priljubljeni recepti

Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!

4 h
Enostavno

Divjačinska pečenka Wellington z divjimi gobami

Imenitna glavna jed za slavnostno kosilo ali večerjo

2 h 45 min
Zahtevno

Morske bogomolke (kanoče)

Ta bogomolka ni žuželka, temveč morski rak!

15 min
Enostavno

Dvonadstropna čokoladna torta z jagodičjem

Impresivna torta za poroke in druge velike priložnosti

6 h
Zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.