Kaj boste skuhali danes?
Ajdov potancelj
Slana pogača iz ajdove moke s skutnim nadevom
Ajdov potancelj
Slana pogača iz ajdove moke s skutnim nadevom
Sestavine
testo
- 2,5 dl ajdove moke
- 2,5 dl ostre bele moke
- 1 žlička soli
- 1 l vrele vode
- 1 žlica olja
nadev
- 500 g domače skute
- 2 dl kisle smetane
- malo soli
premaz
- 1 jajce
- 1 dl kisle smetane
- maščoba za pekač
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
testo
- 2,5 dl ajdove moke
- 2,5 dl ostre bele moke
- 1 žlička soli
- 1 l vrele vode
- 1 žlica olja
nadev
- 500 g domače skute
- 2 dl kisle smetane
- malo soli
premaz
- 1 jajce
- 1 dl kisle smetane
- maščoba za pekač
Postopek
V skledi dobro zmešamo obe vrsti moke z žličko soli. Zalijemo z vrelo vodo in hitro mešamo s kuhalnico, da dobimo kepo testa. Pustimo, da se malo ohladi, da jo lahko gnetemo z rokami. Nato dodamo 1 žlico olja in zgnetemo v gladko in voljno testo.
Pečico segrejemo na 180 °C do 200 °C, globok pekač namastimo. Vse sestavine za nadev zmešamo. Polovico testa razvaljamo na velikost pekača in ga položimo vanj. Obložimo ga z nadevom in z žlico poravnamo. Drugo polovico testa razvaljamo in jo položimo na nadev. Testo potlačimo (»potancamo«) v pekač in premažemo z zmesjo kisle smetane in jajca.
Še surov potancelj razrežemo na kose in pečemo pol ure.
Nasvet
Ajdov potancelj je slana pogača iz ajdove moke z nadevom iz skute. Je tradicionalna jed Posavja, kjer so jo gospodinje pripravljale lačnim delavcem, da bi imeli dovolj moči za delo v vinogradu in na travnikih. Ajdov potancelj so nekoč pekli tudi na postni božični predvečer. Ponudimo ga lahko kot prigrizek ali prilogo mesnim in zelenjavnim jedem, še posebno pa se prileže pri degustaciji vin v vinski kleti.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pikanten piščanec s pomarančami in granatnim jabolkom
Pomaranča in granatno jabolko naredita piščanca še bolj svežega in okusnejšega!
Ocvrte kozice po cajunsko
Hrustljave kozice začinjene po cajunsko, da vas bo njihov okus premamil in navdušil. Čar tega recepta je tudi domača cajunska začimbna mešanica.