Kaj boste skuhali danes?
Juha s korenčkom in paradižnikom
Juha s korenčkom in paradižnikom
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 sesekljana čebula
- 1 sesekljano steblo zelene
- 600 g narezanega korenja
- 130 g narezanega mokastega krompirja
- 2 lovorova lista (sveža ali posušena)
- 250 g pasiranega paradižnika (passata)
- 350 g češnjevih paradižnikov
- 5 dl zelenjavne jušne osnove
- ½ žlice sladkorja
- ½ žlice vinskega kisa
- 1,75 dl polnomastnega mleka
- sol
- poper
Tako se skuha prava domača jota po starem receptu
Jota je prima jed na žlico, ki še posebno tekne pozimi. In čeprav ji pravimo enolončnica, jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 sesekljana čebula
- 1 sesekljano steblo zelene
- 600 g narezanega korenja
- 130 g narezanega mokastega krompirja
- 2 lovorova lista (sveža ali posušena)
- 250 g pasiranega paradižnika (passata)
- 350 g češnjevih paradižnikov
- 5 dl zelenjavne jušne osnove
- ½ žlice sladkorja
- ½ žlice vinskega kisa
- 1,75 dl polnomastnega mleka
- sol
- poper
Postopek
V kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in zeleno, oboje nežno pražimo, da se zelenjava zmehča. Priložimo korenje in krompir, pražimo še nekaj minut in dodamo še preostale sestavine, razen mleka. Počakamo, da zavre, kozico pokrijemo in pustimo, da juha 30 minut rahlo vre. Nato kozico odkrijemo in pustimo juho kuhljati še 20 do 30 minut.
Odstranimo lovorova lista in juho zmešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo mleko in po potrebi vodo. Juho začinimo s soljo in poprom in še toplo postrežemo. Zraven se odlično prileže kos popečenega kruha s sirom.
Nasvet
Juho lahko pripravimo vnaprej in jo imamo v hladilniku dva dni. Lahko jo tudi zamrznemo in jo v zamrzovalniku hranimo en mesec.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Koprivni njoki s sirovo omako
Pisani sladoledni korneti
Želejčki s čokoladno pajkovo mrežo
Čarovniški zvarek za počitniško ustvarjanje z najmlajšimi