
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 500 g ajdove moke
- 2 dl vrele vode
- maslo in ostra moka za pekač
nadev
- sol
- 500 g skute
- 3 dl kisle smetane
- 1 jajce

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 500 g ajdove moke
- 2 dl vrele vode
- maslo in ostra moka za pekač
nadev
- sol
- 500 g skute
- 3 dl kisle smetane
- 1 jajce
Postopek
Pečico segrejemo na 175 °C, pekač posujemo z ostro moko. Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo, premešamo in počakamo, da se malo ohladi. Zgnetemo srednje gosto gladko testo (po potrebi dodamo še malo vode) in ga na pomokani delovni površini razvaljamo v krog premera približno 36 cm in debeline približno 3–4 mm.
Testo položimo na pekač in ga zavihamo 1 cm ob robu pekača. Za nadev zmešamo skuto, kislo smetano, jajce in sol, premažemo testo in krapec pečemo 25 minut.
Nasvet
Krapec ponudimo topel, najbolje s kozarcem renskega rizlinga. Po želji lahko tretjino ajdove moke nadomestimo s pšenično, tako se bo testo laže valjalo. Tradicionalno krapec spečejo na loparju v krušni peči, tak je še posebno dober. Če želimo sladek krapec, sol v nadevu opustimo, dodamo pa 100 g sladkorja (oziroma po okusu).
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Nadevani mavrahi v smetanovi omaki
Kolački z robidnicami
Robidnice dodajo tem kolačkom poseben okus in sočnost, mandljevi lističi pa poskrbijo za hrustljavost.
Jabolčna pita z mandlji in medom
Kombinacija jabolk in mandljev naredi to pito popolno.