© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ajdov krapec

Pita iz ajde in skute

Ajdov krapec

Pita iz ajde in skute

Čas priprave 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 8 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
AJDOV KRAPEC IMG_8179000

Sestavine

  • 500 g ajdove moke
  • 2 dl vrele vode
  • maslo in ostra moka za pekač

nadev

  • sol
  • 500 g skute
  • 3 dl kisle smetane
  • 1 jajce
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 500 g ajdove moke
  • 2 dl vrele vode
  • maslo in ostra moka za pekač

nadev

  • sol
  • 500 g skute
  • 3 dl kisle smetane
  • 1 jajce

Postopek

1

Pečico segrejemo na 175 °C, pekač posujemo z ostro moko. Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo, premešamo in počakamo, da se malo ohladi. Zgnetemo srednje gosto gladko testo (po potrebi dodamo še malo vode) in ga na pomokani delovni površini razvaljamo v krog premera približno 36 cm in debeline približno 3–4 mm.

2

Testo položimo na pekač in ga zavihamo 1 cm ob robu pekača. Za nadev zmešamo skuto, kislo smetano, jajce in sol, premažemo testo in krapec pečemo 25 minut.

Nasvet

Krapec ponudimo topel, najbolje s kozarcem renskega rizlinga. Po želji lahko tretjino ajdove moke nadomestimo s pšenično, tako se bo testo laže valjalo. Tradicionalno krapec spečejo na loparju v krušni peči, tak je še posebno dober. Če želimo sladek krapec, sol v nadevu opustimo, dodamo pa 100 g sladkorja (oziroma po okusu).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.