© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Ajdov krapec

Pita iz ajde in skute

Ajdov krapec

Pita iz ajde in skute

Čas priprave 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 8 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
AJDOV KRAPEC IMG_8179000

Sestavine

  • 500 g ajdove moke
  • 2 dl vrele vode
  • maslo in ostra moka za pekač

nadev

  • sol
  • 500 g skute
  • 3 dl kisle smetane
  • 1 jajce
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 500 g ajdove moke
  • 2 dl vrele vode
  • maslo in ostra moka za pekač

nadev

  • sol
  • 500 g skute
  • 3 dl kisle smetane
  • 1 jajce

Postopek

1

Pečico segrejemo na 175 °C, pekač posujemo z ostro moko. Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo, premešamo in počakamo, da se malo ohladi. Zgnetemo srednje gosto gladko testo (po potrebi dodamo še malo vode) in ga na pomokani delovni površini razvaljamo v krog premera približno 36 cm in debeline približno 3–4 mm.

2

Testo položimo na pekač in ga zavihamo 1 cm ob robu pekača. Za nadev zmešamo skuto, kislo smetano, jajce in sol, premažemo testo in krapec pečemo 25 minut.

Nasvet

Krapec ponudimo topel, najbolje s kozarcem renskega rizlinga. Po želji lahko tretjino ajdove moke nadomestimo s pšenično, tako se bo testo laže valjalo. Tradicionalno krapec spečejo na loparju v krušni peči, tak je še posebno dober. Če želimo sladek krapec, sol v nadevu opustimo, dodamo pa 100 g sladkorja (oziroma po okusu).

Priljubljeni recepti

Kolački z robidnicami

Robidnice dodajo tem kolačkom poseben okus in sočnost, mandljevi lističi pa poskrbijo za hrustljavost.

35 min
Enostavno

Dušeni goveji rep z bazilikinimi cmoki

Presenetite domače s posebnim kosilom!

3 h 50 min
Enostavno

Jabolčna pita z mandlji in medom

Kombinacija jabolk in mandljev naredi to pito popolno.

1 h 15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.