© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Rostbif v soli

Rostbif v soli

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 800 g rostbifa
  • 2,5 kg grobe morske soli
  • vejica rožmarina (pribl. 5 g lističev)
  • majhen šopek timijana (pribl. 5 g lističev)
  • malo vode

Sestavine

  • 800 g rostbifa
  • 2,5 kg grobe morske soli
  • vejica rožmarina (pribl. 5 g lističev)
  • majhen šopek timijana (pribl. 5 g lističev)
  • malo vode

Postopek

1

Zelišča operemo, osušimo in drobno sesekljamo. Z mesa obrežemo odvečno maščobo. Po potrebi ga povežemo.

2

Meso po vsej površini natremo z nasekljanimi zelišči in jih pritisnemo, da se oprimejo površine. V pekač z visokimi stranicami nasujemo 2 cm debelo plast soli, nanj položimo meso in ga enakomerno prekrijemo s preostalo soljo, tako da je plast soli povsod debela 2 cm. Pomembno je, da uporabimo grobo sol, ker bi drobno mleto meso med peko preveč vsrkalo.

3

Solni oklep poškropimo z vodo, da se bo med peko strdil. Postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 35 minut (ne uporabimo ventilacije, ker bi meso izsušila; prav tako med peko pečice ne odpiramo, da temperatura ne pade). Pekač vzamemo iz pečice in meso pustimo počivati v soli 10 minut. Nato z žlico ali nožem razbijemo solni oklep in previdno odstranimo vso sol.

4

Meso preložimo na desko za rezanje in odstranimo sol, ki je še ostala, nato ga narežemo na tanke rezine. Na sredini bo še rožnato. (Če želimo bolj pečeno meso, čas peke podaljšamo za 5 minut, a vedno glede na težo kosa.)

Skrivnost popolnega rostbifa

Skrivnost popolnega rostbifa je v peki: za vsakih 500 g mesa računamo 20 minut pri 200 °C (brez ventilacije). Jed je najbolje pojesti takoj, ostanke pa lahko zavijemo v aluminijasto folijo in v hladilniku hranimo do 3 dni.

Ko postrežemo

Ko postrežemo, rostbif lahko začinimo z oljem, limono in malo sveže zmletega popra ali pa z balzamičnim kisom in oblanci parmezana.

Priljubljeni recepti

Najboljša veganska čokoladna torta

V vaši zbirki receptov ne sme manjkati veganska čokoladna torta, ki jo lahko spečete za rojstni dan ali druge priložnosti.

2 h
Enostavno

Solata z avokadom in rdečimi krutoni

Solata, ki ne zahteva veliko dela.

30 min
Enostavno

Šašlik

Pripravite šašlik kot imenitno nadgradnjo mesnega nabodala

Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.