© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Riž z brusnicami, ohrovtom in orehi

Riž z brusnicami, ohrovtom in orehi

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe kot glavna jed, za 6 oseb kot priloga
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
riz z brusnicami ohrovtom in orehi

Sestavine

  • 200 g mešanice basmati in divjega riža
  • 5 žlic repičnega ali oljčnega olja
  • 1 velika čebula
  • 1 košček ingverja (velik za palec)
  • 2 stroka česna
  • šopek koriandra
  • 2 žlički mletega kumina
  • 2 žlički mletega koriandra
  • 1 žlička kurkume
  • 1 žlička cimeta
  • ½ žličke mletega pimenta
  • sok in lupina 1 limone
  • 500 g brstičnega ohrovta
  • 100 g ameriških orehov (ali navadnih)
  • 100 g svežih in 50 g suhih brusnic
  • 50 g masla
  • sol
  • poper
  • jogurt, ko postrežemo
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 200 g mešanice basmati in divjega riža
  • 5 žlic repičnega ali oljčnega olja
  • 1 velika čebula
  • 1 košček ingverja (velik za palec)
  • 2 stroka česna
  • šopek koriandra
  • 2 žlički mletega kumina
  • 2 žlički mletega koriandra
  • 1 žlička kurkume
  • 1 žlička cimeta
  • ½ žličke mletega pimenta
  • sok in lupina 1 limone
  • 500 g brstičnega ohrovta
  • 100 g ameriških orehov (ali navadnih)
  • 100 g svežih in 50 g suhih brusnic
  • 50 g masla
  • sol
  • poper
  • jogurt, ko postrežemo

Postopek

1

Riž prelijemo z mrzlo vodo in pustimo, da se 1 uro namaka. Medtem v veliki kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo tanko narezano čebulo in jo pražimo 10 minut, da karamelizira. Čebulo občasno premešamo. Ingver olupimo in narežemo na koščke, koriandrova stebla nasekljamo, listke pa damo v hladilnik in jih prihranimo za kasneje.

2

Medtem ko se čebula praži, s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku pripravimo pasto iz ingverja, česna, koriandrovih stebel, začimb, limonovega soka in lupinice. Pasto damo v ponev s čebulo in jo segrevamo 5 minut, da sprosti aromo. Pasto in čebulo vzamemo iz kozice in damo na stran, v ponvi pa spet segrejemo žlico olja. Polovico ohrovta narežemo na tanke rezine, polovico pa samo razpolovimo po steblu. Na rezine narezani ohrovt damo v ponev (polovičke prihranimo) in ga pražimo 8 do 10 minut, da se zmehča. Medtem večkrat premešamo. Dodamo pasto in čebulo in vse skupaj pražimo še 1 minuto.

3

Po eni uri riž odcedimo in ga preložimo v kozico, prelijemo s svežo vodo in solimo. Zavremo in pustimo, da se riž počasi kuha 5 minut in rahlo zmehča, nato ga odcedimo.

4

Pečico segrejemo na 200 °C. Polovičke ohrovta položimo v pekač skupaj z žlico olja, solimo in popramo. Pečemo 20 do 25 minut, da se ohrovt zmehča in po robovih začne rjaveti. Pekač vsake toliko časa malo potresemo.

5

Riž medtem v ponvi zmešamo s praženim narezanim ohrovtom, čebulo in pasto. Dodamo orehe, sveže in suhe brusnice, solimo, popramo in dobro premešamo. V kozici, v kateri smo kuhali riž, stopimo maslo in preostalo olje. Nato vanjo stresemo riževo mešanico in zgladimo površino. S kuhalnico naredimo 3 luknje, skozi katere bo lahko uhajala para, temperaturo pa znižamo skoraj na najnižjo stopnjo. Kozico pokrijemo s kuhinjsko krpo, nato pa še s pokrovko, in kuhamo 20 minut, da se riž skuha. Če je riž še vedno malo trd na ugriz, ga ponovno pokrijemo s krpo in pokrovko in kuhamo še 5 minut. Ko želimo jed postreči, riž stresemo na servirni krožnik, pri čemer postrgamo vse, kar se je zapeklo na dno kozice. Jed potresemo s pečenim ohrovtom in koriandrovimi listki, zraven pa ponudimo jogurt.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.