
Riž z brusnicami, ohrovtom in orehi
Riž z brusnicami, ohrovtom in orehi

Sestavine
- 200 g mešanice basmati in divjega riža
- 5 žlic repičnega ali oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 košček ingverja (velik za palec)
- 2 stroka česna
- šopek koriandra
- 2 žlički mletega kumina
- 2 žlički mletega koriandra
- 1 žlička kurkume
- 1 žlička cimeta
- ½ žličke mletega pimenta
- sok in lupina 1 limone
- 500 g brstičnega ohrovta
- 100 g ameriških orehov (ali navadnih)
- 100 g svežih in 50 g suhih brusnic
- 50 g masla
- sol
- poper
- jogurt, ko postrežemo

Picerija D10's - čista desetica na Pagu
Odkrili smo najboljšo picerijo na otoku Pagu in zagotovo eno najboljših v Dalmaciji

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Recept za vložene bučke, ki se mu ne boste mogli upreti
Sedaj, ko smo jih spekli, nadevali, skuhali, podušili, soparili in še kaj, je čas, da pripravimo še vložene bučke. Tokrat z vami delimo naš najljubši recept.
Sestavine
- 200 g mešanice basmati in divjega riža
- 5 žlic repičnega ali oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 košček ingverja (velik za palec)
- 2 stroka česna
- šopek koriandra
- 2 žlički mletega kumina
- 2 žlički mletega koriandra
- 1 žlička kurkume
- 1 žlička cimeta
- ½ žličke mletega pimenta
- sok in lupina 1 limone
- 500 g brstičnega ohrovta
- 100 g ameriških orehov (ali navadnih)
- 100 g svežih in 50 g suhih brusnic
- 50 g masla
- sol
- poper
- jogurt, ko postrežemo
Postopek
Riž prelijemo z mrzlo vodo in pustimo, da se 1 uro namaka. Medtem v veliki kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo tanko narezano čebulo in jo pražimo 10 minut, da karamelizira. Čebulo občasno premešamo. Ingver olupimo in narežemo na koščke, koriandrova stebla nasekljamo, listke pa damo v hladilnik in jih prihranimo za kasneje.
Medtem ko se čebula praži, s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku pripravimo pasto iz ingverja, česna, koriandrovih stebel, začimb, limonovega soka in lupinice. Pasto damo v ponev s čebulo in jo segrevamo 5 minut, da sprosti aromo. Pasto in čebulo vzamemo iz kozice in damo na stran, v ponvi pa spet segrejemo žlico olja. Polovico ohrovta narežemo na tanke rezine, polovico pa samo razpolovimo po steblu. Na rezine narezani ohrovt damo v ponev (polovičke prihranimo) in ga pražimo 8 do 10 minut, da se zmehča. Medtem večkrat premešamo. Dodamo pasto in čebulo in vse skupaj pražimo še 1 minuto.
Po eni uri riž odcedimo in ga preložimo v kozico, prelijemo s svežo vodo in solimo. Zavremo in pustimo, da se riž počasi kuha 5 minut in rahlo zmehča, nato ga odcedimo.
Pečico segrejemo na 200 °C. Polovičke ohrovta položimo v pekač skupaj z žlico olja, solimo in popramo. Pečemo 20 do 25 minut, da se ohrovt zmehča in po robovih začne rjaveti. Pekač vsake toliko časa malo potresemo.
Riž medtem v ponvi zmešamo s praženim narezanim ohrovtom, čebulo in pasto. Dodamo orehe, sveže in suhe brusnice, solimo, popramo in dobro premešamo. V kozici, v kateri smo kuhali riž, stopimo maslo in preostalo olje. Nato vanjo stresemo riževo mešanico in zgladimo površino. S kuhalnico naredimo 3 luknje, skozi katere bo lahko uhajala para, temperaturo pa znižamo skoraj na najnižjo stopnjo. Kozico pokrijemo s kuhinjsko krpo, nato pa še s pokrovko, in kuhamo 20 minut, da se riž skuha. Če je riž še vedno malo trd na ugriz, ga ponovno pokrijemo s krpo in pokrovko in kuhamo še 5 minut. Ko želimo jed postreči, riž stresemo na servirni krožnik, pri čemer postrgamo vse, kar se je zapeklo na dno kozice. Jed potresemo s pečenim ohrovtom in koriandrovimi listki, zraven pa ponudimo jogurt.