Kaj boste skuhali danes?
Riž z brusnicami, ohrovtom in orehi
Riž z brusnicami, ohrovtom in orehi
Sestavine
- 200 g mešanice basmati in divjega riža
- 5 žlic repičnega ali oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 košček ingverja (velik za palec)
- 2 stroka česna
- šopek koriandra
- 2 žlički mletega kumina
- 2 žlički mletega koriandra
- 1 žlička kurkume
- 1 žlička cimeta
- ½ žličke mletega pimenta
- sok in lupina 1 limone
- 500 g brstičnega ohrovta
- 100 g ameriških orehov (ali navadnih)
- 100 g svežih in 50 g suhih brusnic
- 50 g masla
- sol
- poper
- jogurt, ko postrežemo
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba nanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: najboljši recept za slovensko klasiko, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
- 200 g mešanice basmati in divjega riža
- 5 žlic repičnega ali oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 košček ingverja (velik za palec)
- 2 stroka česna
- šopek koriandra
- 2 žlički mletega kumina
- 2 žlički mletega koriandra
- 1 žlička kurkume
- 1 žlička cimeta
- ½ žličke mletega pimenta
- sok in lupina 1 limone
- 500 g brstičnega ohrovta
- 100 g ameriških orehov (ali navadnih)
- 100 g svežih in 50 g suhih brusnic
- 50 g masla
- sol
- poper
- jogurt, ko postrežemo
Postopek
Riž prelijemo z mrzlo vodo in pustimo, da se 1 uro namaka. Medtem v veliki kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo tanko narezano čebulo in jo pražimo 10 minut, da karamelizira. Čebulo občasno premešamo. Ingver olupimo in narežemo na koščke, koriandrova stebla nasekljamo, listke pa damo v hladilnik in jih prihranimo za kasneje.
Medtem ko se čebula praži, s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku pripravimo pasto iz ingverja, česna, koriandrovih stebel, začimb, limonovega soka in lupinice. Pasto damo v ponev s čebulo in jo segrevamo 5 minut, da sprosti aromo. Pasto in čebulo vzamemo iz kozice in damo na stran, v ponvi pa spet segrejemo žlico olja. Polovico ohrovta narežemo na tanke rezine, polovico pa samo razpolovimo po steblu. Na rezine narezani ohrovt damo v ponev (polovičke prihranimo) in ga pražimo 8 do 10 minut, da se zmehča. Medtem večkrat premešamo. Dodamo pasto in čebulo in vse skupaj pražimo še 1 minuto.
Po eni uri riž odcedimo in ga preložimo v kozico, prelijemo s svežo vodo in solimo. Zavremo in pustimo, da se riž počasi kuha 5 minut in rahlo zmehča, nato ga odcedimo.
Pečico segrejemo na 200 °C. Polovičke ohrovta položimo v pekač skupaj z žlico olja, solimo in popramo. Pečemo 20 do 25 minut, da se ohrovt zmehča in po robovih začne rjaveti. Pekač vsake toliko časa malo potresemo.
Riž medtem v ponvi zmešamo s praženim narezanim ohrovtom, čebulo in pasto. Dodamo orehe, sveže in suhe brusnice, solimo, popramo in dobro premešamo. V kozici, v kateri smo kuhali riž, stopimo maslo in preostalo olje. Nato vanjo stresemo riževo mešanico in zgladimo površino. S kuhalnico naredimo 3 luknje, skozi katere bo lahko uhajala para, temperaturo pa znižamo skoraj na najnižjo stopnjo. Kozico pokrijemo s kuhinjsko krpo, nato pa še s pokrovko, in kuhamo 20 minut, da se riž skuha. Če je riž še vedno malo trd na ugriz, ga ponovno pokrijemo s krpo in pokrovko in kuhamo še 5 minut. Ko želimo jed postreči, riž stresemo na servirni krožnik, pri čemer postrgamo vse, kar se je zapeklo na dno kozice. Jed potresemo s pečenim ohrovtom in koriandrovimi listki, zraven pa ponudimo jogurt.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kvinojina solata z brokolijem in jajcem
Kvinojina solata za dnevni vnos pozitivne energije