
Kaj boste skuhali danes?
Skuše po maroško
Skuše po maroško

Sestavine
- 2 očiščeni celi skuši
- oljčno olje
nadev
- 1 grobo sesekljan strok česna
- 2 žlički koromačevih semen
- ½ žličke mletega ingverja
- ½ žličke mletega cimeta
- ¼ žličke žafrana
- 1 grobo sesekljan rdeč čili (po želji mu odstranimo semena)
- 1 žlica oljčnega olja
chermoula
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- ½ žličke mlete paprike
- ščep čilija v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- 50 g grobo sesekljanega koriandra
- 3 žlice blagega oljčnega olja
- krhlji limone, ko postrežemo

Recept, ki ne razočara: sočne pečenice s samostansko mešanico
Pečenice so klasika slovenske kuhinje. Odkrijte, kako jih pripraviti s samostansko mešanico in drugimi domačimi prilogami.

Zdrobovi žličniki, ki vedno uspejo
Preprost recept za rahle in mehke zdrobove žličnike, ki vedno uspejo. Odlični kot priloga k juhi, obari ali golažu, priprava pa je hitra in nezgrešljiva.

Za vikend si privoščite izlet in slastno friko
Videm (Udine) je čudovito obmejno mestece, vredno obiska – tudi zato, ker lahko tam poskusite italijansko različico frike, tradicionalne dobrote s krompirjem in sirom.
Sestavine
- 2 očiščeni celi skuši
- oljčno olje
nadev
- 1 grobo sesekljan strok česna
- 2 žlički koromačevih semen
- ½ žličke mletega ingverja
- ½ žličke mletega cimeta
- ¼ žličke žafrana
- 1 grobo sesekljan rdeč čili (po želji mu odstranimo semena)
- 1 žlica oljčnega olja
chermoula
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- ½ žličke mlete paprike
- ščep čilija v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- 50 g grobo sesekljanega koriandra
- 3 žlice blagega oljčnega olja
- krhlji limone, ko postrežemo
Postopek
Vse sestavine za nadev damo v možnar in jih stolčemo. Vsako skušo trikrat poševno zarežemo po obeh straneh, nato v zareze natlačimo nadev. Pred peko za 2 uri postavimo na hladno.
Pečico segrejemo na 180 °C. Pripravimo chermoulo: v zmogljiv mešalnik damo olupljen česen, začimbe, limonov sok, koriander in ščep soli; medtem ko mešamo, počasi prilivamo olje.
Skuši po obeh straneh premažemo z malo olja, nato ju položimo v razgreto ponev. Pečemo ju 2 minuti na vsaki strani, nato ju previdno prenesemo v pekač in v pečici pečemo še približno 10 minut, da sta ribi skoz in skoz pečeni. Pokapamo ju z malo chermoule in ponudimo s kuskusom (glej recept spodaj), krhlji limone in preostalo chermoulo.
Chermoula
Chermoula je severnoafriška omaka, ki se uporablja tudi kot marinada. Recepti se od kraja do kraja razlikujejo, naša različica s papriko je maroška.