Kaj boste skuhali danes?
Lososova pita s špinačo
Lososova pita s špinačo
Sestavine
- 350 g razvaljanega listnatega testa
- 1 rumenjak za premaz
- 2 lososova fileja brez kože
- 3 žlice kisle smetane ali crème fraîche
- 1 žlica zrnate gorčice
- velika pest mlade špinače
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 350 g razvaljanega listnatega testa
- 1 rumenjak za premaz
- 2 lososova fileja brez kože
- 3 žlice kisle smetane ali crème fraîche
- 1 žlica zrnate gorčice
- velika pest mlade špinače
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C, nizek pekač obložimo s papirjem za peko. Razvaljano testo položimo na papir za peko, ga rahlo zarežemo centimeter od robov, notranjost vsepovsod prebodemo z vilicami, rob pa premažemo z rumenjakom. Pečemo ga 15 minut, da naraste in je skoraj pečeno.
Medtem položimo lososova fileja v posodo, primerno za mikrovalovno pečico, pokrijemo s prosojno kuhinjsko folijo in ju 2 minuti kuhamo pri največji jakosti. (Lahko pa ju zavijemo v aluminijasto folijo in 8 do 10 minut pečemo v klasični pečici). Počakamo 1 do 2 minuti, da se losos ohladi, in ga natrgamo na primerne kose. V skledici zmešamo smetano z gorčico, solimo in popramo.
Testo vzamemo iz pečice in sredino poravnamo s hrbtno stranjo žlice. Premažemo ga s smetanovo omako, nato pa obložimo s špinačo in lososom. Postavimo nazaj v pečico in pečemo še 5 minut, da se testo do konca speče in lepo porumeni. Pito postrežemo z najljubšo solato.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Solata s peteršiljem in kaprami
Enostavna solata za osvežitev domačega nabora prilog
Brodet s česnovimi kruhki
Obrnjena pita s koreni, karameliziranimi orehi in modrim sirom
Čudovita obrnjena pita kot zelenjavna priloga