
Lososova pita s špinačo
Lososova pita s špinačo

Sestavine
- 350 g razvaljanega listnatega testa
- 1 rumenjak za premaz
- 2 lososova fileja brez kože
- 3 žlice kisle smetane ali crème fraîche
- 1 žlica zrnate gorčice
- velika pest mlade špinače

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 350 g razvaljanega listnatega testa
- 1 rumenjak za premaz
- 2 lososova fileja brez kože
- 3 žlice kisle smetane ali crème fraîche
- 1 žlica zrnate gorčice
- velika pest mlade špinače
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C, nizek pekač obložimo s papirjem za peko. Razvaljano testo položimo na papir za peko, ga rahlo zarežemo centimeter od robov, notranjost vsepovsod prebodemo z vilicami, rob pa premažemo z rumenjakom. Pečemo ga 15 minut, da naraste in je skoraj pečeno.
Medtem položimo lososova fileja v posodo, primerno za mikrovalovno pečico, pokrijemo s prosojno kuhinjsko folijo in ju 2 minuti kuhamo pri največji jakosti. (Lahko pa ju zavijemo v aluminijasto folijo in 8 do 10 minut pečemo v klasični pečici). Počakamo 1 do 2 minuti, da se losos ohladi, in ga natrgamo na primerne kose. V skledici zmešamo smetano z gorčico, solimo in popramo.
Testo vzamemo iz pečice in sredino poravnamo s hrbtno stranjo žlice. Premažemo ga s smetanovo omako, nato pa obložimo s špinačo in lososom. Postavimo nazaj v pečico in pečemo še 5 minut, da se testo do konca speče in lepo porumeni. Pito postrežemo z najljubšo solato.