Kaj boste skuhali danes?
Lososova pita s špinačo
Lososova pita s špinačo
Sestavine
- 350 g razvaljanega listnatega testa
- 1 rumenjak za premaz
- 2 lososova fileja brez kože
- 3 žlice kisle smetane ali crème fraîche
- 1 žlica zrnate gorčice
- velika pest mlade špinače
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 350 g razvaljanega listnatega testa
- 1 rumenjak za premaz
- 2 lososova fileja brez kože
- 3 žlice kisle smetane ali crème fraîche
- 1 žlica zrnate gorčice
- velika pest mlade špinače
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C, nizek pekač obložimo s papirjem za peko. Razvaljano testo položimo na papir za peko, ga rahlo zarežemo centimeter od robov, notranjost vsepovsod prebodemo z vilicami, rob pa premažemo z rumenjakom. Pečemo ga 15 minut, da naraste in je skoraj pečeno.
Medtem položimo lososova fileja v posodo, primerno za mikrovalovno pečico, pokrijemo s prosojno kuhinjsko folijo in ju 2 minuti kuhamo pri največji jakosti. (Lahko pa ju zavijemo v aluminijasto folijo in 8 do 10 minut pečemo v klasični pečici). Počakamo 1 do 2 minuti, da se losos ohladi, in ga natrgamo na primerne kose. V skledici zmešamo smetano z gorčico, solimo in popramo.
Testo vzamemo iz pečice in sredino poravnamo s hrbtno stranjo žlice. Premažemo ga s smetanovo omako, nato pa obložimo s špinačo in lososom. Postavimo nazaj v pečico in pečemo še 5 minut, da se testo do konca speče in lepo porumeni. Pito postrežemo z najljubšo solato.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Mariniran rostbif na žaru
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.