Kaj boste skuhali danes?
Pleteni venček s sirom in pikantno brusnično marmelado
Pleteni venček s sirom in pikantno brusnično marmelado
Sestavine
venček
- 500 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino ter pomokanje
- 1 vrečka (7 g) suhega kvasa
- 1 žlica sladkorja
- 2 žlički soli
- 2 jajci
- oljčno olje za skledo
pikantna brusnična marmelada
- 250 g zamrznjenih brusnic
- 100 g sladkorja
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
nadev
- 150 g zmehčanega masla
- 5 strokov česna
- majhen šopek peteršilja
- nekaj vejic rožmarina in še nekaj za okras
- nekaj lističev žajblja
- 1 kolut sira camembert
Vse, kar vas je kadarkoli zanimalo o francoski solati
Nepogrešljiva praznična klasika skriva neizmerno pestro zgodbo. Bi jo morali imenovati ruska, ali ji lahko dodamo jajce in zakaj jo imamo tako radi?
Jaffa sladice, kot jih še ne poznate
Nekoč smo pripravljali jaffa pecivo, danes pa klasični duet čokolade in citrusov raje združujemo v trendne kozarčke in sočne narastke.
Tradicionalna mineštra, ki še posebno tekne pozimi
Pašta fižol je ena najbolj razširjenih jedi v Italiji, na območju slovenskega Primorja in Istre, pa tudi čez mejo sega, vse do Kvarnerja in Dalmacije. Kako jo pripraviti?
Sestavine
venček
- 500 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino ter pomokanje
- 1 vrečka (7 g) suhega kvasa
- 1 žlica sladkorja
- 2 žlički soli
- 2 jajci
- oljčno olje za skledo
pikantna brusnična marmelada
- 250 g zamrznjenih brusnic
- 100 g sladkorja
- 1 žlička zdrobljenega suhega čilija
nadev
- 150 g zmehčanega masla
- 5 strokov česna
- majhen šopek peteršilja
- nekaj vejic rožmarina in še nekaj za okras
- nekaj lističev žajblja
- 1 kolut sira camembert
Postopek
Moko presejemo v veliko skledo ali skledo samostoječega mešalnika. Dodamo kvas, sladkor in sol ter zmešamo z leseno kuhalnico. Jajci razžvrkljamo in dodamo večino (le malo prihranimo za premaz) in 3 dl tople vode. Mešamo, da se začnejo sestavine sprijemati, nato testo zvrnemo na delovno površino in ga gnetemo 8 do 10 minut ali toliko časa, da je mehko in prožno. Lahko pa ga 5 minut mešamo v samostoječem mešalniku. Skledo pomijemo, nato jo rahlo naoljimo in vanjo vrnemo testo. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 2 uri, da naraste na dvojno prostornino (ali pa naj čez noč vzhaja v hladilniku).
Za marmelado damo vse sestavine v kozico in dodamo 1 žlico vode. Na nizki temperaturi jo med mešanjem nežno kuhamo 10 minut, da se brusnice razpočijo in je mešanica gosta ter sijoča. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.
Medtem zmehčano maslo dobro zmešamo s česnom, pretisnjenim skozi stiskalnik, drobno nasekljanim peteršiljem, rožmarinom in žajbljem.
Če smo testo vzhajali v hladilniku, ga ven vzamemo 1 uro pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo. Zvrnemo ga na pomokano delovno površino in ga raztegnemo v pravokotnik. Poprašimo ga z malo moke in razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 65 x 25 cm. Po vsej površini ga premažemo z odišavljenim maslom, nato ga zvijemo v tesen zvitek, začenši pri daljši stranici.
Zvitek z ostrim nožem po dolgem prerežemo na pol, tako da dobimo dva dolga kosa in se vidi odišavljeno maslo. Položimo ju na velik plitev pekač, obložen s papirjem za peko. Na enem koncu kosa stisnemo skupaj, nato ju prepletemo v dolgo pletenico. Konca združimo, da dobimo krog oziroma venec premera približno 40 cm. En konec zatlačimo pod drugega, da skrijemo sklep. Ohlapno ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut, da se testo napihne. (Namesto tega lahko venec lahko v hladilniku vzhaja 4 ure.)
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Testo po vsej površini premažemo s prihranjenim razžvrkljanim jajcem. Camembert odvijemo, vrnemo v leseno škatlico in postavimo v sredino venca. Pečemo 35 minut, da se zlato rjavo obarva.
Pečen venec in sir previdno prestavimo na servirno desko. Siru odrežemo vrhnji del skorje in nanj naložimo pikantno brusnično marmelado. Okrasimo z vršički rožmarina. Zraven lahko postrežemo narezek
Kako okrog venčka zložimo narezek:
• krog in krog deske pahljačasto razporedimo rezine salame, pršuta in drugih suhih mesnin
• trde sire narežemo na rezine ali kocke
• večje kose svežega sadja narežemo na tanke krhlje ali rezine
• dodamo suho sadje: brusnice, datlje, marelice, hruške
• priložimo orehe, mandlje, pistacije
Nasvet
Testo lahko v hladilniku prvič vzhaja čez noč in drugič 4 ure. Medtem pa mi pripravimo druge jedi za zabavo.