© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pleteni venček s sirom in pikantno brusnično marmelado

Pleteni venček s sirom in pikantno brusnično marmelado

Čas priprave 1 h 20 min + vsaj 2 uri, 30 minut za vzhajanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 8-10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

venček

  • 500 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino ter pomokanje
  • 1 vrečka (7 g) suhega kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 žlički soli
  • 2 jajci
  • oljčno olje za skledo

pikantna brusnična marmelada

  • 250 g zamrznjenih brusnic
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlička zdrobljenega suhega čilija

nadev

  • 150 g zmehčanega masla
  • 5 strokov česna
  • majhen šopek peteršilja
  • nekaj vejic rožmarina in še nekaj za okras
  • nekaj lističev žajblja
  • 1 kolut sira camembert

Sestavine

venček

  • 500 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino ter pomokanje
  • 1 vrečka (7 g) suhega kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 žlički soli
  • 2 jajci
  • oljčno olje za skledo

pikantna brusnična marmelada

  • 250 g zamrznjenih brusnic
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlička zdrobljenega suhega čilija

nadev

  • 150 g zmehčanega masla
  • 5 strokov česna
  • majhen šopek peteršilja
  • nekaj vejic rožmarina in še nekaj za okras
  • nekaj lističev žajblja
  • 1 kolut sira camembert

Postopek

1

Moko presejemo v veliko skledo ali skledo samostoječega mešalnika. Dodamo kvas, sladkor in sol ter zmešamo z leseno kuhalnico. Jajci razžvrkljamo in dodamo večino (le malo prihranimo za premaz) in 3 dl tople vode. Mešamo, da se začnejo sestavine sprijemati, nato testo zvrnemo na delovno površino in ga gnetemo 8 do 10 minut ali toliko časa, da je mehko in prožno. Lahko pa ga 5 minut mešamo v samostoječem mešalniku. Skledo pomijemo, nato jo rahlo naoljimo in vanjo vrnemo testo. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 2 uri, da naraste na dvojno prostornino (ali pa naj čez noč vzhaja v hladilniku).

2

Za marmelado damo vse sestavine v kozico in dodamo 1 žlico vode. Na nizki temperaturi jo med mešanjem nežno kuhamo 10 minut, da se brusnice razpočijo in je mešanica gosta ter sijoča. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.

3

Medtem zmehčano maslo dobro zmešamo s česnom, pretisnjenim skozi stiskalnik, drobno nasekljanim peteršiljem, rožmarinom in žajbljem.

4

Če smo testo vzhajali v hladilniku, ga ven vzamemo 1 uro pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo. Zvrnemo ga na pomokano delovno površino in ga raztegnemo v pravokotnik. Poprašimo ga z malo moke in razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 65 x 25 cm. Po vsej površini ga premažemo z odišavljenim maslom, nato ga zvijemo v tesen zvitek, začenši pri daljši stranici.

5

Zvitek z ostrim nožem po dolgem prerežemo na pol, tako da dobimo dva dolga kosa in se vidi odišavljeno maslo. Položimo ju na velik plitev pekač, obložen s papirjem za peko. Na enem koncu kosa stisnemo skupaj, nato ju prepletemo v dolgo pletenico. Konca združimo, da dobimo krog oziroma venec premera približno 40 cm. En konec zatlačimo pod drugega, da skrijemo sklep. Ohlapno ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut, da se testo napihne. (Namesto tega lahko venec lahko v hladilniku vzhaja 4 ure.)

6

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Testo po vsej površini premažemo s prihranjenim razžvrkljanim jajcem. Camembert odvijemo, vrnemo v leseno škatlico in postavimo v sredino venca. Pečemo 35 minut, da se zlato rjavo obarva.

7

Pečen venec in sir previdno prestavimo na servirno desko. Siru odrežemo vrhnji del skorje in nanj naložimo pikantno brusnično marmelado. Okrasimo z vršički rožmarina. Zraven lahko postrežemo narezek

Kako okrog venčka zložimo narezek:

• krog in krog deske pahljačasto razporedimo rezine salame, pršuta in drugih suhih mesnin

• trde sire narežemo na rezine ali kocke

• večje kose svežega sadja narežemo na tanke krhlje ali rezine

• dodamo suho sadje: brusnice, datlje, marelice, hruške

• priložimo orehe, mandlje, pistacije

Nasvet

Testo lahko v hladilniku prvič vzhaja čez noč in drugič 4 ure. Medtem pa mi pripravimo druge jedi za zabavo.

Priljubljeni recepti

Grozdni žele z rožmarinom

Grozdni žele se poda sladkim in slanim jedem

Enostavno

Sladke kremice z lovorovimi listi

Sladica z lovorjevimi listi, kako zanimivo!

Enostavno

Cassoulet

Cassoulet je znamenita francoska enolončnica s fižolom.

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.