
Kaj boste skuhali danes?
Babka z borovnicami in kremnim sirom
Babka je prečudovita in slastna pletenica, ki izvira iz poljske kulinarične tradicije
Babka z borovnicami in kremnim sirom
Babka je prečudovita in slastna pletenica, ki izvira iz poljske kulinarične tradicije

Sestavine
- 500 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 7 g suhega kvasa
- 3 1⁄2 žlice sladkorja
- 1 žlička fine morske soli
- 50 g suhih borovnic (po želji)
- 2,5 dl polnomastnega mleka
- 2 jajci
- 50 g zmehčanega masla
- 275 g kremnega sira sobne temperature
- sončnično olje za skledo in model
- 1 žlica medu
borovničev džem
- 350 g (zamrznjenih) borovnic
- 225 g svetlo rjavega sladkorja
- sok 1 limone

Svetovni dan cimetovih rolic - imamo najboljši recept
Dišeče, puhaste, mehke cimetove rolice 4. oktobra praznujejo svoj svetovni dan. Z natančnim receptom bo uspelo tudi začetnikom.

Umešana jajca z gobami: preprost recept za razkošen okus
Preprosto, hitro in domače: recept za popolna umešana jajca z gobami, ki jih lahko pripravite v nekaj minutah.

Za dušo: 5 slastnih čokoladnih slaščic 'na žlico'
Shladilo se je in pooblačilo, za nas je to dovolj dober razlog, da si privoščimo razkošno čokoladno sladico, ki se je bomo lotili kar z žlico.
Sestavine
- 500 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 7 g suhega kvasa
- 3 1⁄2 žlice sladkorja
- 1 žlička fine morske soli
- 50 g suhih borovnic (po želji)
- 2,5 dl polnomastnega mleka
- 2 jajci
- 50 g zmehčanega masla
- 275 g kremnega sira sobne temperature
- sončnično olje za skledo in model
- 1 žlica medu
borovničev džem
- 350 g (zamrznjenih) borovnic
- 225 g svetlo rjavega sladkorja
- sok 1 limone
Postopek
Za testo damo v skledo samostoječega mešalnika moko, kvas, 2 žlici sladkorja in sol. Dobro zmešamo z nastavkom za gnetenje. Dodamo suhe borovnice, če jih imamo, mleko in večino razžvrkljanih jajc (1 do 2 žlici prihranimo za premaz). Na srednji stopnji gnetemo 8 do 10 minut, da je testo gladko in prožno. Nato žličko za žličko dodajamo zmehčano maslo in mesimo, dokler ni vidnih sledi. Vsako porcijo dodamo šele, ko je prejšnja dobro vmešana. Postopoma dodamo in dobro vmešamo tudi 50 g kremnega sira. Gnetemo še toliko časa, da testo odstopi od posode (trajalo bo kakšnih 8 do 10 minut). Pripravljeno testo bo mehko in lepljivo. Oblikujemo ga v kepo in položimo v rahlo naoljeno skledo. Pokrijemo jo in postavimo v hladilnik, kjer naj vzhaja čez noč (vsaj 12 ur).
Za džem damo v globoko kozico borovnice, sladkor in limonov sok. Na srednji temperaturi vse segrejemo do nežnega vrenja in kuhamo 15 do 20 minut. Medtem občasno premešamo in borovnice potlačimo s kuhalnico, da se džem zgosti in tekočina povre. Odstavimo in pustimo, da se popolnoma ohladi. (V steriliziranem kozarcu se v hladilniku obdrži do 1 tedna.)
Model za štruce velikosti 27 x 14 cm (ali 2 kg) namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko. Zmešamo preostali kremni sir in preostali sladkor. Borovničev džem razmešamo, da ga razrahljamo, in če je pregost, dodamo 1 žličko vrele vode. Vzhajano testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in ga razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 60 x 30 cm. Premažemo ga s kremnim sirom, pri čemer 1 do 2 cm roba okrog in okrog ne namažemo. Nato po vrhu pokapamo džem. Testo začnemo zvijati pri daljši stranici in končamo tako, da je šiv spodaj. Zvitek po dolgem prerežemo na pol, tako da dobimo dva dolga kosa. Previdno ju prepletemo, tako da je prerezana stran zgoraj, položimo v pekač in nežno zatlačimo konca. Pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati 30 minut do 1 ure, da naraste na dvojno velikost.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Pletenico premažemo s prihranjenim razžvrkljanim jajcem in pečemo 30 minut, da se zlato obarva. Nato jo ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo, temperaturo zvišamo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo) in pečemo še 30 do 45 minut, da dno votlo zadoni, ko potrkamo po njem. Premažemo jo z medom in pustimo, da se 30 minut ohlaja v modelu, preden jo zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladi. Narežemo jo in postrežemo – najboljša je na dan, ko jo spečemo, v neprodušno zaprti posodi pa se ohrani do 2 dni.
Borovničev džem lahko tudi kupimo
Če želimo prihraniti nekaj časa, uporabimo kupljen borovničev džem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Solata z jajci, rdečo peso in slanino
Testeninski rižek s paradižnikom in mocarelo
Paradižnik in mocarela sta vedno zmagovalna kombinacija