Kaj boste skuhali danes?
Babka z borovnicami in kremnim sirom
Babka je prečudovita in slastna pletenica, ki izvira iz poljske kulinarične tradicije
Babka z borovnicami in kremnim sirom
Babka je prečudovita in slastna pletenica, ki izvira iz poljske kulinarične tradicije
Sestavine
- 500 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 7 g suhega kvasa
- 3 1⁄2 žlice sladkorja
- 1 žlička fine morske soli
- 50 g suhih borovnic (po želji)
- 2,5 dl polnomastnega mleka
- 2 jajci
- 50 g zmehčanega masla
- 275 g kremnega sira sobne temperature
- sončnično olje za skledo in model
- 1 žlica medu
borovničev džem
- 350 g (zamrznjenih) borovnic
- 225 g svetlo rjavega sladkorja
- sok 1 limone
Naveličani enoličnih zajtrkov? Preizkusite te recepte
Ovseni kosmiči so zdravi, hranljivi in čudovito vsestranski. Z nekaj izvirnosti si lahko vsak dan pričaramo povsem nov in slasten zajtrk.
David Vračko: Njegova najnovejša pogruntavščina je MakDonalc
David Vračko je eden tistih chefov, ki kuhanje živijo. Obed pod njegovo taktirko pa je vsakič unikatno kuharsko gledališče.
Piščančje prsi z majonezo in parmezanom, ki se kar topijo v ustih
Hitro kosilo, ki nikoli ne razočara: sočne piščančje prsi z majonezo in parmezanom, pripravljene v manj kot 30 minutah. Preprost recept za med tednom ali sproščen vikend.
Sestavine
- 500 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 7 g suhega kvasa
- 3 1⁄2 žlice sladkorja
- 1 žlička fine morske soli
- 50 g suhih borovnic (po želji)
- 2,5 dl polnomastnega mleka
- 2 jajci
- 50 g zmehčanega masla
- 275 g kremnega sira sobne temperature
- sončnično olje za skledo in model
- 1 žlica medu
borovničev džem
- 350 g (zamrznjenih) borovnic
- 225 g svetlo rjavega sladkorja
- sok 1 limone
Postopek
Za testo damo v skledo samostoječega mešalnika moko, kvas, 2 žlici sladkorja in sol. Dobro zmešamo z nastavkom za gnetenje. Dodamo suhe borovnice, če jih imamo, mleko in večino razžvrkljanih jajc (1 do 2 žlici prihranimo za premaz). Na srednji stopnji gnetemo 8 do 10 minut, da je testo gladko in prožno. Nato žličko za žličko dodajamo zmehčano maslo in mesimo, dokler ni vidnih sledi. Vsako porcijo dodamo šele, ko je prejšnja dobro vmešana. Postopoma dodamo in dobro vmešamo tudi 50 g kremnega sira. Gnetemo še toliko časa, da testo odstopi od posode (trajalo bo kakšnih 8 do 10 minut). Pripravljeno testo bo mehko in lepljivo. Oblikujemo ga v kepo in položimo v rahlo naoljeno skledo. Pokrijemo jo in postavimo v hladilnik, kjer naj vzhaja čez noč (vsaj 12 ur).
Za džem damo v globoko kozico borovnice, sladkor in limonov sok. Na srednji temperaturi vse segrejemo do nežnega vrenja in kuhamo 15 do 20 minut. Medtem občasno premešamo in borovnice potlačimo s kuhalnico, da se džem zgosti in tekočina povre. Odstavimo in pustimo, da se popolnoma ohladi. (V steriliziranem kozarcu se v hladilniku obdrži do 1 tedna.)
Model za štruce velikosti 27 x 14 cm (ali 2 kg) namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko. Zmešamo preostali kremni sir in preostali sladkor. Borovničev džem razmešamo, da ga razrahljamo, in če je pregost, dodamo 1 žličko vrele vode. Vzhajano testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in ga razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 60 x 30 cm. Premažemo ga s kremnim sirom, pri čemer 1 do 2 cm roba okrog in okrog ne namažemo. Nato po vrhu pokapamo džem. Testo začnemo zvijati pri daljši stranici in končamo tako, da je šiv spodaj. Zvitek po dolgem prerežemo na pol, tako da dobimo dva dolga kosa. Previdno ju prepletemo, tako da je prerezana stran zgoraj, položimo v pekač in nežno zatlačimo konca. Pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati 30 minut do 1 ure, da naraste na dvojno velikost.
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Pletenico premažemo s prihranjenim razžvrkljanim jajcem in pečemo 30 minut, da se zlato obarva. Nato jo ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo, temperaturo zvišamo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo) in pečemo še 30 do 45 minut, da dno votlo zadoni, ko potrkamo po njem. Premažemo jo z medom in pustimo, da se 30 minut ohlaja v modelu, preden jo zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladi. Narežemo jo in postrežemo – najboljša je na dan, ko jo spečemo, v neprodušno zaprti posodi pa se ohrani do 2 dni.
Borovničev džem lahko tudi kupimo
Če želimo prihraniti nekaj časa, uporabimo kupljen borovničev džem.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečena piščančja bedra s krompirjem in tartufi
Klasična bedra in krompir bomo popestrili z dodatkom tartufov
Presna cvetačna »rižota« z grahom
Kokosovi kolački z malinami
V kremo dodajmo malo sadnega pireja za poseben okus in živahno barvo!