Kaj boste skuhali danes?
Italijanska fokača s hruškami, orehi in gorgonzolo
Fokača je tipična italijanska pogača.
Italijanska fokača s hruškami, orehi in gorgonzolo
Fokača je tipična italijanska pogača.
Sestavine
pogača
- 300 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlica navadnega jogurta
- oljčno olje
- 2 hruški (najbolje z rdečo lupino)
- 15 orehovih jedrc
- 150 g gorgonzole (lahko gorgonzole dolce), brez lupine
- figova marmelada, ko postrežemo (po želji)
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Do popolnosti izpiljeni recepti: Preprosto, a jedci prosijo za repete
Najlepše jedi niso zapletene, ampak pristne. Cvetača, rižota ali kos mesa – če jih pripravimo z občutkom, postanejo prava čarovnija okusa.
Preženite sivino s tem hecnim otroškim prigrizkom
Sivi, mrzli in temni popoldnevi bodo minili hitreje, če se bomo znali pohecati – tudi v kuhinji. Pripravite ta pisan otroški prigrizek.
Sestavine
pogača
- 300 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlica navadnega jogurta
- oljčno olje
- 2 hruški (najbolje z rdečo lupino)
- 15 orehovih jedrc
- 150 g gorgonzole (lahko gorgonzole dolce), brez lupine
- figova marmelada, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Za pogačo v veliki skledi zmešamo moko, sladkor, sol in kvas. V drugi skledi zmešamo jogurt, 1 žlico oljčnega olja in 1,75 dl tople vode, nato tekočino postopoma vmešamo v moko, da dobimo mehko testo. Zvrnemo ga na rahlo pomokano delovno površino in gnetemo 8 do 10 minut, da je gladko in prožno (med gnetenjem pazimo, da ne dodamo preveč dodatne moke). Testo damo v skledo, pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro ali toliko časa, da naraste na dvojno prostornino.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Hruškama odstranimo peščišče in ju narežemo na tanke krhlje. Orehova jedrca grobo nalomimo. Gorgonzolo narežemo na kocke. Testo zvrnemo na delovno površino, ga potlačimo, da iztisnemo zrak, in razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 25 x 35 cm, ki ga prenesemo na velik plitev pekač. Po vsej površini ga premažemo z oljčnim oljem in vanj vtisnemo hruške in orehe. Obložimo ga še z gorgonzolo in pečemo 15 do 20 minut, da naraste in se zlato rjavo obarva. Pečenega pokapamo s še malo oljčnega olja in ponudimo, po želji s fi govo marmelado.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Vaniljeva jajčna krema
Sladka okusna krema, ki jo lahko kombinirate različnim sladicam.
Grozdni cmoki iz pirine in polnovredne pšenične moke
Brezglutensko testo za pico
Številni, ki imajo intoleranco na gluten, od vseh jedi najbolj pogrešajo pico, ki bi bila prav takšna kot iz picerije. Imamo recept!