
Kaj boste skuhali danes?
Italijanska fokača s hruškami, orehi in gorgonzolo
Fokača je tipična italijanska pogača.
Italijanska fokača s hruškami, orehi in gorgonzolo
Fokača je tipična italijanska pogača.

Sestavine
pogača
- 300 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlica navadnega jogurta
- oljčno olje
- 2 hruški (najbolje z rdečo lupino)
- 15 orehovih jedrc
- 150 g gorgonzole (lahko gorgonzole dolce), brez lupine
- figova marmelada, ko postrežemo (po želji)

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
pogača
- 300 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlica navadnega jogurta
- oljčno olje
- 2 hruški (najbolje z rdečo lupino)
- 15 orehovih jedrc
- 150 g gorgonzole (lahko gorgonzole dolce), brez lupine
- figova marmelada, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Za pogačo v veliki skledi zmešamo moko, sladkor, sol in kvas. V drugi skledi zmešamo jogurt, 1 žlico oljčnega olja in 1,75 dl tople vode, nato tekočino postopoma vmešamo v moko, da dobimo mehko testo. Zvrnemo ga na rahlo pomokano delovno površino in gnetemo 8 do 10 minut, da je gladko in prožno (med gnetenjem pazimo, da ne dodamo preveč dodatne moke). Testo damo v skledo, pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro ali toliko časa, da naraste na dvojno prostornino.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Hruškama odstranimo peščišče in ju narežemo na tanke krhlje. Orehova jedrca grobo nalomimo. Gorgonzolo narežemo na kocke. Testo zvrnemo na delovno površino, ga potlačimo, da iztisnemo zrak, in razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 25 x 35 cm, ki ga prenesemo na velik plitev pekač. Po vsej površini ga premažemo z oljčnim oljem in vanj vtisnemo hruške in orehe. Obložimo ga še z gorgonzolo in pečemo 15 do 20 minut, da naraste in se zlato rjavo obarva. Pečenega pokapamo s še malo oljčnega olja in ponudimo, po želji s fi govo marmelado.
Priljubljeni recepti
Dvobarvna grozdna krema
Da za sladico ne bo samo torta ali pita, pripravite to fino grozdno kremo