Kaj boste skuhali danes?
Italijanska fokača s hruškami, orehi in gorgonzolo
Fokača je tipična italijanska pogača.
Italijanska fokača s hruškami, orehi in gorgonzolo
Fokača je tipična italijanska pogača.
Sestavine
pogača
- 300 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlica navadnega jogurta
- oljčno olje
- 2 hruški (najbolje z rdečo lupino)
- 15 orehovih jedrc
- 150 g gorgonzole (lahko gorgonzole dolce), brez lupine
- figova marmelada, ko postrežemo (po želji)
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
pogača
- 300 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlica navadnega jogurta
- oljčno olje
- 2 hruški (najbolje z rdečo lupino)
- 15 orehovih jedrc
- 150 g gorgonzole (lahko gorgonzole dolce), brez lupine
- figova marmelada, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Za pogačo v veliki skledi zmešamo moko, sladkor, sol in kvas. V drugi skledi zmešamo jogurt, 1 žlico oljčnega olja in 1,75 dl tople vode, nato tekočino postopoma vmešamo v moko, da dobimo mehko testo. Zvrnemo ga na rahlo pomokano delovno površino in gnetemo 8 do 10 minut, da je gladko in prožno (med gnetenjem pazimo, da ne dodamo preveč dodatne moke). Testo damo v skledo, pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro ali toliko časa, da naraste na dvojno prostornino.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Hruškama odstranimo peščišče in ju narežemo na tanke krhlje. Orehova jedrca grobo nalomimo. Gorgonzolo narežemo na kocke. Testo zvrnemo na delovno površino, ga potlačimo, da iztisnemo zrak, in razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 25 x 35 cm, ki ga prenesemo na velik plitev pekač. Po vsej površini ga premažemo z oljčnim oljem in vanj vtisnemo hruške in orehe. Obložimo ga še z gorgonzolo in pečemo 15 do 20 minut, da naraste in se zlato rjavo obarva. Pečenega pokapamo s še malo oljčnega olja in ponudimo, po želji s fi govo marmelado.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ocvrte panirane sardele
Marmelada iz rabarbare in jagod
Sladke jagode in kiselkasta rabarbara se odlično ujamejo v osvežilni poletni marmeladi. Če jo naredite z želirnim sladkorjem Wiener Zucker, je uspeh zagotovljen.