
Kaj boste skuhali danes?
Kruhki naan s sirom
Naan je kot nalašč za poletne dni, ko ne jemo za domačo mizo, ampak v naravi na izletu ali na pikniku s prijatelji.
Kruhki naan s sirom
Naan je kot nalašč za poletne dni, ko ne jemo za domačo mizo, ampak v naravi na izletu ali na pikniku s prijatelji.

Sestavine
naan
- 7 g suhega kvasa
- 100 g navadnega jogurta
- 500 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 1 1⁄2 žličke fino mlete soli
nadev
- 1 krogla mocarele
- 1 zelen čili
- 2 stroka česna
- majhen šopek koriandra
- 100 g sira čedar
- sol in poper
- semena črne kumine ali sezamova semena
- prečiščeno maslo ali ghee

Vam zmanjkuje časa? Poskusite te večerje, ki so gotove v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!

Tako okusen, da se stopi v ustih: zavitek, ki ga morate poskusiti
Ob pripravi jedilnika za posebne priložnosti se v mislih hitro zatečemo k večjim kosom mesa, morda še k ribam ali morskim sadežem, tokrat pa nas je navdušil vegi zavitek.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.
Sestavine
naan
- 7 g suhega kvasa
- 100 g navadnega jogurta
- 500 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 1 1⁄2 žličke fino mlete soli
nadev
- 1 krogla mocarele
- 1 zelen čili
- 2 stroka česna
- majhen šopek koriandra
- 100 g sira čedar
- sol in poper
- semena črne kumine ali sezamova semena
- prečiščeno maslo ali ghee
Postopek
Kvas zmešamo z jogurtom in 2,5 dl vode. V drugo skledo damo moko in sol ter suhim sestavinam primešamo tekočo mešanico.

Gnetemo, da se testo poveže, nato ga zvrnemo na delovno površino in gnetemo še 10 minut (ali 5 minut v kuhinjskem strojčku z nastavkom za gnetenje), da je zelo gladko. Vrnemo ga v čisto skledo, pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati 2 uri ali toliko časa, da naraste na dvojno prostornino.

Mocarelo odcedimo in jo natrgamo na koščke, ki jih popivnamo s kuhinjskim papirjem. Čiliju odstranimo semena in ga narežemo na drobne kockice, česen stremo, koriander drobno sesekljamo, čedar naribamo. Zmešamo čili, česen, koriander, čedar in mocarelo. Začinimo z malo soli in obilo črnega popra.

Ko je testo vzhajano, ga na hitro pregnetemo na pomokani delovni površini. Razrežemo ga na 4 dele in vsakega razvaljamo v ovalno obliko dolžine približno 30 cm, tako da testo ne skoči več nazaj.

Polovico nadeva razdelimo med 4 testene ovale in ga razporedimo po polovici vsakega ovala. Čez nadev zavihamo prazne polovice testa. Spet zvaljamo na dolžino približno 30 cm.

Postopek ponovimo s prepognjenimi in razvaljanimi 4 kosi testa ter preostalim nadevom, čezenj prepognemo neobloženo testo in spet nežno zvaljamo, da imamo med testom dve plasti sira.

Testene ovale s sirom in zelišči položimo na dva velika pekača ali deski. Pokrijemo jih z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in pustimo počivati 30 minut, da se napihnejo.

Pečico segrejemo na 240 °C (ali na 220 °C z ventilacijo). V pečici razgrejemo še en velik plitev pekač. Kruhke posujemo z malo črne kumine ali sezama.

Po dva kruhka naenkrat prenesemo na razgret pekač. Pečemo ju 5 do 10 minut, da na testu nastanejo mehurji, dno pa se zlato obarva. Če se kruhki preveč napihnejo, jih nežno potlačimo. Premažemo jih s prečiščenim maslom ali gheejem in postrežemo.

Kaj je naan?
Naan je ploščati kvašeni kruhek, ki je razširjen v mnogih kulinarikah Azije in na Karibih. Različic, oblik in navad, kako, kdaj in ob kakšnih priložnostih ga jesti, je skoraj neskončno, nam pa je trenutno najbolj všeč naan s sirom.
Priljubljeni recepti
Losos v listnatem testu z nadevom iz špinače in pečene paprike
Dušena piščančja bedra s paradižnikom
Čijin puding z jabolki in rozinami
Preprosteje ne gre. Preizkusite veganski recept za zdrav posladek.