Kaj boste skuhali danes?
Kruhki naan s sirom
Naan je kot nalašč za poletne dni, ko ne jemo za domačo mizo, ampak v naravi na izletu ali na pikniku s prijatelji.
Kruhki naan s sirom
Naan je kot nalašč za poletne dni, ko ne jemo za domačo mizo, ampak v naravi na izletu ali na pikniku s prijatelji.
Sestavine
naan
- 7 g suhega kvasa
- 100 g navadnega jogurta
- 500 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 1 1⁄2 žličke fino mlete soli
nadev
- 1 krogla mocarele
- 1 zelen čili
- 2 stroka česna
- majhen šopek koriandra
- 100 g sira čedar
- sol in poper
- semena črne kumine ali sezamova semena
- prečiščeno maslo ali ghee
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
naan
- 7 g suhega kvasa
- 100 g navadnega jogurta
- 500 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 1 1⁄2 žličke fino mlete soli
nadev
- 1 krogla mocarele
- 1 zelen čili
- 2 stroka česna
- majhen šopek koriandra
- 100 g sira čedar
- sol in poper
- semena črne kumine ali sezamova semena
- prečiščeno maslo ali ghee
Postopek
Kvas zmešamo z jogurtom in 2,5 dl vode. V drugo skledo damo moko in sol ter suhim sestavinam primešamo tekočo mešanico.
Gnetemo, da se testo poveže, nato ga zvrnemo na delovno površino in gnetemo še 10 minut (ali 5 minut v kuhinjskem strojčku z nastavkom za gnetenje), da je zelo gladko. Vrnemo ga v čisto skledo, pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati 2 uri ali toliko časa, da naraste na dvojno prostornino.
Mocarelo odcedimo in jo natrgamo na koščke, ki jih popivnamo s kuhinjskim papirjem. Čiliju odstranimo semena in ga narežemo na drobne kockice, česen stremo, koriander drobno sesekljamo, čedar naribamo. Zmešamo čili, česen, koriander, čedar in mocarelo. Začinimo z malo soli in obilo črnega popra.
Ko je testo vzhajano, ga na hitro pregnetemo na pomokani delovni površini. Razrežemo ga na 4 dele in vsakega razvaljamo v ovalno obliko dolžine približno 30 cm, tako da testo ne skoči več nazaj.
Polovico nadeva razdelimo med 4 testene ovale in ga razporedimo po polovici vsakega ovala. Čez nadev zavihamo prazne polovice testa. Spet zvaljamo na dolžino približno 30 cm.
Postopek ponovimo s prepognjenimi in razvaljanimi 4 kosi testa ter preostalim nadevom, čezenj prepognemo neobloženo testo in spet nežno zvaljamo, da imamo med testom dve plasti sira.
Testene ovale s sirom in zelišči položimo na dva velika pekača ali deski. Pokrijemo jih z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in pustimo počivati 30 minut, da se napihnejo.
Pečico segrejemo na 240 °C (ali na 220 °C z ventilacijo). V pečici razgrejemo še en velik plitev pekač. Kruhke posujemo z malo črne kumine ali sezama.
Po dva kruhka naenkrat prenesemo na razgret pekač. Pečemo ju 5 do 10 minut, da na testu nastanejo mehurji, dno pa se zlato obarva. Če se kruhki preveč napihnejo, jih nežno potlačimo. Premažemo jih s prečiščenim maslom ali gheejem in postrežemo.
Kaj je naan?
Naan je ploščati kvašeni kruhek, ki je razširjen v mnogih kulinarikah Azije in na Karibih. Različic, oblik in navad, kako, kdaj in ob kakšnih priložnostih ga jesti, je skoraj neskončno, nam pa je trenutno najbolj všeč naan s sirom.