Kaj boste skuhali danes?
Kruhki naan s sirom
Naan je kot nalašč za priložnosti, ko si želimo navdušiti z malce posebnim prigrizkom
Kruhki naan s sirom
Naan je kot nalašč za priložnosti, ko si želimo navdušiti z malce posebnim prigrizkom
Sestavine
naan
- 7 g suhega kvasa
- 100 g navadnega jogurta
- 500 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 1 1⁄2 žličke fino mlete soli
nadev
- 1 krogla mocarele
- 1 zelen čili
- 2 stroka česna
- majhen šopek koriandra
- 100 g sira čedar
- sol in poper
- semena črne kumine ali sezamova semena
- prečiščeno maslo ali ghee
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
naan
- 7 g suhega kvasa
- 100 g navadnega jogurta
- 500 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 1 1⁄2 žličke fino mlete soli
nadev
- 1 krogla mocarele
- 1 zelen čili
- 2 stroka česna
- majhen šopek koriandra
- 100 g sira čedar
- sol in poper
- semena črne kumine ali sezamova semena
- prečiščeno maslo ali ghee
Postopek
Kvas zmešamo z jogurtom in 2,5 dl vode. V drugo skledo damo moko in sol ter suhim sestavinam primešamo tekočo mešanico.
Gnetemo, da se testo poveže, nato ga zvrnemo na delovno površino in gnetemo še 10 minut (ali 5 minut v kuhinjskem strojčku z nastavkom za gnetenje), da je zelo gladko. Vrnemo ga v čisto skledo, pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati 2 uri ali toliko časa, da naraste na dvojno prostornino.
Mocarelo odcedimo in jo natrgamo na koščke, ki jih popivnamo s kuhinjskim papirjem. Čiliju odstranimo semena in ga narežemo na drobne kockice, česen stremo, koriander drobno sesekljamo, čedar naribamo. Zmešamo čili, česen, koriander, čedar in mocarelo. Začinimo z malo soli in obilo črnega popra.
Ko je testo vzhajano, ga na hitro pregnetemo na pomokani delovni površini. Razrežemo ga na 4 dele in vsakega razvaljamo v ovalno obliko dolžine približno 30 cm, tako da testo ne skoči več nazaj.
Polovico nadeva razdelimo med 4 testene ovale in ga razporedimo po polovici vsakega ovala. Čez nadev zavihamo prazne polovice testa. Spet zvaljamo na dolžino približno 30 cm.
Postopek ponovimo s prepognjenimi in razvaljanimi 4 kosi testa ter preostalim nadevom, čezenj prepognemo neobloženo testo in spet nežno zvaljamo, da imamo med testom dve plasti sira.
Testene ovale s sirom in zelišči položimo na dva velika pekača ali deski. Pokrijemo jih z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in pustimo počivati 30 minut, da se napihnejo.
Pečico segrejemo na 240 °C (ali na 220 °C z ventilacijo). V pečici razgrejemo še en velik plitev pekač. Kruhke posujemo z malo črne kumine ali sezama.
Po dva kruhka naenkrat prenesemo na razgret pekač. Pečemo ju 5 do 10 minut, da na testu nastanejo mehurji, dno pa se zlato obarva. Če se kruhki preveč napihnejo, jih nežno potlačimo. Premažemo jih s prečiščenim maslom ali gheejem in postrežemo.
Kaj je naan?
Naan je ploščati kvašeni kruhek, ki je razširjen v mnogih kulinarikah Azije in na Karibih. Različic, oblik in navad, kako, kdaj in ob kakšnih priložnostih ga jesti, je skoraj neskončno, nam pa je trenutno najbolj všeč naan s sirom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Lignji, polnjeni z bučkami in parmezanom
Lignji so odlični za vsak letni čas, saj jih v ribarnicah kot po čarovniji nikoli ne zmanjka!
Kumarična solata z grahom
Špageti z lešniki in origanom
Lešniki in origano se zdijo malce nenavadna kombinacija, a nas je navdušila!