© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Kruhki naan s sirom

Naan je kot nalašč za poletne dni, ko ne jemo za domačo mizo, ampak v naravi na izletu ali na pikniku s prijatelji.

Kruhki naan s sirom

Naan je kot nalašč za poletne dni, ko ne jemo za domačo mizo, ampak v naravi na izletu ali na pikniku s prijatelji.

Čas priprave 1 h 30 min + vzhajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

naan

  • 7 g suhega kvasa
  • 100 g navadnega jogurta
  • 500 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
  • 1 1⁄2 žličke fino mlete soli

nadev

  • 1 krogla mocarele
  • 1 zelen čili
  • 2 stroka česna
  • majhen šopek koriandra
  • 100 g sira čedar
  • sol in poper
  • semena črne kumine ali sezamova semena
  • prečiščeno maslo ali ghee

Sestavine

naan

  • 7 g suhega kvasa
  • 100 g navadnega jogurta
  • 500 g namenske moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
  • 1 1⁄2 žličke fino mlete soli

nadev

  • 1 krogla mocarele
  • 1 zelen čili
  • 2 stroka česna
  • majhen šopek koriandra
  • 100 g sira čedar
  • sol in poper
  • semena črne kumine ali sezamova semena
  • prečiščeno maslo ali ghee

Postopek

1

Kvas zmešamo z jogurtom in 2,5 dl vode. V drugo skledo damo moko in sol ter suhim sestavinam primešamo tekočo mešanico.

2

Gnetemo, da se testo poveže, nato ga zvrnemo na delovno površino in gnetemo še 10 minut (ali 5 minut v kuhinjskem strojčku z nastavkom za gnetenje), da je zelo gladko. Vrnemo ga v čisto skledo, pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati 2 uri ali toliko časa, da naraste na dvojno prostornino.

3

Mocarelo odcedimo in jo natrgamo na koščke, ki jih popivnamo s kuhinjskim papirjem. Čiliju odstranimo semena in ga narežemo na drobne kockice, česen stremo, koriander drobno sesekljamo, čedar naribamo. Zmešamo čili, česen, koriander, čedar in mocarelo. Začinimo z malo soli in obilo črnega popra.

4

Ko je testo vzhajano, ga na hitro pregnetemo na pomokani delovni površini. Razrežemo ga na 4 dele in vsakega razvaljamo v ovalno obliko dolžine približno 30 cm, tako da testo ne skoči več nazaj.

5

Polovico nadeva razdelimo med 4 testene ovale in ga razporedimo po polovici vsakega ovala. Čez nadev zavihamo prazne polovice testa. Spet zvaljamo na dolžino približno 30 cm.

6

Postopek ponovimo s prepognjenimi in razvaljanimi 4 kosi testa ter preostalim nadevom, čezenj prepognemo neobloženo testo in spet nežno zvaljamo, da imamo med testom dve plasti sira.

7

Testene ovale s sirom in zelišči položimo na dva velika pekača ali deski. Pokrijemo jih z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in pustimo počivati 30 minut, da se napihnejo.

8

Pečico segrejemo na 240 °C (ali na 220 °C z ventilacijo). V pečici razgrejemo še en velik plitev pekač. Kruhke posujemo z malo črne kumine ali sezama.

9

Po dva kruhka naenkrat prenesemo na razgret pekač. Pečemo ju 5 do 10 minut, da na testu nastanejo mehurji, dno pa se zlato obarva. Če se kruhki preveč napihnejo, jih nežno potlačimo. Premažemo jih s prečiščenim maslom ali gheejem in postrežemo.

Kaj je naan?

Naan je ploščati kvašeni kruhek, ki je razširjen v mnogih kulinarikah Azije in na Karibih. Različic, oblik in navad, kako, kdaj in ob kakšnih priložnostih ga jesti, je skoraj neskončno, nam pa je trenutno najbolj všeč naan s sirom.

Priljubljeni recepti

Limonove rezine z marcipanom

Malce posebna limonova pita

1 h 40 min
Srednje zahtevno

Čijin puding z jabolki in rozinami

Preprosteje ne gre. Preizkusite veganski recept za zdrav posladek.

20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.