
Kaj boste skuhali danes?
Pivova juha naše stare mame
Pivova juha naše stare mame

Sestavine
- za 4-litrski kotliček:
- 1 l svetlega piva
- 1 l vode
- 300 g belega kruha
- 120 g sladkorja
- 2 rezini limone
- ½ skorjice cimeta
- 1 žlička mletega ingverja
- 1 žlička mlete kumine
- 2 žlici bele moke
- 50 g belega kruha za jušni vložek
- 30 g masla
- sesekljan peteršilj za posip

Ne spreglejte te klasike iz kuhinj naših non
Pršutov toč ali toč iz pršuta je slastna primorska jed z bogato tradicijo – popolna za jesenske dni.

Kruh, ki je pripravljen v 5 minutah
Ko nimate časa (ali volje) gnesti testa, a si vseeno zaželíte domač, svež kruh s hrustljavo skorjico, pride prav ta preprosta tehnika.

Recept za najboljši jabolčni zavitek, kot ga je delala babica
Babičin jabolčni štrudelj ostaja ena tistih sladic, ki jih povezujemo z otroštvom, toplino in domačnostjo. Vsaka družina ima svoj recept in prav ta raznolikost je tisto, kar zavitke dela tako posebne.
Sestavine
- za 4-litrski kotliček:
- 1 l svetlega piva
- 1 l vode
- 300 g belega kruha
- 120 g sladkorja
- 2 rezini limone
- ½ skorjice cimeta
- 1 žlička mletega ingverja
- 1 žlička mlete kumine
- 2 žlici bele moke
- 50 g belega kruha za jušni vložek
- 30 g masla
- sesekljan peteršilj za posip
Postopek
V kotliček vlijemo pivo in 7,5 dl vode. Kruh narežemo na kocke, ga damo v kotliček in namakamo 20 minut, nato dodamo sladkor, limono, cimet, ingver in kumino. Med stalnim mešanjem z metlico za sneg vsebino segrejemo do vrelišča. Moko zmešamo z 2,5 dl vode in podmet vlijemo v kotliček. Zavremo, da se juha nekoliko zgosti, in kuhamo še 5 minut.
Kruh za jušni vložek narežemo na kocke in ga v ponvi na segretem maslu zlato rumeno opečemo. Juho potresemo z opečenimi kockami kruha in sesekljanim peteršiljem ter ponudimo.