© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pita z grozdjem in vaniljevo kremo

Pita z grozdjem in vaniljevo kremo

Čas priprave 1 h 15 min + hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pita z grozdjem in vaniljevo kremo

Sestavine

krhko testo

  • 150 g moke
  • 100 g masla
  • 1 jajce
  • 50 g sladkorja v prahu
  • noževa konica pecilnega praška

nadev

  • 2 veliki jajci
  • 2 dl smetane
  • 85 g sladkorja
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 300 g muškatnega grozdja
  • moka za delovno površino
  • sladkor v prahu za posip (po želji)
martinovo vino.jpg

Ko praznuje vino

Vino je pomemben del naše kulture, zato ga tudi praznujemo in spoštujemo. Prvi praznik je zagotovo trgatev, takoj za njo pa je martinovo.

Sestavine

krhko testo

  • 150 g moke
  • 100 g masla
  • 1 jajce
  • 50 g sladkorja v prahu
  • noževa konica pecilnega praška

nadev

  • 2 veliki jajci
  • 2 dl smetane
  • 85 g sladkorja
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 300 g muškatnega grozdja
  • moka za delovno površino
  • sladkor v prahu za posip (po želji)

Postopek

1

Maslo, sladkor in jajce na hitro zmešamo v gladko maso. Dodamo moko s pecilnim praškom in vgnetemo testo. Za nekaj časa ga damo v hladilnik, nato ga razvaljamo na rahlo pomokani površini tako, da z njim lahko obložimo model za pito s premerom 23 cm. Odvečno testo odrežemo, na testo pa položimo papir za peko in ga obložimo s fižolom. Pustimo na hladnem počivati 30 minut.

2

Pečico segrejemo na 200 °C. Testo pečemo 15 minut, nato previdno odstranimo papir za peko in fižol ter pečemo še 5 minut, da se testo malo zapeče. Medtem stepemo jajca, smetano, sladkor in vaniljevo aromo. Muškatno grozdje očistimo.

3

Muškatno grozdje posujemo po testu, vse skupaj pa prelijemo z vaniljevo jajčno mešanico. Pečemo 35 do 40 minut, da se krema lepo zapeče, grozdje pa zmehča. Preden postrežemo, malo ohladimo, lahko pa postrežemo tudi popolnoma hladno. Po želji posipamo s sladkorjem v prahu.

Priljubljeni recepti

Jušna zelenjava, sušena v pečici

Pripraviti si ozimnico z zelenjavo, s katero lahko izpopolnite ostale jedi.

8 h
Enostavno

Piškoti snežinke

Srednje zahtevno

Kruhov narastek z rabarbaro in skuto

Porabite kruh in rabarbaro

1 h 15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.