Kaj boste skuhali danes?
Piščančji fileji z limonovo omako in jabolki
Piščančji fileji z limonovo omako in jabolki
Sestavine
- 4 fileji piščančjih prsi brez kože
- sol
- beli poper
- 30 g masla
- 2 stroka česna
- šopek timijana
- sok 1 limone
- lupina ¼ limone
- 2 kiselkasti jabolki
- 1,25 dl belega vina
- 1,25 dl kisle smetane
- 1 žlička moke
- kokošja ali goveja jušna osnova za zalivanje
- ½ šopka peteršilja
Luka Pangos razkriva trike in recept za sodobno martinovo pojedino
Primorec Luka Pangos ob martinovem ne prisega na vino, temveč na okusne jedi. Z nami je delil svoje recept za nostalgične okuse v novi preobleki.
Pečeno zelje iz pečice - preprosto, poceni in božansko
Če mislite, da je zelje dolgočasno, vas bo ta recept prepričal v nasprotno.
To tradicionalno jed za martinovo postrežejo v Istri
Kokošji žgvacet je istrska jed, ki navdušuje z bogatim okusom. Najboljši je, kadar ga pripravimo iz domače perutnine ter postrežemo s fuži, polento ali njoki.
Sestavine
- 4 fileji piščančjih prsi brez kože
- sol
- beli poper
- 30 g masla
- 2 stroka česna
- šopek timijana
- sok 1 limone
- lupina ¼ limone
- 2 kiselkasti jabolki
- 1,25 dl belega vina
- 1,25 dl kisle smetane
- 1 žlička moke
- kokošja ali goveja jušna osnova za zalivanje
- ½ šopka peteršilja
Postopek
Česen olupimo in narežemo na tanke rezinice. Timijan in peteršilj operemo ter drobno nasekljamo, limonovo lupino nastrgamo. Jabolki olupimo, razpolovimo, odstranimo peščišča, narežemo na centimeter debele rezine in pokapamo z malo limonovega soka. Piščančje fileje razrežemo prečno na vlakna na tri enake kose. Začinimo jih s soljo, poprom in sesekljanim timijanom ter pokapamo s preostalim limonovim sokom.
V veliki ponvi močno segrejemo maslo. Fileje pečemo počasi z obeh strani do lepe barve. Meso vzamemo iz ponve in ga damo na toplo. V soku od pečenja spečemo jabolčne rezine z obeh strani do lepe zlato rjave barve in jih zložimo na fileje. Nato v soku od pečenja hitro prepražimo česnove rezinice, da zadišijo, dodamo limonovo lupino in jo prav tako na hitro prepražimo. Dolijemo jušno osnovo, nato dodamo še belo vino in peteršilj. Moko razžvrkljamo z malo vode in kislo smetano ter vmešamo v omako. Omako dobro prevremo, da se zgosti.
Piščančje fileje postrežemo z omako in pečenimi jabolki. Zraven tekne zelenjavni riž.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zapečene testenine arrabiatta s tunino
Skuše z limonovo salso
Skuše, pripravljene malo drugače, nas bodo popeljale na s soncem obsijano obalo
Solata z robidnicami, rdečo peso, kozjim sirom in makovimi krutoni
Pisana poznopoletna solata. Če nimate kozjega sira, vzemite feto.
Čokoladni tartufi s kandiranimi češnjami
Slastna čokoladna poslastica, ki je narejena v manj kot pol ure.