
Koruzne pogačice s poširanimi jajci in salso
Za krepak zajtrk ali brunch
Koruzne pogačice s poširanimi jajci in salso
Za krepak zajtrk ali brunch

Zlato ocvrte pogačice obložimo z avokadom in poširanim jajcem – za zajtrk, brunch ali kosilo z mehiškim pridihom.
Sestavine
salsa
- 450 g pečenih rdečih paprik, vloženih v olje
- 1 šalotka
- 1 zelen čili
- sok 1 limete
pogačice iz sladke koruze
- šopek koriandra
- sol
- poper
- 300 g skute
- 3 velika jajca
- 350 g sladke koruze iz pločevinke
- 1 strok česna
- 300 g moke
- ½ žličke dimljene paprike
- 1 žlička kumine
- ½ žličke sode bikarbone
- sončnično olje za cvrenje
- 4 jajca
- 1 kanec kisa
- 2 lepo zrela avokada
- 80 g rukole
- 2 limeti

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.
Sestavine
salsa
- 450 g pečenih rdečih paprik, vloženih v olje
- 1 šalotka
- 1 zelen čili
- sok 1 limete
pogačice iz sladke koruze
- šopek koriandra
- sol
- poper
- 300 g skute
- 3 velika jajca
- 350 g sladke koruze iz pločevinke
- 1 strok česna
- 300 g moke
- ½ žličke dimljene paprike
- 1 žlička kumine
- ½ žličke sode bikarbone
- sončnično olje za cvrenje
- 4 jajca
- 1 kanec kisa
- 2 lepo zrela avokada
- 80 g rukole
- 2 limeti
Postopek
Najprej pripravimo salso. Paprike odcedimo in nasekljamo, čebulo narežemo na kocke, čiliju odstranimo semena in ga prav tako narežemo na kockice, koriander nasekljamo. Vse sestavine za salso zmešamo, solimo in spravimo v hladilnik.
Pripravimo koruzne pogačice. Skuto in jajca damo v veliko skledo in zmešamo, da dobimo gladko kremo. Nato vmešamo odcejeno koruzo, nasekljan koriander in strt česen. Moko, zelišča in sodo previdno vmešamo v maso, solimo in popramo.
V oplasteni ponvi segrejemo žličko sončničnega olja. Ko je olje vroče, damo v ponev za vsako pogačico 3 žlice testa. Naenkrat bomo verjetno lahko ocvrli po tri pogačice. Cvremo jih 3 do 4 minute, da se spodnja stran zlato rjavo obarva, nato jih obrnemo in pečemo še 3 do 4 minute na drugi strani, da se zlato obarvajo in so prepečene. Postopek ponavljamo toliko časa, da porabimo vso maso. Ocvrte pogačice shranimo v ogreto pečico, da so na toplem, medtem ko cvremo preostale.
V veliki kozici zavremo vodo s kisom, nato temperaturo zmanjšamo, da le še nežno vre. Jajca vsako posebej ubijemo v skledico in jih previdno spuščamo v vodo. Jajca kuhamo 4 minute, da beljaki zakrknejo, rumenjaki pa so še tekoči. Nato jih s penovko poberemo iz vode.
Pogačice razdelimo na 4 krožnike. Avokado olupimo in narežemo na rezine, limete pa na 4 krhlje. Na vsako porcijo pogačic položimo nekaj rezin avokada in eno poširano jajce. Jajca začinimo s črnim poprom in posujemo z rukolo. Ponudimo s salso in krhlji limete.