
Kaj boste skuhali danes?
Pikantna juha iz rdeče paprike s cacikijem
Ponudimo toplo ali hladno
Pikantna juha iz rdeče paprike s cacikijem
Ponudimo toplo ali hladno

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 2 drobno sesekljani čebuli
- 1 drobno narezan korenček
- 3 grobo narezane rdeče paprike
- 3 stroki česna, narezani na rezine
- 1 rdeč čili, narezan na rezine
- 400 g pasiranega paradižnika (passata)
- 8,5 dl–1 l zelenjavne juhe
- 4 žlice grškega jogurta
- ½ kumare
- nekaj nasekljanih listov mete
- sol
- poper

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 2 drobno sesekljani čebuli
- 1 drobno narezan korenček
- 3 grobo narezane rdeče paprike
- 3 stroki česna, narezani na rezine
- 1 rdeč čili, narezan na rezine
- 400 g pasiranega paradižnika (passata)
- 8,5 dl–1 l zelenjavne juhe
- 4 žlice grškega jogurta
- ½ kumare
- nekaj nasekljanih listov mete
- sol
- poper
Postopek
V veliki posodi segrejemo olje. Dodamo čebulo, korenje in papriko. Počasi pražimo 15 minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo česen in čili in pražimo še nekaj minut, nato dodamo pretlačen paradižnik in 8 dl zelenjavne osnove. Zavremo in kuhljamo 10 do 15 minut, da se vsa zelenjava zmehča.
Medtem razpolovimo kumaro, ji odstranimo semenje, jo grobo naribamo in ožmemo, da odstranimo vodo. Zmešamo jo z jogurtom in meto, solimo in popramo.
Juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. Če je pregosta, ji dodamo še malo zelenjavne osnove. Ponovno jo segrejemo, solimo in nadevamo v jušne skodele. V vsako skodelo dodamo še žlico cacikija in nekaj kapljic oljčnega olja.
Nasvet
Juho lahko postrežete hladno kot španski gaspačo ali kot toplo jesensko juho.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zapečen sladki krompir s špinačo
Lahko ga postrežemo kot glavno jed ali kot spremljavo telečjim ali jagnječjim zarebrnicam.