Kaj boste skuhali danes?
Pikantna juha iz rdeče paprike s cacikijem
Ponudimo toplo ali hladno
Pikantna juha iz rdeče paprike s cacikijem
Ponudimo toplo ali hladno
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 2 drobno sesekljani čebuli
- 1 drobno narezan korenček
- 3 grobo narezane rdeče paprike
- 3 stroki česna, narezani na rezine
- 1 rdeč čili, narezan na rezine
- 400 g pasiranega paradižnika (passata)
- 8,5 dl–1 l zelenjavne juhe
- 4 žlice grškega jogurta
- ½ kumare
- nekaj nasekljanih listov mete
- sol
- poper
Takole uživajo Italijani po službi
Po vsej Italiji pred sončnim zahodom odložijo vsakodnevne skrbi, srkajo svoj najljubši koktajl ter uživajo v klepetu in prigrizkih.
Medenjaki, kot jih je pripravljala babi
Praznični čas se začne, ko zadiši po domačih medenjakih, se strinjate? Najboljši so tisti, pripravljeni po skrbno hranjenem družinskem receptu – mi delimo svojega z vami.
Beljakovinsko kosilo iz enega pekača: slasten kremast piščanec
Kremast piščanec s fižolom in porom iz pečice je odlično in preprosto kosilo, s katerim bomo poskrbeli tudi za zadosten vnos beljakovin.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- 2 drobno sesekljani čebuli
- 1 drobno narezan korenček
- 3 grobo narezane rdeče paprike
- 3 stroki česna, narezani na rezine
- 1 rdeč čili, narezan na rezine
- 400 g pasiranega paradižnika (passata)
- 8,5 dl–1 l zelenjavne juhe
- 4 žlice grškega jogurta
- ½ kumare
- nekaj nasekljanih listov mete
- sol
- poper
Postopek
V veliki posodi segrejemo olje. Dodamo čebulo, korenje in papriko. Počasi pražimo 15 minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo česen in čili in pražimo še nekaj minut, nato dodamo pretlačen paradižnik in 8 dl zelenjavne osnove. Zavremo in kuhljamo 10 do 15 minut, da se vsa zelenjava zmehča.
Medtem razpolovimo kumaro, ji odstranimo semenje, jo grobo naribamo in ožmemo, da odstranimo vodo. Zmešamo jo z jogurtom in meto, solimo in popramo.
Juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. Če je pregosta, ji dodamo še malo zelenjavne osnove. Ponovno jo segrejemo, solimo in nadevamo v jušne skodele. V vsako skodelo dodamo še žlico cacikija in nekaj kapljic oljčnega olja.
Nasvet
Juho lahko postrežete hladno kot španski gaspačo ali kot toplo jesensko juho.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Smučev file z lečno omako
Rumove babe s poširanim ananasom in vaniljevo smetano
Baba ali babka je tradicionalno kvašeno pecivo iz Poljske in okoliških držav, ki ga obožujejo jedci širom sveta.