Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 10–12 velikih jabolk (sorte kiku ali zlati delišes)
- 150 g sladkorja
- 1 dl sladke smetane
- 1 dl olja z aromo mandarine
- ½ kozarca marmelade iz mandarine in cimeta
- 1 zavitek krhkega testa
- mleti cimet (po želji)
Žganci, kot so jih delali nekoč
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Pripravite prekmursko gibanico po pravem domačem receptu
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Sestavine
- 10–12 velikih jabolk (sorte kiku ali zlati delišes)
- 150 g sladkorja
- 1 dl sladke smetane
- 1 dl olja z aromo mandarine
- ½ kozarca marmelade iz mandarine in cimeta
- 1 zavitek krhkega testa
- mleti cimet (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Jabolka olupimo, očistimo in razpolovimo. V ponvi počasi stopimo sladkor, da se karamelizira, prilijemo sladko smetano in premešamo. Karamel zlijemo v okrogel pekač. Na karamel v krogu zložimo jabolka, po želji posujemo s cimetom, polijemo z 0,5 dl olja z mandarino in pečemo 50 minut.
Pustimo, da se jabolka ohladijo, nato jih premažemo z marmelado in polijemo s preostalim oljem. Pokrijemo s testom in robove zataknemo v pekač. Testo z vilicami malo preluknjamo. Ponovno damo v pečico in pečemo 30 do 35 minut. Ko je pečeno, počakamo, da se malo ohladi (20 minut), nato pito obrnemo na desko ali pladenj. Postrežemo jo mlačno s kepico sladoleda ali ohlajeno s stepeno smetano ali francosko crème fraiche.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pita s šampinjoni in mlado špinačo
Vegetarijanska klasika, ki bo navdušila vse!
Svedrčki z jajčevci, pinjolami in rozinami po sicilijansko
Sicilijanci obožujejo jajčevce na vse načine. Poskusite jih v tej slastni pašti!
Piščančji zvitki s korenjem in avokadom
Hitra in hranljiva malica, tudi za na izlet
Hrustljave ribje pogačice
Odlična večerja za otroke ali prigrizek ob večernem druženju s prijatelji