
Pečena buča s smetano, timijanom in parmezanom
Pečena buča s smetano in parmezanom bo navdušila ljubitelje fondijev in jeseni. Odlično se obnese kot prigrizek za zabave.
Pečena buča s smetano, timijanom in parmezanom
Pečena buča s smetano in parmezanom bo navdušila ljubitelje fondijev in jeseni. Odlično se obnese kot prigrizek za zabave.

Sestavine
- 1,5 kg težka buča
- 3 dl sladke smetane
- 1,5 dl mleka
- 3 stroki česna
- 2 žlički timijanovih lističev
- 85 g naribanega parmezana
- sol
- poper

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.
Sestavine
- 1,5 kg težka buča
- 3 dl sladke smetane
- 1,5 dl mleka
- 3 stroki česna
- 2 žlički timijanovih lističev
- 85 g naribanega parmezana
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 150 °C (ali na 130 °C z ventilacijo). Bučo operemo, ji odrežemo vrhnji del s pecljem in ji odstranimo semena ter vlakna. Položimo jo na pekač, v kozico pa damo smetano, mleko, česen, ki smo ga pretisnili skozi stiskalnik, in skoraj ves timijan. Vse segrejemo, solimo in popramo ter še vroče vlijemo v bučo. Primešamo 50 g parmezana in pokrijemo z vrhnjim delom s pecljem.
Bučo pečemo uro in pol, nato jo vzamemo iz pečice, temperaturo pa zvišamo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Pokrov buče odstranimo, omako začinimo s poprom, dodamo še preostali parmezan in pečemo še 15 minut. Nato posujemo s preostalimi timijanovimi lističi. Meso buče z žlico postrgamo na krožnike in dodamo še kremno sirovo omako. Postrežemo kot prilogo perutnini.
Nasvet
Če se bojite, da bi buča med peko počila in bi omaka stekla iz nje, jo pred peko ovijte z aluminijasto folijo. Tako pečeno bučo lahko pripravimo tudi kot porcijsko jed, če zanjo uporabimo buče majhnih sort.