© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pečena buča s smetano, timijanom in parmezanom

Pečena buča s smetano in parmezanom bo navdušila ljubitelje fondijev in jeseni. Odlično se obnese kot prigrizek za zabave.

Pečena buča s smetano, timijanom in parmezanom

Pečena buča s smetano in parmezanom bo navdušila ljubitelje fondijev in jeseni. Odlično se obnese kot prigrizek za zabave.

Čas priprave 1 h 55 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
LI104601_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 1,5 kg težka buča
  • 3 dl sladke smetane
  • 1,5 dl mleka
  • 3 stroki česna
  • 2 žlički timijanovih lističev
  • 85 g naribanega parmezana
  • sol
  • poper
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 1,5 kg težka buča
  • 3 dl sladke smetane
  • 1,5 dl mleka
  • 3 stroki česna
  • 2 žlički timijanovih lističev
  • 85 g naribanega parmezana
  • sol
  • poper

Postopek

1

Pečico segrejemo na 150 °C (ali na 130 °C z ventilacijo). Bučo operemo, ji odrežemo vrhnji del s pecljem in ji odstranimo semena ter vlakna. Položimo jo na pekač, v kozico pa damo smetano, mleko, česen, ki smo ga pretisnili skozi stiskalnik, in skoraj ves timijan. Vse segrejemo, solimo in popramo ter še vroče vlijemo v bučo. Primešamo 50 g parmezana in pokrijemo z vrhnjim delom s pecljem.

2

Bučo pečemo uro in pol, nato jo vzamemo iz pečice, temperaturo pa zvišamo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Pokrov buče odstranimo, omako začinimo s poprom, dodamo še preostali parmezan in pečemo še 15 minut. Nato posujemo s preostalimi timijanovimi lističi. Meso buče z žlico postrgamo na krožnike in dodamo še kremno sirovo omako. Postrežemo kot prilogo perutnini.

Nasvet

Če se bojite, da bi buča med peko počila in bi omaka stekla iz nje, jo pred peko ovijte z aluminijasto folijo. Tako pečeno bučo lahko pripravimo tudi kot porcijsko jed, če zanjo uporabimo buče majhnih sort.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.