
Pečeni kosmiči z borovnicami in oreški
Kosmiče si lahko pripravite že dan prej, da bo zajtrk naslednje jutro pripravljen v manj kot 5 minutah
Pečeni kosmiči z borovnicami in oreški
Kosmiče si lahko pripravite že dan prej, da bo zajtrk naslednje jutro pripravljen v manj kot 5 minutah

Sestavine
- 5 dl mandljevega napitka
- 200 g ovsenih kosmičev
- 2 žlici mandljevega masla
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 jajce
- 1 majhna zrela banana
- 1⁄2 žličke mandljevega ali 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome (po želji)
- 450 g borovnic in še malo, ko postrežemo
- 30 g neblanširanih mandljev
ko postrežemo
- mleko ali jogurt
- med

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 5 dl mandljevega napitka
- 200 g ovsenih kosmičev
- 2 žlici mandljevega masla
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 jajce
- 1 majhna zrela banana
- 1⁄2 žličke mandljevega ali 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome (po želji)
- 450 g borovnic in še malo, ko postrežemo
- 30 g neblanširanih mandljev
ko postrežemo
- mleko ali jogurt
- med
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Jajce razžvrkljamo, banano pretlačimo, mandlje grobo narežemo. Vse sestavine zmešamo v veliki skledi.
Mešanico predenemo v pekač ali drugo nepregorno posodo in jo pečemo 30 do 35 minut, da je v sredini zelo vroča. Postrežemo toplo z mlekom ali jogurtom in medom, po vrhu pa lahko posujemo še nekaj borovnic.