Kaj boste skuhali danes?
Pečena skuša z zelenjavo na opečenem kruhu
Pogosto prezrta skuša zablesti v tej katalonsko navdahnjeni kombinaciji.
Pečena skuša z zelenjavo na opečenem kruhu
Pogosto prezrta skuša zablesti v tej katalonsko navdahnjeni kombinaciji.
Sestavine
escalivada – pečena zelenjava po katalonsko
- 3 zelo velike ali 4 srednje velike paprike različnih barv
- 1 rdeča čebula
- 2 srednje velika jajčevca
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 1 rožmarinova vejica
- 2 žlici majhnih kaper
- šopek peteršilja
riba in opečeni kruh
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- poper
- 2 vejici rožmarina
- 3 stroki česna
- 1 velika čabata z olivami
- ¼ žličke zdrobljenega suhega čilija ali pekoče paprike
- 4 skušini fileji (lahko tudi 8 sardel), srti odstranimo
- oljčno olje, ko postrežemo (po želji)
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
escalivada – pečena zelenjava po katalonsko
- 3 zelo velike ali 4 srednje velike paprike različnih barv
- 1 rdeča čebula
- 2 srednje velika jajčevca
- lupina 1 limone
- sok ½ limone
- 1 rožmarinova vejica
- 2 žlici majhnih kaper
- šopek peteršilja
riba in opečeni kruh
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- sol
- poper
- 2 vejici rožmarina
- 3 stroki česna
- 1 velika čabata z olivami
- ¼ žličke zdrobljenega suhega čilija ali pekoče paprike
- 4 skušini fileji (lahko tudi 8 sardel), srti odstranimo
- oljčno olje, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Žar v pečici segrejemo na najvišjo temperaturo. Večji pekač obložimo z aluminijasto folijo. Paprike spečemo, da so kožice nekoliko ožgane in mehurjaste. Ko se dovolj ohladijo, da jih lahko primemo v roke, jih olupimo in jim odstranimo peclje in semena. Narežemo jih na 1 cm široke trakove. Čebulo prerežemo na pol in jo tanko narežemo. Damo jo v pekač, prilijemo žlico oljčnega olja in pečemo 15 minut, da se zmehča in delno zapeče. Dodamo papriko in pomešamo.
Jajčevce narežemo na 1 cm debele polkroge in jih rahlo premažemo z 2 žlicama oljčnega olja. Rezine položimo na paprike, začinimo in pečemo 5 minut, da se zlato obarvajo. Nato jih obrnemo, posipamo z limonovo lupino in nasekljanim rožmarinom ter pečemo še 5 minut, da se tudi na drugi strani zlato obarvajo in rahlo zmehčajo. Kapre odcedimo in skupaj z limonovim sokom primešamo zelenjavi, začinimo in damo na stran. Pečeno zelenjavo lahko pripravimo do 3 dni prej in jo shranimo v hladilniku. Zelenjavi se med mariniranjem obogati okus. Pred postrežbo jo pomešano z grobo nasekljanim peteršiljem in postrežemo toplo.
Pripravimo ribo in opečene kruhke. Za premaz zmešamo drobno nasekljan rožmarin, strt česen, olje in začimbe. Kruh narežemo na 8 rezin in jih po eni strani namažemo s polovico premaza. V preostali premaz vmešamo čili, nato z njim premažemo ribe. Če so fileji preveliki, jih prerežemo na pol. Ribe damo v hladilnik, kjer naj počivajo od 5 minut do ene ure. Če fileje pečemo v pečici, naj bo koža zgoraj, če pa na žaru, naj bo koža spodaj. Pečemo jih 4 do 5 minut, odvisno od debeline mesa. Koža mora biti hrustljava, riba pa pečena. Kruhke popečemo, da so hrustljavi in zlato zapečeni. Obložimo jih z zelenjavo, nanjo pa položimo ribo. Po želji lahko jed pokapamo še z oljčnim oljem, nato postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kremasta rabarbara v kozarcu
Rabarbara je odlična, a se vse prevečkrat znajde le v kompotih. Poskusite jo z ingverjem!
Bageta s sirom in česnom
Česen je nepogrešljiva sestavina v vsaki kuhinji. Z njim začinimo in oplemenitimo okus različnih jedi, dodamo ga v solate, zlasti zeleno listnato, uživamo pa tudi surovega.